Hirdetés

HTC Vive Cosmos Elite teszt - drágán mérik a moduláris VR-t



|

Nemcsak felbontásban, hanem árazásban is az elitbe tartozik a HTC legújabb headsetje, de így is vannak gyengébb pontjai.

Hirdetés

Nem irigylem azokat, akik mindenféle előzetes tudás és tapasztalat nélkül akarnak most belépni a virtuális valóságba. Egyre több gyártó kínál egyre több különböző modellt, amik rengeteg dologban eltérnek, és az élményt bizony alapvetően befolyásolja, hogy melyiket választjuk. Tökéletes megoldás pedig, amire határozottan azt lehet mondani, hogy minden tekintetben kiváló, továbbra sem létezik.

Hirdetés

A HTC volt a VR-forradalom egyik úttörője 4 évvel ezelőtt, amikor a Valve kezét fogva piacra dobták a Vive-ot. Azóta bizony rengeteg minden változott, és a HTC mérnökei sem tétlenkedtek, már majdnem egy tucat különböző modell közül választhatunk. Nálunk a Cosmos család legújabb tagja, a Cosmos Elite járt, de mivel egy moduláris kialakítású eszközrőlbeszélünk, érdemes előbb a Cosmos headsettel kezdeni, hiszen valójában ugyanarról a hardverről van szó.

A Cosmos azért született, hogy szabadabbá tegye a VR-élményt, és egyszerűbbé az első lépéseket. Az eredeti Vive ugye még külső mozgáskövetést használt, a bázisállomásokat fel kellett szerelnünk a sarkokba, hogy azok le tudják követni a kontrollerek és a headset munkáját. Ezzel szemben a Cosmos a szemüveg elején található, 6 kamerával szerelt előlapnak és az egyedi Cosmos kontrollereknek köszönhetően már az inside-out trackingre épít, vagyis nincs szükség külső érzékelőkre, így maga a headset is mobilisabb, bárhol egyszerűbben felállítható.

Ráadásul maga a hardver az egyik legcombosabb a VR-piacon. A 3,4"-es kijelzők szemenként 1440x1700-as felbontással rendelkeznek, ami mellé 90 Hz-es képfrissítés és legfeljebb 110 fokos látószög társul. A headset kifejezetten kényelmes, a fülhallgatók jól szólnak. A kontroller a második generációs Oculus Touch-ot idézi, ergonomikus kialakítású.

Az a különleges helyzet áll fent, hogy a Cosmos előnye egyben a hátránya is. Hiába a 6 kamera és a 310 fokos látótér, amiben le tudja követni a kontrollereket, ez a megoldás messze nem olyan pontos, mint a külső szenzoros követés. Amint kinyúlunk a kontrollerrel, mert például egy nagyobbat csaptunk Beat Saberben, vagy az oldaltáskánkból akarunk előrántani egy fegyvert egy lövöldözős játékban, a szoftver azonnal elveszíti, hogy merre járt az a kezünk. Ez érthető, de nagyon zavaró tud lenni, amikor a határon beakad és furcsa módon ugrál a virtuális kezünk, vagy épp teljesen eltűnik, és hiába rántjuk vissza, egész egyszerűen nem ismeri fel a rendszer. Márpedig amikor egy lövöldözős játékban hosszú másodpercekig nem jelenik meg a kitartott kezünk a pisztollyal, az nemcsak zavaró, de a túlélési esélyeinket és ezzel a játékélményt is rontja.

Gond egy szál se, hiszen ahogy említettem, a Cosmos moduláris kialakítást kapott, így könnyedén felturbózhatjuk. Ehhez csak az előlapot kell lecserélni, és már át is állhatunk a külső követésre. Gyakorlatilag ez a Cosmos Elite:

A Cosmos magas felbontású hardvere, megtámogatva a bázisállomások mozgáskövetésével.

Ehhez ugyanazokat a bázisállomásokat használhatjuk, amiket 4 évvel ezelőtt kiadtak az eredeti Vive-hoz. Ezzel egy csapásra meg is oldódtak volna a problémáink, ha az érzékelők látnák az új Cosmos kontrollereket. Azok viszont kizárólag az inside-out trackinggel kompatibilisek, szóval kénytelenek vagyunk venni (vagy elővenni) az eredeti Vive wandokból. És félreértés ne essék, ezek még mindig megállják a helyüket, de azért vannak már messze kényelmesebb, sokoldalúbb hardverek a piacon.

A modularitás tehát nagyon jól hangzik papíron, de azért fenntartásokkal kell kezelni. Ha valakinek már megvannak a kiegészítői egy korábbi Vive szettből, és a felbontás miatt váltana, vagy most nem akar nagyon sok pénzt áldozni, de később fejlesztené az inside-out trackinges Cosmost, annál kifejezetten hasznos. Ha viszont figyelembe vesszük, hogy minden kiegészítővel együtt már egy Valve Index árával vetekszik a kütyü, aminek a kontrollere messze túlszárnyalja a wandokat, akkor máris nem olyan egyértelmű a döntés.

Ugyanakkor több dolog is szól a Cosmos Elite mellett. Egyrészt kapunk mellé több hónapnyi Viveport előfizetést is, így több száz játékot és VR-élményt kipróbálhatunk anélkül, hogy költenünk kéne az egyébként is drága headsetünk mellé. Másrészt az sem elhanyagolható előny, hogy most adnak mellé egy Half-Life: Alyxet, amivel mi is teszteltük a hardvert. Ezt persze megkapnánk a Valve Index mellé is, ha lehetne egyáltalán kapni, de a gyártó honlapja szerint legkorábban 8 hét múlva indítják egyáltalán útnak a szállítmányokat, úgyhogy ha valaki a járvány alatti kijárási korlátozást akarná egy virtuális valóságban átvészelni, annak ez nem valódi opció. Emellett pedig ha hajlandóak vagyunk még több pénzt rááldozni, akkor akár vezeték nélkülivé is tehetjük a Cosmos Elite-et, hogy tényleg semmi ne akadályozzon minket a játékban, ilyen opció pedig az Indexnél egyelőre nincs.

A Cosmos Elite tehát nincs könnyű helyzetben. Felbontás tekintetében veri a konkurenciát, a külső érzékelők viszont csak a régi kontrollerekkel kompatibilisek, mindennel együtt pedig elég komoly árat kell fizetnünk a szettért. Ha valaki folyamatosan akar fejleszteni, vagy egy korábbi Vive-ról váltana, vagy nem akar hónapokat várni az Indexre, annak viszont ideális lehet.

HTC VIVE Cosmos Elite

Ár: 382 000 Ft
Mindennel együtt az egyik legdurvább VR headsetet pakoljatjuk össze a HTC ládájából, ezért azonban nagyon húzós árat is kell fizetnünk.
  • Felbontás: 1440 x 1700 (szemenként)
  • Képfrissítés: 90 Hz
  • Látószög: 110 fok
  • Audio: Sztereó hangszórók
  • Csatlakozók: USB 3.0, Display Port
PRO
  • Magas felbontás
  • Kényelmes headset
  • Moduláris
Kontra
  • Drága
  • A régi kontrollert használja
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6965
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => HTC VIVE Cosmos Elite
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 13
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-04-08 15:04:18
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => htc, vive, cosmos elite, vr, virtuális valóság
    [gameinfo_url] => htc-vive-cosmos-elite
    [gameinfo_pro] => Magas felbontás
Kényelmes headset
Moduláris
    [gameinfo_kontra] => Drága
A régi kontrollert használja
    [gameinfo_data] => Felbontás: 1440 x 1700 (szemenként)
Képfrissítés: 90 Hz
Látószög: 110 fok
Audio: Sztereó hangszórók
Csatlakozók: USB 3.0, Display Port
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 382 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Mindennel együtt az egyik legdurvább VR headsetet pakoljatjuk össze a HTC ládájából, ezért azonban nagyon húzós árat is kell fizetnünk.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 13
            [manufacturer_name] => HTC
            [manufacturer_url] => htc
            [manufacturer_link] => http://www.htc.com/www/
            [link] => /gyarto/htc
        )

    [link] => /termekinfo/htc-vive-cosmos-elite-6965.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Magas felbontás
            [1] => Kényelmes headset
            [2] => Moduláris
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Drága
            [1] => A régi kontrollert használja
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.