Hirdetés

Intel Thunderbolt: vége az USB 3.0-nak?



|

Az Intel új technológiája kétszer gyorsabb az USB 3.0-nál, és már debütált a modellfrissítésen átesett Apple MacBook Pro notebookon.

Hirdetés

Néhány nappal korában az Intel LightPeak adatátviteli technológiája kísérleti fejlesztésnek látszott, messze attól, hogy élesben is használható legyen. Valójában más volt a helyzet, az immáron már Thunderbolt néven ismert technológia ugyanis már debütált a modellfrissítésen átesett Apple MacBook Pro notebookon.

 

A Thunderbolt komoly fenyegetést jelent az USB 3.0-ra: adatátviteli sebessége igen meggyőző, egészen pontosan kétszer gyorsabb, körülbelül 10 Gbps-os értékről van szó. A PCI Express protokoll mellett a Thunderbolt a DisplayPortot is támogatja, így az egyre növekvő számú DP-csatolós monitorok esetében is használható. A technológia az eszközök energiaszükségletét is képes kielégíteni, hasonlóan az USB-hez.

 

 

Az egyik lehetséges problémája a Thunderboltnak az, hogy hány gyártó veszi szárnyai alá a technológiát. Annak használatához ugyanis egy vezérlő lapkakészletre van szükség az Inteltől, továbbá egy megfelelő csatlakozóra is. Úgy tűnik, az elterjedés nem okoz majd gondot a Thunderbolt számára, ugyanis egyetlen nap alatt számos gyártó jelezte, hogy épít majd az Intel új technológiájára. A főbb támogatók között van a Seagate, a Western Digital, a LaCie és a Promise is.

 

Jelenleg az USB 3.0 még nem mondható tömegesen elterjedt technológiának, sajnos még mindig nem jellemző, hogy lefedné a piacot, vagy az összes alaplap natív módon támogatná. Ezzel ellentétben a Thunderbolt már igen rövid idő alatt számos partnerre talált, átviteli sebessége a duplája a SuperSpeednek, ráadásul még a DisplayPort-eszközöket is támogatja, amelyek egyre népszerűbbek. A jelenlegi kép alapján nagyon könnyen elképzelhető, hogy a Thunderbolt akkora fenyegetést jelent az USB 3.0-ra, hogy gyakorlatilag utóbbinak az elterjedése előtt leválthatja azt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.