Hirdetés

Intel Skylake - megmondjuk, miért ne válts még



|

Alig egy hét és itt a Skylake, a sok tekintetben forradalmian új Intel CPU, amely komplett platformváltást is hoz. De érdemes-e vajon odakészíteni a kalapácsot a malacpersely mellé?

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban rengeteg részlet és vad pletyka kapott szárnyra az új Intel processzorcsalád és platform körül, ám nekünk szerencsére sikerült némi hivatalos infomorzsához is hozzájutnunk – amit lehet, megosztunk veletek, hogy felkészülten várjátok a Skylake érkezését.

Hirdetés


Túl gyors váltás

A Haswellt a Haswell-refresh és a „K” modelleknél Devil’s Canyon követte tavaly – akkor, amikor már a legtöbben a Broadwellre fenték a fogukat. Az ígéret akkor úgy szólt, hogy mindenki vegye csak meg a H97/Z97 alaplapot, mert az majd nagyon jó lesz a Broadwellhez, ami sok újdonságot hoz magával. Nos, erre egy kerek évet kellett várnunk asztali PC-knél és mobilban is 2015-öt mutatott már a Windows jobb alsó naptára, amikor a Core M és a Broadwell-U széles körben elérhetővé vált itthon is. A mobil CPU-k a 14 nm-rel hoztak némi előrelépést üzemidőben, de teljesítményben nem igazán és az integrált GPU is csak egészen kicsit erősödött. A jövőképet tovább sötétítette, hogy a teljes értékű, „H” és „M” Broadwellek csak nyár elején futottak be, az asztali modellekre pedig egészen júliusig kellett várni. Amikor aztán kiderült, hogy asztali kiszerelésben csupán két, nem is feltétlenül csúcskategóriás modell érkezik, sokan nagyon mérgesek lettek az Intelre.


A két asztali Broadwell ráadásul nem is ér fel az egyéves 4790K-hoz: az órajelek alacsonyabbak, csupán annyi a komoly újdonság, hogy itt is megkapjuk a lehető legerősebb Iris 6200-as integrált Intel GPU-t. Ez a külön eDRAM-nak köszönhetően tényleg sokkal gyorsabb, mint bármelyik HD Graphics, de milyen áron? Egy 5775C modell messze 100 ezer forint felett van, közel 140 ezer forint, amiért nevetségesen drága. Akinek számítási teljesítmény kell, ennyiért már LGA2011-3-as CPU-t kap X99 platformba, aki pedig elosztja a pénzét, erősebb CPU-hoz jut egy 100 ezer forintos 4790K-val, a maradék 40 ezer forintból pedig vehet egy R7 260X-et vagy GTX 750 Ti-t – mindkettő reggelire felfalja bármelyik integrált GPU-megoldást.
De hőbörögni nincsen idő, máris itt a Skylake.


Sovány Skylake

A Skylake 14 nm-es, új alapokra épül és határozott előrelépést hoz több területen is. Ezek főleg az integrált GPU teljesítménye, valamint az üzemidő növelése. Mindkettő mobilnál fontos, ahol egy Skylake várhatóan tényleg látványosan jobb lesz majd elődeinél, de gyártói forrásaink szerint ez nem ma lesz és nem is holnap: sok gyártónál egészen a karácsonyi szezonig, október végéig, novemberig várni kell a Skylake modellek megérkezésére. Ami most, jövő héten megjelenik, az az asztali család, de itt sem lesz azonnal elérhető a teljes termékskála: ahogy azt már írtuk, egyelőre a drágább modellekhez juthatunk csak hozzá – azokhoz is nehezen és drágán. A 6600K és 6700K magasan órajelezett, új GPU-val dolgozó, drága processzorok, de még az Intel optimista becslései szerint se számítsunk 10 százalékosnál nagyobb számításbeli gyorsulásra. Márpedig aki Skylake-re akar váltani, annak fel kell készülnie a közel komplett gépcserére: új alaplap, CPU, DDR4 RAM-ok – mind-mind drága komponensek.


Így viszont azt kell, hogy tanácsoljuk, hogy még egy darabig az LGA1150-es platform marad a befutó Intel oldalon az asztali PC-knél. Óriási alaplapkínálat, teljes CPU-skála kiváló teljesítményű modellekkel, „olcsó” DDR3 RAM és kiforrott, még mindig fejlettnek tekinthető platform.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.