Hirdetés

Középkategóriás PC-házak körképe



|

Azon kevés összetevő közül, amelyeket nap mint nap látunk, a ház a legkényesebb, ha a kinézet a legfőbb szempont. Persze nem csak ez alapján kell választanunk, ha váltani szeretnénk.

Hirdetés

A számítógépünk háza sokkal több szerepet lát el, mint egy laikus gondolná – nemcsak, hogy védi a komponenseinket a mindennapi behatásoktól, de megfelelő ventilátorkialakítással komoly hűtést is biztosít azoknak. Jogos a kérdés, hogy mikor szükséges új házat venni? Ez teljes mértékben szubjektív megítélésen alapul – amikor már idősnek, elavult kinézetűnek véljük a „dobozt”, vagy csak új dizájnra, esetleg komolyabb rendszerhűtésre vágyunk, vagy az új konfigurációnk több helyet igényel, akkor ideje új ház után kutakodni. Írásunkban a kicsit komolyabb megoldásokat szedtük össze, amelyek ugyan a profiljukat tekintve inkább a játékosokat célozzák meg, ám áruknál fogva bőven a középkategóriába sorolhatók.

 

 



Az alábbiakban néhány pontban összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni, ha a választékot böngésszük.

1. Gondoljuk át, hogy mekkora helyet foglal el a konfigurációnk; itt főleg az alaplap és a videokártya méretét kell megvizsgálni. Előbbi a szabvány miatt fontos (eATX, ATX, microATX, miniITX), utóbbi főleg a komolyabb diszkrét megoldások miatt lehet kritikus, ugyanis néhány brutális NYÁK-kal és hűtéssel operáló eszköz akár bőven 50 centis is lehet.
2. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a kinézett ház elég 5,25 és 3,25 hüvelykes bővítőhellyel rendelkezik, hogy a tárolóink rendesen elférjenek.
3. Felhasználási mód és alaplapméret függvényében válasszunk megfelelő méretű házat. Három főbb típus van, sorban: mini tower, mid-sized tower és full-sized tower. Ezek mellett lehetőségünk van vízszintes, valamint „slim” vízszintes házak beszerzésére is, de ezek használata általában az OEM irodai gépek esetén jellemző.
4. Fontoljuk meg, hogy szeretnénk-e tuningolni, ugyanis ez esetben olyan házra van szükségünk, amelyet sok ventilátorral láttak el, illetve amelybe később vízhűtést is beszerelhetünk.
5. Nem elhanyagolható kérdés a csavarok kezelése, lévén a modernebb házak esetén már nincs szükség csavarhúzóra az oldallap, netán a meghajtók eltávolításához, ugyanis az illesztések vagy kézzel tekerhető csavarokkal, vagy lepattintásos módszerrel válnak el egymástól. Ez főleg azoknak érdekes, akik napi szinten piszkálnak bele a gépükbe.

Persze ezek mellett a vásárlók nagy része a már többször is említett dizájn miatt dönt egy adott típus mellett. Fontos viszont, hogy inkább áldozzunk egy kicsit többet egy házra, de az legyen masszív, komolyabb anyagminőséggel, precíz illesztésekkel, ugyanis ezek a dobozok sokszor több százezer forintos konfigurációkat rejtenek el a falaik mögött. Tesztünkben 15–28 000 forint közötti árú megoldásokból válogattunk, hogy szélesebb képet tudjunk mutatni a jelenleg kapható felhozatalból.

CM Storm – Enforcer

A Cooler Master külön márkanevet hozott létre, amely kifejezetten a játékosokat célozza meg, ám ezt nem csillagászati áron, elmért arányban teszi, hanem kifejezetten elfogadhatóan. Az első házunk is ez alá a brand alá esik, amely a hangzatos Enforcer nevet viseli. A komoly megjelenésű, teljesen fekete ház eleje erős műanyagból, míg többi része fémből van. Az 5,25 hüvelykes slotokat egy ajtó rejti, ami mögött egyébiránt – nagyon okosan – a Reset gombot is eldugták. Efölött két USB 3.0-s és két USB 2.0-s kivezetés bújik meg a két jack csatlakozó és a méretes bekapcsológomb társaságában. Az átlátszó résszel is rendelkező oldallap két darab, kézzel tekerhető csavar eltávolítása után szedhető le. Bent rögtön szembesülünk az előbb említett kivezetések kábeleivel, valamint egy dobozzal, amiben egy 2,5–3,5 hüvelykes adapter, valamint olyan sínek leledzenek, amelyek segítségével a 3,5 hüvelykes meghajtóinkat becsúsztathatjuk a házba.

 

 

 



Ez egy nagyon ötletes megoldás, ugyanis nem kell csavarozni, csupán 1-1 sínt kell rápattintani a HDD két oldalára, majd betolni a slotba. Sajnálatos viszont, hogy nincs beépített SATA-csatlakozó a házban, így manuálisan szükséges a kábelezést megoldani az egyes meghajtókhoz. Ventilátorból alapértelmezésben kettőt kapunk: egy 200 mm-es, 1000 RPM-es, piros LED-es világítással ellátott előlapit, amely befelé tereli a hűs levegőt, valamint egy 120 mm-es, 1200 RPM-es hátlapit, ami kifújja a forró levegőt. Ezek mellett még beszerelhetünk egy 200 mm-es légkavarót is a ház tetejére. A tápunkat a ház alsó részébe helyezhetjük, ahogy az a komolyabb kiépítéseknél megszokott. Kétségtelen, hogy a CM Storm háza nagyon dizájnos, és ennyi pénzért igen jó választásnak tűnik azok számára is, akik csak egy átlagosnál komolyabb házat szeretnének.

Forgalmazó: Expert Zrt.
Típus: Mid-tower
Méretek: 229x484,5x535,5 mm
5.25”: 4
3.5”: 6
2.5”: 2
HDD/SSD-dokk: 1
Alaplap kompatibilitás: ATX/microATX
Előlapi csatlakozó: 2xUSB3, 2xUSB2, audio
Ventilátorok: 1x20 cm, 1x12 cm + opcionális 1x20 cm/2x12 cm
Ár: 24 000 Forint

Felszereltség: 4,5
Ár/érték: 4

Enermax Hoplite ECA3220

Hazánkban egyre ismertebb név az Enermax cégé, nemcsak a tápjaik, hanem a remek házaik miatt is. Két termékükkel is fogunk foglalkozni, amelyek közül az első egy kicsit komolyabb megoldás. A Hoplite névre keresztelt modell első ránézésre felszereltség szempontjából az előbb ismertetett CM Storm ház közelében helyezkedik el, ugyanis az 5,25 hüvelykes slotok felett két USB 3.0-s, egy eSATA- és a szokásos jack csatlakozók is megtalálhatók, amelyek mellett még egy 3,5 hüvelykes SATA-dokkoló is terpeszkedik a ház tetején. Az előlap alsó részén is találhatunk egy kis érdekességet, méghozzá egy kétslotos, 3,5 hüvelykes SATA-s fiókrendszert, amelynek segítségével mobilrackszerűen ki-be tologathatjuk a tárolóinkat.

 

 

 



A dizájn egyébként nincs túlbonyolítva: a Hoplite fémrácsok és közepesen igényes műanyagok szolid kombinációjából épül fel. A megjelenést az előlap mögé bújtatott 120 mm-es ventilátor dobja fel, amely 12 fajta LED-es megvilágítási profillal rendelkezik. A ház oldala csavarhúzó nélkül leszedhető, csakúgy, mint az 5,25 hüvelykes slotok leszorítói. Sajnálatos módon a HDD-khez, bár okosan el vannak dugva, se előre telepített csatlakozók, se csavar nélküli megoldással nem szolgál az Enermax háza, így miután betoltuk a lemezeinket a helyükre, két-két csavarral meg kell őket fogatni. A táp helye itt is alul van, kiegészítve egy kivehető porszűrővel, hogy a takarítás egyszerűbb legyen. A korábban említett légkavaró mellett egy szintén 120 mm-es hátsó is megtalálható a házban, de akinek ez kevés, az a ház felső részére kettő, míg oldalára szintén két 12/14 cm-es ventilátort is felhelyezhet. Az Enermax Hoplite remek termék, de kissé alacsonyabb áron még inkább elfogadható lenne.

Forgalmazó: Computer Emporium Kft.
Típus: Mid-tower
Méretek: 493x200x490 mm
5.25”: 4
3.5”: 4
2.5”: 2
HDD/SSD-dokk: 2
Alaplap kompatibilitás: ATX/microATX
Előlapi csatlakozó: 2xUSB3, 1xeSATA, audio
Ventilátorok: 2x12 cm + opcionális 3x12 cm, 1x12/14 cm
Ár: 26 000 Forint

Felszereltség: 3
Ár/érték: 4

Cooler Master 690 II Advanced

A Cooler Master fő márkaneve alatt a komolyabb megjelenésű megoldásokat sorakoztatja fel, amelyek közül az egyik legismertebb, és ebből kifolyólag legsikeresebb példánya a 690 II Advanced. A hardver dizájnja tiszteletet parancsoló a minőségi fémrácsos kialakítással és a két fémhatású krómozott műanyag díszcsíkkal. Amennyiben nem teszünk az 5,25 hüvelykes slotokba meghajtót, akkor a tökéletes harmóniát semmi sem töri meg. A ház tetején a kategóriában már szokásosnak mondható két USB-port, egy eSATA-port, valamint az audiocsatlakozók mellett egy praktikus 3,5 hüvelykes dokkoló bújik meg, amit el is rejthetünk egy műanyaglapra. Az oldallap leválasztásához itt sem szükséges csavarhúzót alkalmazni. A merevlemezek kivétele és beillesztése, valamint az 5,25 hüvelykes slotokba helyezhető kiegészítők rögzítése szintúgy nem igényel semmilyen szerszámot.

 

 

 



A mellékelt kiegészítők között a táphoz dukáló porszűrő mellett (amely ennek a háznak az esetében is az alsó részre kerül) egy VGA-khoz tartozó kütyü is helyet kapott. Ez „felülről” közrefogja a kártyáinkat (ha több van), így azok, ha nagyobb súlyúak, stabilabban fognak állni, nem beszélve az extra hűtésről, a rászerelhető kisebb ventilátornak köszönhetően. Ha már a légkavaróknál tartunk, nézzük meg, hogy itt mit kapunk alapból. Elöl egy 140 mm-es darab terpeszkedik el, amely 1200 RPM-mel üzemel, és egy kék LED-es világítással is rendelkezik. A tetején is egy hasonló méretű és fordulatszámú ventilátor forog, ám ez világítás nélkül. Hátul egy kisebb, 120 mm-es operál, 1200 RPM-mel. Aki még többet szeretne beépíteni, az az eszköz tetejére 2x140 mm, bal oldalra 2x140 mm, valamint a HDD-hez egy 120 mm-est illeszthet be. Ma a piacon az 690 II Advanced az egyik legjobban felszerelt középkategóriás ház.

Forgalmazó: Expert Zrt.
Típus: Mid-tower
Méretek: 214,5x496,5x528,8 mm
5.25”: 4
3.5”: 6
2.5”: nincs
HDD/SSD-dokk: 1
Alaplap kompatibilitás: ATX/microATX/miniITX
Előlapi csatlakozó: 2xUSB2, 1xeSATA, audio
Ventilátorok: 2x14 cm, 1x12 cm + opcionális 3x12 cm, 2x12 /14 cm, 2x8 cm
Ár: 24 000 Forint

Felszereltség: 5
Ár/érték: 4

Antec One Hundred

Jóval olcsóbb megoldás az előzőknél az Antec egyik középkategóriás háza, a One Hundred, így ebből kifolyólag valamivel kevesebb szolgáltatással és extrával kell beérnünk. Többek között nincsenek a hátlapon a vízhűtéshez elengedhetetlen lyukak, de a külső HDD/SSD-dokkoló hiányát is fel kell valahogy dolgoznunk. Ettől függetlenül a visszafogott, igen egyszerű külsővel megáldott One Hundredet négy előlapos USB-, valamint a szokásos audiocsatlakozókkal is felszerelték. Az oldallaphoz – nem túl meglepően – itt sem kell csavarhúzó, kézzel is le tudjuk szedni. Belül semmi extra kiegészítőt nem találtunk, csak a szokásos csavarszettet.

 

 


A tárolóinkat az olcsó házakban megszokott módon tehetjük be be, azaz nincs semmilyen bölcsős-fiókos vagy bepattintós megoldás. A tápot itt is alulra kell illesztenünk, ám a ház alján nincs rácsozás, így ventilátorral felfelé kell elhelyezni. Ez előnytelen, ugyanis így a temérdek meleg levegő egyenesen a gépbe, egészen pontosan a videokártyákra áramlik. Gyárilag két ventilátor kapott helyet a házban, egy 140 mm-es a tetején, és egy 120 mm-es a hátoldalán, de ha a tárolóinkat szeretnénk hűteni, akkor előre beszerelhetünk két 120 mm-est, de a ház oldalán is van egy slot egy másik 120 mm-es légkavaró számára. Az anyagminőség – mivel egy olcsó eszközről van szó – igen átlagosnak mondható, és bár nagyrészt fémből van a ház, nem a masszív fajtából készítették.

Főleg azoknak ajánlott az Antec One Hundred, akik 20 000 forint alatt akarnak költeni, de azért az átlagosnál jobban felszerelt házra van szükségük, házhűtő-bővítési lehetőségekkel és visszafogott megjelenéssel.

Forgalmazó: Ingram Micro Magyarország
Típus: Mid-tower
Méretek: 480x197x477 mm
5.25”: 3
3.5”: 6+1
2.5”: 1
HDD/SSD-dokk: nincs
Alaplap kompatibilitás: ATX/microATX/miniITX
Előlapi csatlakozó: 4xUSB2, audio
Ventilátorok: 1x14 cm, 1x12 cm + opcionális 3x12 cm
Ár: 14 000 Forint

Felszereltség: 2,5
Ár/érték: 3,5

Thermaltake Armor A90

A Thermaltake neve jól cseng, ha PC-házakról van szó – nem véletlenül, ugyanis nálunk is rendkívül népszerűek, főleg a középkategóriás termékeikkel. Ilyen többet között az Armor A90 is, amely 20 ezer forint körüli árával és a mellé társított szolgáltatásokkal a mezőny egyik legszimpatikusabb darabja.

 

 

 



A dizájn követi az Armor családba tartozó társak stílusát, így a kissé radiátoros, ipari hatást keltő műanyag és fémek kombinációja elég zord külsőt kölcsönöz neki. Az eszköz tetején két USB és egy eSATA-port terpeszkedik, amelyeket az előlapon, az 5,25 hüvelykes slotokat rejtő ajtó mellett található még két USB-, valamint az audiocsatlakozók egészítenek ki. A plexirésszel megspékelt oldallap levételéhez – már szinte említeni is felesleges – nem szükséges szerszám.

A tárolóinkat nagyon egyszerűen és gyorsan szerelhetjük be, ugyanis egy tolózáras megoldással lehet az eszközeinket „bepattintani” a slotokba, amiből nem is keveset, szám szerint hatot kapunk. Hűtés terén is odatette magát a Thermaltake, mivel az előlapon egy 120 mm-es, kék LED-es, a hátlapon egy szintén 120 mm-es, ám nem világító, míg a hardver tetején egy brutális 200 mm-es, LED-es légkavaró üzemel, igen alacsony fordulatszámon, így a nagy mennyiségű levegő szállítása ellenére sem lesz hangos a gép. Persze, aki akar, az még az oldallapra, és pluszban előre is szerelhet egy 120 mm-es ventilátort. Tápunk az előzőekhez hasonlóan alul helyezkedik el, ráadásul egy kis magasításon, így nagyobb hely adódik a meleg levegő távozásához. A Thermalteke Armor A90 ugyan nem a legjobban felszerelt ház a tesztünkben, de az ár/érték aránya mindenképpen kimagasló.

Forgalmazó: Cédrus Számítástechnikai Zrt.
Típus: Mid-tower
Méretek: 502x210x515 mm
5.25”: 3
3.5”: 6
2.5”: 1
HDD/SSD-dokk: nincs
Alaplap kompatibilitás: ATX/microATX
Előlapi csatlakozó: 4xUSB2, 1xeSATA, audio
Ventilátorok: 2x12 cm, 1x20 cm + opcionális 2x12 cm, 1x20 cm
Ár: 20 000 Forint

Felszereltség: 4
Ár/érték: 4,5

Enermax LuxuRay ECA3190

 

Előbbiekben egy fél kategóriával komolyabb Enermax házzal foglalkoztunk, de a LuxuRay-nek sincs oka szégyenkezésre, ugyanis hasonlóan praktikus megoldásokkal van teleszórva, mint az előző Enermax-hardver.

 

 



A közepes minőségű fémből összerakott ház előlapja fényes fekete műanyagból van, amely porosodás és karcolódás tekintetében nem túl előnyös, bár kétségtelenül látványos. Az elöl elhelyezkedő csatlakozók a megszokott 2xUSB-, egy eSATA-, plusz jack aljzatok felállásában találhatók meg. A HopLite-nál látott LED-es vezérlőgomb is helyet kapott a házon, ami az említett termékhez hasonlóan itt is az előlap mögött megbújó 120 mm-es ventilátor világítását kontrollálja. Az oldallap itt is másodpercek alatt eltávolítható, a kézzel eltávolítható csavaroknak hála. A 3,5 hüvelykes slotba illeszkedő eszközök leszorítását a CM Storm Enfrocerben is látott sín által közrefogós módszerrel oldották meg, így csavarozni itt sem szükséges. Az 5,25 hüvelykes lefogatások a Thermaltake megoldásához hasonlítanak, kivéve, hogy itt nem tolózár van, hanem egy apró tekerő. Ventilátorból gyárilag két darabot kapunk: a LED-es előlapi mellett egy hátlapi, szintén 120 mm-est. A ház tetejére ettől függetlenül egy 120/140 mm-es, míg az oldalára egy 120 mm-es ventilátort tehetünk be. A tápunkat az összes előző házhoz hasonlóan a hardver alsó részére szerelhetjük be, amiből a kiáramló meleg levegő egy porszűrős rácson keresztül távozik a ház alján.

Az Enermax LuxuRay nagyon kedvező áron kínál igen sok szolgáltatást (még folyadékhűtést is építhetünk bele), méghozzá oly módon, hogy nem fosztották meg a felhasználókat életbevágóan fontos elemektől.

Forgalmazó: Computer Emporium Kft.
Típus: Mid-tower
Méretek: 470x200x445 mm
5.25”: 5
3.5”: 5
2.5”: 1
HDD/SSD-dokk: nincs
Alaplap kompatibilitás: ATX/microATX
Előlapi csatlakozó: 2xUSB2, 1xeSATA, audio
Ventilátorok: 2x12 cm + opcionális 2x12 cm, 1x12/14 cm
Ár: 15 000 Forint

Felszereltség: 3
Ár/érték: 3,5



Igen nehéz volt a döntés, ugyanis több ház csak néhány jellemzőjét tekintve tért el egymástól – természetesen elsősorban a főbb specifikációkra gondolunk, nem pedig a dizájnra. Ennek tudatában az objektív megítélés kérdéses, mivel egy ház esetében a kinézet igen sokat nyom a latba, annak megítélése pedig teljesen szubjektív. Ebből az okból kifolyólag elsősorban a bővítési lehetőségek és az elérhető szolgáltatások alapján hirdetünk végeredményt, majd egy Dizájndíjas alkotást is kiemelünk.

 

 

 



Tesztgyőztes: Cooler Master 690 II Advanced

A Cooler Master egyik leghíresebb háza a 690 II Advanced, amely címet nem véletlenül érdemelte ki az eszköz. A kategóriához mérten mindennel felszerelték, ami csak elvárható, így közepes folyadékhűtéses rendszereket is bátran építhetünk, de ha sok merevlemezünk, SSD-nk vagy optikai meghajtónk (és egyéb 5,25-ös előlapi slotot igénylő eszközünk) lenne, nem kell félnünk attól, hogy nem fogunk elférni. Ha videokártyával táplálkozó rendszert rakunk össze, akkor sem lesz probléma, ugyanis három méretes kártya is bőven elfér egymás mellett. A könnyű karbantartást segíti a jobb oldali hátlap mögötti, menedzselhető kábelezés, illetve a processzorhűtő mögötti „lyuk”, amelyen keresztül a komplexebb hűtőket anélkül bonthatjuk le vagy szerelhetjük fel, hogy az alaplapot ki kéne venni. A ház tetején lévő SATA-dokkoló nagyon stabilan fogja meg a tárolónkat, mivel az precízen belefekszik a kialakított „medencébe”. Itt a Windows HotSwap funkciónak hála akár működés közben is gyorsan és egyszerűen, bármilyen külső HDD-ház nélkül ráapplikálhatjuk a winchestert gépünkre. A komoly házszellőzést 10 ventilátornak elegendő slotok biztosítják, így aki tuningol, vagy csak szimplán hidegebb komponensekre vágyik, az is könnyen kielégítheti ezt az igényét.

Végül, de nem utolsósorban nem szabad megfeledkezni a szuper anyagminőségről és a tiszteletet parancsoló külsőről. A 690 II Advanced minden, kicsit is igényesebb felhasználó számára remek választás, ha a középkategóriából kívánunk válogatni.

A PC World ajánlata: Enermax LuxuRay ECA3190

Főleg a jó áraival bombázza a piacot az Enermax – legalábbis ami a házait illeti, így nem meglepő, hogy a LuxuRay is igen kedvező árcédula mellett kínál relatíve sok szolgáltatást. Az kétségtelenül nem állítható, hogy kiemelkedő lenne az eszköz, de ennyiért nem kérdés, hogy remek vétel. Akár egyszerűbb vízhűtésekkel is babrálhatunk, de ha a levegőnél maradunk, akkor is berakhatunk 5 légkavarót. Az öt 5,25 és öt 3,5 hüvelykes slot mellett egy 2,5 hüvelykest is beépítettek, ahova a SSD-nket pakolhatjuk, arról már nem is beszélve, hogy szerszámokat sem kell ezek beszereléséhez használnunk – ami ebben az árkategóriában szintén örömteli. Ez a ház főleg a kompromisszumokat kötni tudó és kevesebb pénzből gazdálkodó felhasználók szívébe lophatja be magát.

Design díj: CM Storm Enforcer

Habár a tesztünk győztese is a Cooler Mastertől származik, az általuk külön kezelt CM Storm márkanév alatt futó házuk is mindenképpen külön említést érdemel. Az Enforcer brutális kinézete mindannyiunk állát a föld felé húzta, ami már csak azért is örömteli, mivel az ára nem sokkal magasabb, mint a többi, a tesztben szereplő terméké. Az 5,25 hüvelykes slotokat elrejtő redős kialakítású ajtó és az az alatt elhelyezkedő, hasonló stílusú, rácsokkal kiegészített szellőzőnyílásokon kiömlő vörös fények hűen jellemzik a CM Storm márkanevet. Az oldallapon elterülő méretes plexilap sem elhanyagolható, ami szintén igen impozáns látványt képes nyújtani. A komoly dizájn mellett egyébként felszereltség terén is nagyon ütős a Cooler Master ajánlata.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.