Hirdetés

Kerülje el a HDMI-csapdát!



|

Korábban már írtunk a többféle, egymással nem kompatibilis DVI-csatlakozók okozta káoszról. Most az egyre több otthonban felbukkanó HDMI-csatolós megjelenítőeszközök problémáival foglalkozunk.

Hirdetés

A SCART szabvány leváltására predesztinált HDMI egyelőre közel sem olyan elterjedt, mint elődje, manapság azonban már a legolcsóbb asztali DVD-lejátszókon is megtaláljuk - és akkor az újabb grafikus kártyákról már ne is beszéljünk. 2002-es megszületése óta számos változáson ment át a csatlakozó: jelenleg a negyedik, 1.3-as verziószámú reinkarnációját éli. Az új, digitálisan másolásvédett (DRM) filmek lejátszásán túl sok más távlatot is megnyit, ezeket igyekszünk most sorra venni.

 

hdmitypea.jpg

 

Nagyobb sávszélesség

Az első és legjelentősebb változás a sávszélesség megnövekedése. Az eddigi, 165 megahertzes sebesség több mint a duplájára, 340 megahertzre nőtt, így a korábbi 4,95 gigabit/másodperces sávszélesség helyett 10,2 áll rendelkezésre. Ennek köszönhetően új távlatok nyílnak a megjelenítésben: az 1920×1080-as Full HD felbontás (1080p) után immáron a 16:10-es képarányú, 2560×1600 pixeles felbontás a megengedett maximum. Mivel a modern televíziók és filmek képaránya 16:9-es, ezért ezek HDMI 1.3-as bemenet esetén is csak 2560×1440 pixeles képet jeleníthetnek meg. Mindez jól hangzik, de annak ellenére, hogy a HDMI 1.3-as szabvány már több mint egy éve létezik, még nem készültek ilyen 1440 pixeles függőleges felbontást (1440p) támogató eszközök - ráadásul a filmekből még az 1080p is csak mostanában kezd elterjedni.

 

Jobb képminőség

A nagyobb felbontás már önmagában hordozza a jobb képminőséget, ám a HDMI 1.3 más meglepetésekkel is szolgál. A színkódolás szintén javult: az YCC és RGB szabványok esetében is 48 bitesre fejlődött tovább a skála, ezért bőven az emberi szem felfogóképessége fölött van a megjeleníthető árnyalatok száma. Ez, azonfelül, hogy jól hangzik, egy másik hibát is megszüntet: az árnyalati eltérésekből adódó sávozódást. Bizonyos tájképek esetében - különösen azoknál, amelyeken az égbolt látható - rendkívül szembetűnő ez a jelenség: a színek valódi sokrétűségét megjeleníteni képtelen eszköz ilyenkor jól látható, csíkos színátmenetekkel jutalmazza a próbálkozást.

 

Emelt hangminőség

Az eredeti, 1.0-s HDMI szabvány meglehetősen szűkös lehetőségeket kínált a hangok átvitelére. Mindössze a 7.1-es Dolby Digital hangsáv fért be a többi adatfolyam mellé, ez azonban a későbbi változatokban kiegészült a DVD-Audio, valamint az SACD szabványokkal is. A HDMI 1.3 már a legmodernebb, Dolby TrueHD, valamint dts-HD szabványokat is támogatja - megfelelő hangrendszer birtokában gond nélkül élvezhető a természethű hang által nyújtott élmény.

További újítás a Lip Sync protokoll bevezetése. Ez arról gondoskodik, hogy a kép és a hozzá tartozó hang egy ezred másodpercet se csússzon el egymástól: hiszen meglehetősen zavaró, ha a színészek szája előbb nyílik ki, mint ahogy a hangszórókon megszólalna a hangjuk.

 

 

hdmik_1.jpg

 

 

Itt hoz egy újabb - és igencsak kellemetlen - változást a friss HDMI szabvány. Az eddig használt és elterjedt HDMI Type A csatlakozó mellé ezúttal egy új, Type C elnevezésű mini HDMI-dugót is megkövetel a specifikáció. Az eredetinél nem sokkal - mindössze 2,5 milliméterrel - kisebb aljzatot feltehetőleg a kompakt kamerák és mobil lejátszók gyártói használják majd fel.

További odafigyelést igényel majd a kábelek hossza is: a megnövekedett adatátviteli sebesség miatt rendkívül fontos lesz a jó minőségű zsinórozás, valamint a megfelelő árnyékolás. A megengedett legnagyobb, 15 méteres távolságot minden bizonnyal csak nagyon jó minőségű - és ennek megfelelő árú - vezetékkel érdemes kipróbálni, ellenkező esetben szinte garantált a hibás kép és/vagy hang.

 

savos.jpg

 

Konklúzió

Még csak mostanság kezd széles körben elterjedni a HDMI - és a verziószámokról egyáltalán nem szól a fáma, pedig a jövőben ez még fontos szempont lehet a különféle eszközök csatlakoztatásakor. Jelenleg két hardver létezik a piacon, amely rendelkezik a HDMI legújabb verziójával. Az egyik a Sony PlayStation 3 - bár elviekben képes az óriási felbontásra és a tömörítetlen hangsávok átvitelére, ezek közül sajnos egyik sem szerepel az eszköz funkciólistáján. A másik a múlt hónapban tesztlaborunkban járt Epson EMP-TW1000 kivetítő, amely 1.3-as csatolója ellenére „csak" 1080p-s felbontásra képes. Grafikus kártyák esetében felhívjuk a figyelmet arra, hogy még a legújabb GeForce 8, valamint Radeon HD sorozat is csak a HDMI 1.2-es verziójánál tart.

Egyelőre tehát nincs sok értelme a HDMI 1.3-as eszközökre vadászni. Legyünk azonban óvatosak vásárláskor; tudjuk, mire költjük a pénzünket!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.