Hirdetés

Jövőre is drágák maradnak a merevlemezek



|

A kétszereplőssé vált HDD-piac árazása talán 2014-ben mérséklődhet.

Hirdetés

A merevlemezpiac még mindig lábadozik a tavalyi áradások miatt - noha az utóbbi időben már többször bebizonyosodott, hogy a gyártási kapacitással hosszabb ideje semmi probléma, a Seagate és a Western Digital pedig történelmük egyik legjobb negyedévét zárták legutóbb. Mindennek a végfelhasználók isszák meg a levét, akik a régi HDD-árak többszörösét fizetik ki egy új adattárolóért.

 

Bár tavaly év végén a szállítások 29 százalékkal csökkentek, az idei első két negyedévben 18, majd 10 százalékkal nőttek, miközben a Seagate és a WD a Samsung és a Hitachi felvásárlásával kétszereplőssé tette a piacot, és gyakorlatilag megszabja a tetszésüknek megfelelő vételárakat. Mindezt az IHS iSuppli elemzői is kifejezték legutóbbi tanulmányukban, sok más szakértő mellett.

 

A gyártást tekintve az idei harmadik negyedévre hivatalosan is maximumon üzemelhetnek a gyártósorok, azonban mindez nem jelent árcsökkenést. Mindez a PC-gyártóknak is köszönhető, amelyek a készlethiánytól félve különböző megállapodásokat kötöttek: ennek keretében gyakorlatilag felfújták az árcédulákat. Az IHS szerint a fogyasztói és az üzleti szektorban is jelenlévő óriási igény a merevlemezek iránt olyan kedvező a Seagate és a Western Digital számára, hogy azok ragaszkodnak majd a magasra állított árakhoz idén és jövőre is. A felhő-alapú adattárolás népszerűségnövekedése újabb indok arra, hogy az árcédula ne karcsúsodjon. Az elemzők szerint 2014-ig biztosan nem tér vissza a piac árazása az áradásokat megelőző szintre.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.