Hirdetés

Így válaszd ki az ideális tápegységed



|

Szürke, unalmas, de kétségtelenül szükséges komponense a számítógépeknek a tápegység. Most megmutatjuk, hogyan találd meg a számodra megfelelő típust.

Hirdetés

A tápegységek tesztje kb. 10-15 évvel ezelőtt igazi móka és kacagás volt: egyszerűen fogta az ember a kábelkorbácsot és ennél fogva felemelte a tápegységet. Ugyanis ekkor még egy bites volt a tápegység-ipar PC-s fronton: volt a jó és a rossz táp. A jó tápegységből nem spóroltak ki semmit, ezért jó nehéz volt, míg a gyenge minőségű, védelmi áramköröktől mentes modell pillekönnyű volt, vágtak a fémborítás élei, hangos volt stb. Az emlékezetes Va***né és a többi tápegységek ideje azonban lejárt, a gyártók is sokat tanultak, így mára a választás sem ilyen egyértelmű.

 

A súly már nem számít (annyit)

A súly ma már nem feltétlenül mérvadó, mert a gyenge minőségű tápegységeknél is ügyelnek rá, hogy túlzottan ne legyen könnyű, továbbá már EU-előírás szerint tartalmaznia kell jó néhány védelmi áramkört. A gyanús tápegységet nem nehéz kiszúrni még így sem. Egyrészt a gyártó neve teljesen ismeretlen, prémium, 30-40 ezer forintos, akár kW-os termékeket nem készít, a tápegységére pedig gátlástalanul ráír egy hatalmas teljesítményadatot. Nos, ezt természetesen ne higgyük el, de azt sem mondhatjuk, hogy ez az adat hazugság, mert olyat ugyebár nem szabad csinálni. A trükk, hogy azt nem árulják el, miként mérték ezt. A leggyakoribb „ferdítés”, hogy azt az értéket tüntetik fel, amit maximálisan, lejtőn lefelé, hátszélben képes leadni a tápegység. Hogy ezt csak pár másodpercig, ráadásul rengeteg zajjal és zavarral, instabilan teszi, az már másodlagos – a gyártónak. Így fordulhat elő, hogy 4-5 ezer forintért névtelen cégek akár 600 wattos tápegységeket is kínálnak.

 

Szabványosítási kísérlet

A minőségi tápegységeken a hatásfokot is fel szokták tüntetni. Ez roppant fontos mutató, hiszen megtudhatjuk belőle, hogy átlagos terhelés során mekkora teljesítményfelvétel megy kárba (például hőtermelés formájában) a tápegységben. A 80 Plus plecsni megléte már önmagában jó hír, ám ennek is vannak fokozatai, amik alaposan megdobják az árat. A hatékony tápegység előnye, hogy gépünk összességében kevesebbet fogyaszt, a tápegység pedig kevésbé melegszik. A gond az, hogy a hivatalos plecsniért igen sokat kell fizetni (a bevizsgálás, minősítés stb. költségekre fogják), ezért néhány gyártó saját maga adja ki tápegységeire ezeket a jelöléseket. Ha megbízható a gyártó, elhihetjük a feltüntetett értéket is.

 

 

Belépőszint

Egyszerű, otthoni gépet már egy 350 wattos tápegység is szépen elvisz a hátán, és ezzel sokan meg is elégszenek. Ha nem bővítjük idővel a gépünket, ez a szorosan tervezett tápegység nem is fog gondot okozni. Azonban előfordulhat, hogy a gyerek felnő és már nem csak a házi feladathoz kell neki az Office meg a böngésző, hanem a Steamen is regisztrál és fejest ugrana a PC-s játékok világába. Nos, egy videokártya meg is oldaná a dolgot, ám itt jön a gond: a gyenge tápegység miatt a gép fagyni fog, instabillá válik, a tápegység teljes terhelés mellett dolgozik, ezért melegszik és nagyon hamar kileheli lelkét. Éppen ezért mi azt ajánljuk, inkább 400-500 wattos tápegységet válasszon az is, aki egy alapgéppel szeretné kezdeni, így egy esetleges későbbi bővítéskor ezért nem fog fájni a feje. Jó választás erre a célra például a Chieftec iArena szériája 10-11 ezer Ft körül.

 

Tisztességes, megbízható tápegység a Chieftec iArena (különösen az S8-as széria), amiből nem spórolták ki a védelmi áramköröket sem

 

Középkategória

Itt nagyjából 20 ezer forintról beszélünk és legalább 600 Watt teljesítményről, amit 80%-os hatékonyság mellett képes biztosítani a tápegység. Ez az a szint ahol már megjelennek a moduláris tápegységek, vagyis csak azokat a kábeleket kell bekötnünk a tápegységbe, amikre ténylegesen szükségünk van – roppant elegáns megoldás és nagyban megkönnyíti a szerelést. A Corsair CX600W tápegysége éppen 20 ezer forint, a modularitásért pedig további 4 ezer forintot kell fizetnünk.

A v2-es verzió már kicsit olcsóbb alkatrészekből épül fel, ennek ellenére nagyon megbízható és erős tápegység

 

Csúcstápok

Ilyen tápegységre már csak annak lesz szüksége, aki X99-es munkaállomást épít komoly RAID tárolóval és mondjuk SLI video-alrendszerrel. Itt nem ritka az akár 1 kW-os teljesítmény és a tápegységekből eleve 4-8 VGA-kiegészítő tápkábel lóg ki. A csúcstápegységek másik csoportjába a különleges egyedek tartoznak, ahol nem a teljesítmény miatt kell prémium árat fizetnünk. Például vannak fél- és teljesen passzív modellek. A félpasszív hűtésű tápegységeknél csak egy bizonyos terhelés, illetve hőmérséklet mellett pörög fel a fordulatszám-szabályzós ventilátor. A passzív tápegységekben nincsen hűtés, egyszerűen olyan minőségi alkatrészekből és olyan tervezéssel építették, hogy nem szükséges az aktív, ventilátoros hűtés. Utóbbi esetben azért túl nagy teljesítményben ne reménykedjünk.

A SeaSonic elismert név a tápegységek világában, ráadásul ez a modell teljesen passzív hűtésű

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.