Hirdetés

IDF 2012 napló: üzemidő növelés hálózati és kommunikációs technológiákkal



|

A rádió problémáinak kiküszöbölésével, meghosszabbítható az mobileszközök akkumulátorának üzemideje.

Hirdetés

A jövőbelátás szempontjából talán a legizgalmasabb keynote az idei Intel Fejlesztői Konferencia utolsó napjára esett, ahol bepillantást nyerhettünk azokba a technológiákba, melyek úgy növelik a számítógépes élményt, hogy annak az akkumulátor üzemideje sem látja kárát. Sőt, épp abból a célból vetik majd be őket, hogy meghosszabbíthassák a mobil eszközök (okostelefonok, táblagépek, ultrabookok) töltés utáni használati idejét. Ki szereti, hogy nap mint nap töltőre kell dugni az eszközeit, mert azok esténként már áramért visítoznak? Merült már le akkumulátor fontos beszélgetés vagy munka közben? Esetleg egy hosszabb vonatúton?

 

 

A Vintage Tomorrows fémjelezte keynote-on az Intel vezető technológiai tisztje, Justin Rattner kötötte le a figyelmet, miközben bemutatta milyen hálózati és kommunikációs eszközök várhatók, melyek orvosolhatják a felhasználók számára olykor bosszantóvá váló akkumulátor üzemidő problémát. Teljesen mindegy, hogy tabletekről, okostelefonokról vagy ultrabookokról van szó, közös bennük, hogy ha a felhasználó szeretné, hogy az eszközök folyamatosan a internetre kapcsolódva legyenek, vagy rövid időn belül bármikor használatba lehessen venni őket, annak bizony az akkumulátor issza meg a levét. Ha egy eszköznek folyamatosan kommunikálnia kell a többi eszközzel az bizony tetemes energiavámot szed az aksin. Rattner ehhez annyit fűzött hozzá, hogyha a mobilitást és a vezetéknélküli technológiát szemléljük, feltűnhet, hogy számtalan kompromisszumot kell kötnünk. Az egyik ilyen a kényelem versus akkumulátor üzemidő. Kényelmes megszakítás nélkül az internetet lógni, de akkor gyorsan merül az akku. Ha ezt meg nem akarjuk, akkor nem lehetünk folyamatosan online, nem úszhatunk az információs árban és a közösségi események messze elszaladnak mellettünk.

 

Az Intel a kommunikációs rádiókat a CPU-kba integrálja és olyan kommunikációs chipen is dolgozik, mely intelligensen képes kiértékelni az adatcsomagokat annak érdekében, hogy biztosítsa, hogy csak a releváns adatok jussanak el az eszközökhöz. Az ehhez hasonló technológiák csökkentik a processzorokra nehezedő nyomást, amely végül a készülékek üzemidejének javulását eredményezi. Hosszabb aktív használati és tetemesen hosszabb készenléti idő várható így. Lentebb lássuk mit várhatunk a jövőben.

 

A teljes keynote itt megtekinthető.

 

Az egyik prezentált, fejlesztés alatt álló projekt a Spring Meadow névre hallgat. Ez egy olyan hálózati chip, mely kiveséz minden adatcsomagot, amit egy aktív gépnek küldenek. Kiértékelés után már tudja mely fontos csomagokat kell elküldenie a PC-nek, miközben a felesleges darabok a kukában landolnak. Az adatcsomagok kiértékelését ez a chip végzi, ezért ezzel a CPU-nak már nem kell foglalkoznia. Charlie Tai, az Intel Labs vezető mérnöke, a színpadon prezentálva elmondta, hogy a Spring Meadow chip a CPU-k fogyasztásának a felét képes megtakarítani. Mikor lehet ez érdekes számunkra? Például akkor ha rengeteg adatot, dokumentumot töltünk le a felhőből, vagy sokat streamelünk. Tai még hozzátette, hogy bár igaz prototípusról van szó, de napról napra jobbá válik az eszköz.

 

 

Ez az új technológia valójában nem más, minta az Intel SmartConnectnek nevezett megoldásának a továbbfejlesztett változata. A SmartConnect sokak számára ismerősen csenghet, hiszen az ultrabookokon ez a technológia már megtalálható. A SmartConnect a fontos közösségi híreket és e-maileket akkor is beszippantja a gépbe, ha az épp készenléti állapotban pihen. Ez az okostelefonok és táblagépek esetében is hasonlóan történik. Még érdemes hozzátenni, hogy a SmartConnect kenyerét a Spring Meadow nem óhajtja elvenni, hiszen az utóbbi akkor fog működésbe lépni, amikor az aktív használatban lévő ultrabookot rengeteg adattal bombázzák a szerverek.

 

Spring Meadow

 

Emellett az előadáson az Intel a Rosepoint névre hallgató chipet is bemutatott, ami nem más, mint egy olyan alacsony fogyasztású kétmagos Atom chip, amibe a DDR3 memória és a PCI-Express I/O vezérlők mellé integrálásra került egy 40 megahertz sávszélességű, RF Wi-Fi rádió is. A magas fokú integrációnak az az előnye, hogy csökkenti az alaplapon a további szükséges chipek számát, valamint az egybeintegrált kisebb eszközöknek hála energiahatékonyabb működés érhető el. A Rosepointról korábban már hallhattunk, hiszen már idén februárban megszellőztette az Intel, hogy mivel készül, de ezidáig a cég falain kívül senki sem láthatta azt. Most, hogy láttuk, már csak az a kérdés, hogy mégis mikorra várható a megjelenése. Erre nem kaptunk választ se Rattnertől, se a keynote után.

 

 

A fent említett Atom chipre az Intel integrálni szeretné még egy 3G/4G modemet is és ettől vélhetőleg már nem áll messze, hiszen múlt évben a Infineon Wireless 1,4 milliárd dolláros felvásárlását követően megszerezte a szükséges technológiát. A táblagépekbe, okostelefonokba és netbookokba szánt alacsony fogyasztású Atom processzorok erős technológiai szteroidozás előtt állnak hát.

 

A cég ebből a szempontból összességében azon dolgozik, hogy a jövő chipjeihez kikövezhesse a digitális rádiók útját. Terveik szerint az analóg megoldásokat kivonnák a forgalomból, hiszen azok áramkörei nem zsugoríthatók a végtelenségig. Ráadásul ott az az idegesítő dolog is, hogy az analóg és a digitális eszközök rettentően zavarják egymást, ha nincsenek megfelelően leárnyékolva, vagy elszeparálva. A digitális rádiók ellenben csökkentik a jelinterferenciát a chipeken, aminek köszönhetően könnyű feladattá válik a processzor és a modem egy chipre történő integrálása. Mi a célja az Intelnek ezzel? Amit már a Rosepointnál is láthattunk, hogy a CPU és a rádió egy chipen interferencia és más problémák nélkül zavartalanul működhessen és a későbbiekben fejlettebb gyártási technológia mellett is előállítható legyen. Az Intel jelenleg digitális frekvencia szintetizátorral, szigma delta analóg-digitális konverterrel, digitális fázismodulátorral és digitális rádiófrekvencia erősítővel rendelkezik, vagyis minden szükséges elem megvan.

 

Yorgos Palaskas és a digitális rádió

 

A kutatók a digitális rádió problémáját matematikai oldalról közelítik meg. Yorgos Palaskasnak, az Intel Labs rádió integrációs laborját vezető kutatónak ezt nyugodtan elhihetjük. Ő emellett még elmondta, hogy pár egyenlettel már végeztek és jelenleg azon dolgoznak, hogy az adóegységeket a tranzisztor szintre vihessék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.