Hirdetés

Külső Blu-ray-írók tesztje



|

Mobil kell, vagy BDXL kompatibilis, esetleg 1000 év élettartam? Nem nagy, de igen érdekes a kínálat.

Hirdetés

Ma már nem kell észveszejtő összegeket kiadni egy-egy Blu-ray-íróért, és szép csendben igen érdekes technológiák jelentek meg a piacon. Eljött az ideje, hogy megnézzük az itthon kapható kínálatot.

 

Kinek kell Blu-ray-író? Ma korántsem olyan kötelező mutatvány a Blu-ray-írás, mint mondjuk 8-10 éve a DVD-írás volt, de természetesen időnként szükség lehet rá. Különösen, ha nagy felbontású videoanyagokat szeretnénk prezentálni. A Blu-ray-írók hosszú évekig csak igen magas árfekvésben voltak hozzáférhetők, de tavaly egy erőteljes áresés vette kezdetét, mára pedig a megfizethető 30-40 ezres ársávban állapodtak meg a külső meghajtók is.
Erősen érezni a mobil trend hatását ezen a területen is, leginkább kisméretű, mobil meghajtókkal jelennek meg a gyártók. Ezek könnyen hordozhatók, tápellátásuk megoldható USB-ről, és alkalmilag kiegészíthetünk velük egy karcsú noteszgépet vagy netbookot is.
Az évek során bebizonyosodott, hogy a DVD és Blu-ray nyersanyagok nem örök életűek, élettartamuk gondos tárolás mellett is esetlegesen éri csak el a néhány tíz évet. Az LTH nyersanyagok (ezeket valamennyi mezőnyben szereplő író kezeli) inkább a gyártás költségeinek kordában tartásán segítettek, a megbízhatóságon nem, ezért ma nem sokan bízzák hosszú távú mentéseiket optikai lemezekre. Ugyanakkor a Blu-ray így is megfelel saját videoalbumok készítéséhez, rövidebb távú mentésekhez.


Azok számára, akik inkább hosszú távú, biztonságos adatmentésekben gondolkodnának, reményt keltő lehet, hogy az egyik résztvevő meghajtó támogatja az M-Disc rendszerű szupertartós írható DVD nyersanyagokat is, melyek ezeréves élettartammal kecsegtetnek.
Elöljáróban annyit mondanánk, hogy úgy találtuk, az általunk kipróbált három meghajtó mind megüti a mércét, egyikkel sem nyúlhatunk túlzottan mellé, inkább arra kell figyelnünk, hogy a saját igényeinkhez leginkább illőt válasszuk. Tesztünk során a mellékelt szoftvereket és a Verbatim hatszoros tempóban írható BD-R nyersanyagait használtuk, melyeket a Corwell Kft. bocsátott rendelkezésünkre.

 

LG BD40

Több előnye is van az LG világosszürke, fényes burkolatú meghajtójának. Először is visszafogott méretű, másodsorban támogatja a jelenlegi legnagyobb kapacitású, 128 GB-os BDXL nyersanyagokat. Használhatunk hozzá tartós, M-Disc írható DVD korongokat is, ezekben a szokványos organikus adathordozó réteg helyett egy kemény, korróziónak ellenállóbb anyagot alkalmaznak, ami a sorozatgyártott lemezekhez hasonló tartóssággal kecsegtet. Magasabb lézerenergiával és csak négyszeres sebességgel dolgozhat ilyenkor az író, így jól jön egy kiegészítő USB-táp a mellékelt USB Y-kábelhez. Nem mellékes emellett, hogy egy tíz darabos csomag M-Disc ára mintegy 16 ezer forint, de az 1000 éves ígért élettartamra és teljes kompatibilitásra (hagyományos meghajtók mind olvassák) való tekintettel ez még méltányosnak is nevezhető. Jelenleg még nem terjedtek el ezek a nyersanyagok a magas árra való tekintettel, de akár kisebb karriert is befuthatnak a közeljövőben.

Igyekezett multimédiás csomagot nyújtani az LG, a CyberLink Blu-ray Disc Suite szoftvercsomagját (PowerDVD 10, Producer, Backup, MediaShow, MediaEspresso, LabelPrint, YouCam, BD Advisor) kapjuk a mellékelt lemezen, kiegészítve a firmware-frissítő és USB-sebességoptimalizáló szoftverrel. Van tehát a sima írószoftver mellett médiakonverziós, Blu-ray- vagy DVD-albumszerkesztő alkalmazás is, igaz 3D mozik készítésére nem alkalmas. A Power DVD 3D valós idejű mozi- vagy videokonverziót kínál lejátszáskor, megfelelő monitor vagy akár olcsó kék-vörös szemüveg használatával egy kis extra mélységet is adhatunk a régi filmeknek, ha valaki épp ezt szeretné. (Szemüveg nincs a csomagban.)
Egy 6× lemezt 25 perc alatt készített el a meghajtó, így nem mondhatnánk, hogy igazán hatszoros tempóban ír, de nem is a leglassúbb.
Megfelelően teljesít, és megjelenésében is teljes mértékben vállalható az LG BP40, de kimagaslót leginkább a maga speciális területén nyújthat. Aki tartós mentésekhez keres kompatibilis és extrém tartós megoldást, annak célszerű az LG meghajtót választania, mivel egyedül ez M-Disc-kompatibilis jelenleg.

 

ASUS BW-12D1S


Nem mondhatnánk, hogy a mezőny leghordozhatóbb meghajtója az ASUS BW-12D1S, de annyi bizonyos, hogy a leggyorsabb, mivel 12-szeres sebességű írást tesz lehetővé megfelelő nyersanyagokra. Asztali készülék saját tápegységgel és gyémántdizájnnal, a mellékelt műanyag állvánnyal oldalára állítva is üzemeltethető. Pont 12× tempóra minősített lemezt nem sikerült beszereznünk, de a hatszorosan írható Verbatim BD-R is többet mutatott meg magából a szokásosnál: 13 perc 34 másodpercet vett igénybe a tesztírás, ami kvázi jó nyolcszoros sebességnek felel meg. Ilyenkor persze elengedhetetlen az USB 3.0 aljzat – az USB 2.0 túl lassú ehhez – és egy megfelelően erőteljes gép.


Ha szoftver, akkor CyberLink, a telepítőlemezen az InstantBurn, a PowerBackup, a PowerDVD 10 és a Power2Go található meg, azaz sok mindent nézhetünk és írhatunk, de videolemez-készítő nincs a listán. A PowerDVD 2D-3D konverziót kínál, és még egy piros-kék 3D szemüveggel is megfejelte a gyártó a csomagot, hogy 3D monitor hiányában is kipróbálhassuk a hatást.
Igazi asztali megoldás az ASUS BW-12D1S, könnyen csatolhatjuk akár egy netbookhoz is szükség esetén, de az író erejét teljesen csak egy legalább közepesen erős konfigurációval fogjuk tudni kiaknázni. A nagy kapacitású BDXL médiát nem kezeli az író, így aki száz gigabájtos lemezek írásáról ábrándozik, az kénytelen lesz más modellt választani. Ugyanakkor az ASUS meghajtója gyors, harapós, és nem utolsósorban dizájnos, továbbá 3D-ből is adhat egy kis kóstolót és nem is drága. Ha a mobilitás helyett inkább a teljesítményt maximalizálnánk, akkor egyértelmű választás.

 

Samsung SE-506AB

 

Egyértelműen a mezőny legapróbb, leginkább mobil masinája a Samsung SE-506AB, ami becsúsztatható egy kisebb noteszgép- vagy netbooktáskába is. Tervezői nagyon bízhattak az Y USB-kábel erejében, mert tápegységet nem találunk a dobozban. Mi sikerrel jártunk, a meghajtó használhatónak bizonyult két USB-portról táplálva is, de ha minden kötél szakad, akkor egy közönséges USB-tápegységet bevetve biztosan szóra bírhatjuk a meghajtót.
Az AV kimenetnek köszönhetően az új SE-506AB médialejátszóként csatlakoztatható a tévéhez, így a lemezen levő multimédia-fájlok kijátszhatók rá. Öt almappa mélységig és mintegy 3000 fájl erejéig számíthatunk erre az extra funkcióra.


A mellékelt lemezen a ma már szinte kizárólagosságot élvező CyberLink szoftvercsomag honol, beleértve az azonnali írást lehetővé tévő InstantBurnt, a lejátszásra hivatott PowerDVD-t és a lemezkészítésre szánt PowerProducert is.


Nagyon jó árat tud felmutatni a Samsung mobil írója, könnyen hordozható, és jól is néz ki. A médialejátszás hasznos lehetőség, de újraíróként lassú, és íróként sem a leggyorsabb, a névleges hatszoros tempót sem egészen tudtuk kicsalogatni belőle. Kezeli a BDXL-lemezeket is négy rétegig. A mellékelt DVD-lejátszó szoftver nem a legújabb, ha valaki 3D-s lejátszásra és gyors írásra hajt, akkor ne ezt a modellt válassza, ugyanakkor ha egyszerűen kell egy kicsi, könnyen hordozható, igazán mobil és olcsó író, akkor könnyen eshet választásunk az SE-506AB-re.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.