Hirdetés

Kulcs, amivel szinte mindent kinyírhatsz



|

Létezik egy USB kulcs, amivel szinte bármit ki lehet nyírni, aminek USB portja van - és minek nincsen? Veszélyes fegyver szabadult a világra, de ki védett ellene?

Hirdetés

USB kulcs, mint fegyver? Már ez is lehetséges, sőt, nagyon komoly károkat okozhatunk ezzel a filléresnek mondható, egyszerű és egészen apró eszközzel. Egy 2015-ös kísérlet megihletett egy Hong Kong-i gyártót, amely elkészítette és sorozatgyártásra vitte a mindent kinyíró USB kulcsot. Az USB Kill Stick ugyanis nem válogat szabványok között - elég egy normal A-típusú csatlakozó és máris megindítja a támadást.


Hirdetés


95%

Elrettentően magas a száma a védtelen eszközöknek: a világ összes, USB csatlakozóval felszerelt termékének csupán 5%-a védett a támadás ellen, márpedig az USB porttal szerelt eszközök száma óriási. Az USB kill 2.0-ával akár asztali PC, notebook, tablet, okostévé vagy szinte bármi pillanatok alatt teljesen, hardveresen tönkre tehető. A kis kulcsot elegendő behelyezni egy A-típusú USB portba, mire a kulcsba rejtett kondenzátorokat kezdi tölteni az eszköz (5 volton, 1-3 amperrel), aztán, amikor ezzel végzett, 240 volttal kisüti őket - mindezt másodpercenként többször is. Az eszközök USB portjait védi vírusirtó, akár BIOS-os letiltás, azonban az ilyen, hardveres támadás ellen csakis komoly, hardveres védelem a hatékony védekezés. Mindezt bárki beszerezheti mindössze 50 Euróért, sőt, plusz 14 Euróért még egy teszteléshez használható átalakítót is kap, hogy próbálgathassa gyilkos USB kulcsát anélkül, hogy saját eszközeit tönkre tenné.


Pontosan miért is?

Jogos a kérdés, hogy miért kellett egy ilyen eszközt legyártani és a nagyközönség számára, teljesen legálisan elérhetővé tenni. A gond már végfelhasználói eszközöknél is komoly, de a kockázat hatalmasra nő, amint belegondolunk, hogy akár egy központi, publikus terminál, vagy például egy utasszállító repülőgép USB porttal felszerelt médiarendszerére is rákapcsolható. Az USBkill.com szerint arra kiválóan alkalmas az eszköz, hogy teszteljük az előzőleg megfelelő védelemmel felszerelt eszközeinket. Szerintünk ez az érvelés is sántít, megfelelő műszerrel az eszközök tönkretétele nélkül is vizsgálható az USB portok elektromos védelme (talán profi behatolás-adatlopás-elleni védelmi rendszerek durva teszteléséhez használható az eszköz).



A védett eszközök listája nem túl hosszú, a nagyobb alaplapgyártók már alkalmaznak ilyen védelmet drágább lapjaiknál és például a hírek szerint az Apple termékeivel sem lehet gond - de hogy melyik generációtól, azt nem árulta el az USBkill csapata.


Te vennél ilyen eszközt? És mire használnád?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.