Hirdetés

Így spórolj a monitorod fogyasztásával

|

Mutatunk néhány dolgot, amelyekre figyelve mérsékelhető a kijelző fogyasztása.

Hirdetés

Amikor pár percnél hosszabb időre hagyjuk ott a gépünket, de a kijelző aktív marad, akkor energiát pazarolunk. Attól függően, hogy a fogyasztással szeretnénk spórolni vagy csak plusz üzemidőt nyerni a laptopnak, több jó megoldás is van arra, hogy manuálisan vagy automatikusan, de kikapcsoljuk a képernyőt. Mutatunk négyet. 

Hirdetés

 

Kézzel

Természetesen a legegyszerűbb megoldás az, ha kézzel nyomjuk meg a monitor bekapcsológombját. Ez egy asztali gép képernyőjénél nagyon egyszerű feladat, hiszen biztosan lesz rajta fizikai gomb, amelyet nagyon egyszerű megnyomni. 

Egy notebooknál a helyzet már bonyolultabb lehet, hiszen dedikált gomb erre a feladatra általában nem létezik. Ilyenkor márkától és modelltől függően kell kutatni ennek a módját, de legtöbbször valamelyik funkcióbillentyű jelenti a megoldást. Ha nem látszik a billentyűzeten a felfestés, akkor a felhasználói kézikönyvbe belenézve hamar meglesz a válasz. Amennyiben gyárilag kihagyták ezt az opciót, szerencsére léteznek szoftveres megoldások is. 

 

Mantis
Egyszerű megnyomni egy asztali monitoron

 

Energiagazdálkodás

Egy laptopnál különösen fontos figyelni a kijelzőre, hiszen az - főként nagy fényerő mellett - jelenti az egyik legnagyobb terhelést az akkumulátorra és az üzemidőre nézve.  Ahhoz, hogy elkerüljük a meglepetéseket, érdemes előrelátóan beállítani az Energiagazdálkodási lehetőségeket a Vezérlőpultban. 

A Sémabeállítások szerkesztése ablakhoz érve megadhatjuk a rendszernek, hogy akkumulátorról működve milyen fényerőt állítson be, illetve hány perc eltelte után kezdeményezze a kijelző lekapcsolását. Természetesen ugyanezt a töltőhöz csatlakoztatott állapotra nézve is be lehet állítani, és az alvás ideje is megadható. 

 

Egy laptopnál különösen fontos

 

Nem kell a képernyővédő

Sok szép képernyővédő létezik, de az energiafelhasználáson egyik sem segít túl sokat. A kijelzővédő teljes kikapcsolásához nyomjunk jobb egérgombot az Asztal egy üres részén, majd válasszuk ki a Személyre szabás sort. A felugró ablakban a Képernyőkímélőt kell keresni, a jobb alsó sarokban. Természetesen az eggyel fentebbi lépést ezután ugyancsak végre kell hajtani, hogy érdemi eredményt érjünk el. 

 

ScreenOff

A ScreenOff egyszerű és gyors mód arra, hogy bármilyen windowsos gép kijelzőjét lekapcsoljuk. Mindössze egy 13 kilobájtos fájlt kell letölteni és elhelyezni mondjuk az Asztalon. Amikor ki akarjuk kapcsolni a képernyőt, elég erre duplán rákattintani. A mini alkalmazás hordozható, tehát nem igényel telepítést - ráadásul semmilyen .NET Frameworkre sem lesz hozzá szükség. Akár egy pendrive-on is hasznos extra lehet. 

 

A ti kijelzőtök hány perc után kapcsol ki?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.