Hirdetés

Járulékos bosszúságok



|

Kiszemeltük a tökéletes notebookot, minden tesztet átolvastunk, de amikor végre használatba vesszük, rögtön kiderül egy-egy idegesítő gond, ami miatt legszívesebben visszavinnénk az egészet. Idegesítő és sokszor rejtett részletek, amikre érdemes odafigyelni.

Hirdetés

Dunát lehetne rekeszteni a notebookokkal, méghozzá úgy, hogy nem használnánk a gáthoz két egyforma modellt. Ez az óriási kínálat csodás, mindenki megtalálja a számára megfelelő típust és konfigurációt, azonban hiába a rengeteg teszt, a részletes, gyártói leírások és a hosszas adatbányászat, mindig akad néhány olyan részlet, amit elfelejtettek közölni előre, és mivel mi sem gondoltunk rá magunktól, ezért csak vásárlás után, használatba vételkor szembesülünk a gonddal. Ezek többnyire apróságok, mégis, sok felhasználónak van olyan sztorija (ha ugyan nem mindnyájunknak), amikor egy-egy ilyen hiba miatt az egész - egyébként kiváló - eszköztől minél hamarabb meg akartunk válni. Összegyűjtöttünk néhány olyan paramétert a notebookok világából, amire érdemes odafigyelni.

Hirdetés


Óriási töltő

Már a tesztlaborban is belefutottunk olyan gépekbe, amelyek igazán szépek voltak - kicsik, elegánsak, sőt, sokszor egyenesen ultrabookok, amelyeket kifejezetten hordozásra teremtettek. A gép jól is végzett a mérésekben, a gép háza is alapos mérnöki munkáról tanúskodott, azonban egy valami nem stimmelt. Ez a tápegység. A külső töltőt ma még minden notebooknál magunkkal kell cipelnünk, ha legalább egy teljes napra elmegyünk és dolgozni, filmezni vagy játszani szeretnénk útközben vagy ott, ahová megyünk. Márpedig többször megesett, hogy a kecses, mobilitásból ötcsillagos notebookhoz óriási és nehéz töltőt mellékeltek hosszú, vastag és merev kábelekkel. Hiába 2 kg-os hát a notebook, hiába igyekeztek a mérnökök minden felesleges millimétert lefaragni a gép vastagságából, a töltő úgy lerontja a PC mobilitását, hogy nem szívesen visszük magunkkal sehová sem az eredetileg cipelésre kitalált notebookunkat. Ha ilyen gonddal küszködünk, megoldás lehet, ha egy utángyártott, kompakt és kompatibilis töltőt vásárolunk és ezt hordjuk magunknál.


Kicsi nyitási szög

Notebookot sokszor azért választ a felhasználó, hogy ne csak otthon, hanem útközben, vagy nagyjából bárhol tudjon dolgozni, chatelni, filmet nézni stb. Ilyenkor nem mindig adott a kényelmes szék és asztal kombináció, megesik, hogy az ölünkbe kell tennünk a gépet, esetleg a földön ülve kell dolgoznunk. Ez még nem is lenne baj, azonban ilyenkor kiderülhet, hogy az eddig hibátlanként számon tartott notebook képernyője bizony nem nyílik ki eléggé. Ez a rossz zsanértervezés eredménye, amelynél a gyártó szűk nyitási szöget határozott meg, hogy ne kelljen túl sokat költeni erre az alkatrészre. Különösen TN-paneles notebooknál idegesítő mindez, ahol a szűkös betekintési szögek sem engedik meg, hogy ne pontosan szemből, hanem felülről nézzük a kijelzőt.


Nem bontható garancia

Kiváló taktika és mi magunk is éltünk már többször vele, hogy a kiszemelt notebookból a legkisebb, elérhető konfigurációt választottuk kevés RAM-mal és minél kisebb, lassabb merevlemezzel. Persze arra figyeltünk, hogy az erős CPU és a dedikált GPU, valamint a jó kijelző benne legyen a gépben, továbbá a billentyűzet világítson és az akkumulátor se legyen túlzottan kicsi. A titkos terv ilyenkor, hogy a vásárlás pillanatában egy másik szaküzletből megvesszük a géppel kompatibilis RAM modulokat és SSD-t, sőt, az ODD helyére egy HDD-beépítő keretet is, így a gyártói árlistához képest óriásit spórolunk és sokkal olcsóbban lesz csúcskategóriás notebookunk.


A gond különösen az újabb notebook modelleknél jelentkezik, amelyeknél a vékony ház érdekében a teljes alsó lapot egybeöntötték. Az ilyen alsó lapot eltávolítani nem egyszerű feladat, arról nem is beszélve, hogy ez sokszor a garancia elvesztésével jár. Ilyenkor nagy bajban vagyunk - nem tudjuk az olcsón beszerzett komponenseinket a notebookba beépíteni.


Szerencsére néhány gyártó már enyhített a szigorú garanciális feltételein, ilyenkor csak azt várják el, hogy szakszerű legyen a beszerelés - ha ilyenkor eltörnek a műanyag pöckök vagy sérül a csatlakozó, arra nem vállalnak garanciát, viszont bármelyik notebook-szervizben pár ezer forintért elvégzik nekünk a beszerelést és a garanciánk is megmarad.


Vásárlás előtt mindenképpen járjunk utána, hogy az adott gyártó, az adott modellcsaládra milyen garanciális feltételeket vállal - sokszor egy gyártónál is többféle garanciális feltételek élnek, attól függően, hogy hol és milyen konfigurációt választunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.