Hirdetés

Laptop vagy táblagép? Melyiket vegyem?



|

Miben lehet jobb egy tablet, és miben egy laptop? Nem csak teljesen kezdőknek lehet fontos ez a kérdés, segítünk a szempontok elemzésében.

Hirdetés

Rögtön azután, hogy rohamos fejlődésnek indult az okostelefonok piaca, a tabletek is a nyomdokaikba léptek. Kezdetben még azzal az ígérettel kecsegtettek a gyártók, hogy modelljeik akár a laptopokat is képesek lesznek leváltani, de persze az Android hajnalán ezzel a kijelentéssel erősen túloztak.

Egy azonban biztos: jó néhány felhasználó már ekkor is megpróbálkozott billentyűzettel kiegészített táblagépének meglehetősen kevés funkciót kínáló rendszerén PC-t igénylő feladatokat végrehajtani. Teltek-múltak az évek, közben a készülékek egyre okosabbá váltak, napjainkra pedig mind több területen tűnik úgy, hogy az egykori ígéretek végre valóra válhatnak, és a laptopot bátran tabletre cserélhetjük. De mennyire áll közel a valóság ehhez az utópiához? Cikkünkben a közép- és felső kategória határán lavírozó Samsung Galaxy Tab S6 Lite tablettel igyekeztünk utánajárni a kérdésnek.

Hirdetés

Te mit választanál?

Ahogy az androidos okostelefonok, úgy a tabletek kategóriái között is hatalmas a különbség, ez pedig árazás szempontjából is kettészakította a mezőnyt, egy minimális sávot hagyva a kevés középkategóriás modellnek. A belépőszinten többnyire valamilyen régebbi droidverzióval kell beérnünk, illetve hardveresen is jelentősen lebutított képességekkel rendelkeznek a modellek, így hát nem meglepő, hogy ezeket inkább a különféle céleszközöket kereső felhasználók vásárolják meg, a multimédiás tartalomfogyasztáson kívül ugyanis nem sok egyébre alkalmasak.

Ennek megfelelően ez a kategória nem jelent konkurenciát a laptopoknak. A topliga más szempontból jelent problémát: az ebbe a szegmensbe tartozó készülékekkel ugyan már nem lesznek hardveres gondjaid, hiszen a telefonokat is meghajtó, brutális képességű SoC-kel szerelték fel őket, gigászi RAM-mennyiséggel kiegészítve, ám annyira drágák, hogy árszintjükön már gamerkategóriás laptopokat is találhatsz, és ezek teljesítményét nyilvánvalóan nincs értelme összevetni a táblagépekével.

Az arany középút valahol a két kategória között helyezkedik el, ugyanakkor itt a legszűkösebb kínálat, kevés eszköz közül kell levadásznod azt, amelyik hosszú távon is képes megállni a helyét laptoppótlóként.

Kiegészítők nélkül nehéz

Szerencsére már nem csak a felső kategóriás táblagépekhez kínálnak kompatibilis kiegészítőket, a középső szegmensben is találhatsz olyan tableteket, amelyekhez tokba épített billentyűzet, esetleg érintőceruza tartozik, olykor még Type-C-s dokkolóra is számíthatsz. Mivel a gépelés kényelmét képtelen visszaadni a kijelző tapogatása, a klaviatúra elengedhetetlen kellék, ha tényleges laptopkialakításra vágysz, egy ilyen, tokba rejtett billentyűzettel pedig még eszközöd fizikai védelmi vonalát is megerősítheted.

Persze az is lehet, hogy a kiszemelt modellhez nem jár dedikált tok, ez esetben egy Bluetooth-billentyűzet jelenthet megoldást. Ezzel viszont általában fel kell áldoznod a hordozhatóságot, mivel egy nagy méretű tasztatúrát nem tudsz megfelelően a tableted mellé illeszteni (hacsak nem sikerül egy megfelelően kompakt kis eszközt szerezned).

Szintén hatalmasat dob a felhasználói élményen az érintőceruza jelenléte. A hasznos kis kiegészítővel bevitt kézírásos jegyzeteid azonnal digitalizálódnak, miáltal egyszerűen tárolhatod és megoszthatod azokat. Ráadásként a profibb eszközök optikai karakterfelismerést is kínálnak. A stylustámogatást sok brand tekinti alapértelmezettnek a középkategóriában is, sőt egyes tabletek mellé megvásárlásukkor azonnal megkapod az érintőceruzát, így az nem kerül extra költségbe.

Mivel a legtöbb készüléken limitált számban állnak rendelkezésre csatlakozók, egy Type-C-s dokkoló megvásárlása szintén elengedhetetlen. Egy ilyen átalakítóval a külső adattárolók és a tablet közötti fájlmozgatás, illetve a nagy képernyős kivetítés is megvalósíthatóvá válik.

Ütőképes multitask

Sokáig problémát jelentett, hogy a tabletek megjelenítői csupán egyetlen alkalmazás futtatására voltak képesek, ami a multitasking szempontjából nem a legideálisabb. Szerencsére egyes gyártók viszonylag korán elkezdték erőltetni, hogy két applikációt egymás mellett lehessen futtatni, a nyomás hatására pedig az Android 7.0-ban már rendszerszinten jelent meg ennek lehetősége.

Persze a Google nem állt le a megoldás fejlesztésével, ezért aztán kísérletképp az Android 10-ben a Windows-szerűen átméretezhető, ablakban futó appok is helyet kaptak. Sajnos ezt számos alkalmazás még ma sem támogatja, de az irodai szoftvereket és a böngészőket gond nélkül használhatod ilyen módon.

Laptop vagy tablet?

Üzemidő

A pengevékony kialakítás ellenére méretes telepeket szerelnek a táblagépekbe, aminek köszönhetően nem kizárt a 8-10 órás kijelzőidő sem, így ezen a téren mindenképp versenyképesnek számítanak ezek a modellek. A laptopokban dolgozó hardverelemekre - a táblagépes SoC-khez viszonyítva - nagyságrendekkel magasabb fogyasztás jellemző, emiatt egy nagyobb kapacitású akkumulátor nem feltétlenül jelenti azt, hogy a középkategória kiszemelt laptopját tovább nyúzhatod, mint az azonos áron beszerezhető táblagépet. Ezenkívül a notebookok az alsó kategóriában továbbra is saját töltőmegoldást használnak, ezért üzemidejük meghosszabbítására - a tabletekkel ellentétben - egy powerbank sem garantált megoldás.

Győztes: Tablet

Szoftverek

Rengeteg alkalmazás és szolgáltatás elérhető táblagépre optimalizált változatban is, ennek köszönhetően az általános használat során viszonylag kevés olyan programmal találkozol majd, amely hiányzik az androidos platform kínálatából. Hasonló a helyzet, ha a munka kerül terítékre: megszokott, népszerű irodai szoftvereket beszerezhetsz androidos környezetben is. Ennek ellenére a szoftveres csatát egyértelműen a laptop nyeri: legyen szó Windows- vagy Linux-környezetről, sokkal kevesebb megkötéssel kell szembenézned.

Győztes: Laptop

Hordozhatóság

Csupán a drága ultrabookok vehetik fel a versenyt a táblagéppiac tagjaival, ha a méretek összehasonlítása alapján igyekszünk győztest hirdetni. A könnyebb és kompaktabb készülékek sokkal jobb választást jelentenek, még akkor is, ha az esetleges extra kiegészítőket is számításba veszed. A középkategória hasonló árcímkével ellátott tabletjei és laptopjai között akár kilogrammokban is mérhető a különbség, amit igencsak megérzel, ha napi szinten húzza a válladat ez a plusz teher.

Győztes: Tablet

Tárhely

Ugyan már 64-128 gigabyte a standard tárhelyméret a középső kategóriás táblagépekben, és ezt akár többszörösére is bővítheted memóriakártya segítségével, sajnos még így sem fogod megközelíteni a szintén a középső árszegmensben versenyző laptopok terabyte-os HDD-jének vagy fél TB-os SSD-jének kapacitását. És akkor még a pendrive-ok és az egyéb külső adathordozók csatlakoztatási lehetőségeiről nem is esett szó.

Győztes: Laptop

Teljesítmény

Annak ellenére, hogy a hasonló árkategóriában például RAM-mennyiségben a táblagépek lepipálják a laptopokat, az androidos modellek általános teljesítménye messze alulmarad. Még a középső kategória U jelzéssel ellátott i3-as processzoraiból is nagyobb erőt sajtolhatsz ki, mint amire az azonos áron kapható tabletek rendszerchipjei képesek. Persze az optimalizált táblagépes appoknak köszönhetően a mindennapi használat során nem feltétlenül érzed majd ezeket az elemi erőkülönbségeket, ám elég némi multitaskkal próbálkoznod, és máris nyilvánvalóvá válik a laptopok erőfölénye.

Győztes: Laptop

Ár/érték

Meglehetősen vegyes képet kapunk, ha a tablet- és a laptoppiac teljes spektrumán vizsgáljuk az eszközök ár-érték arányát, hiszen a belépőkategória notebookjai nagyjából a táblagépek középső szegmensének alsó szintjétől indulnak, ez a különbség pedig megmarad a középkategóriás modelleket vizsgálva is. Amint azonban a prémium ligában játszó táblagépeket vetjük össze az azonos árcímkével ellátott laptopokkal, már megkérdőjelezhetetlenül a számítógépek irányába billen a mérleg, minden szempontból.

Győztes: Tablet

Kijelző

A kijelzőt megvizsgálva egyértelmű, hogy nem a méret a lényeg, ha pedig párhuzamot vonsz a táblagépek és a laptopok kínálata között, különösen szembetűnő lehet a különbség. Mindezek mellett az Androidot futtató középkategóriás készülékekben nem csak a full HD (vagy annál magasabb) felbontást kapod meg, panelminőségük is jobb. Olykor a tartalomfogyasztásra szánt modellekben OLED/AMOLED-kijelzővel is találkozhatsz, ráadásul a laptopokra nem jellemző a 150 ezer forintos árkategóriában az érintésérzékeny megjelenítő.

Győztes: Tablet

Csatlakozási lehetőségek

Az alapvető vezeték nélküli csatlakozások nagyjából azonosak a laptopokon és a tableteken, árkategóriától függetlenül mindkét termékcsoportban találunk Wi-Fi-t és Bluetootht is. Ha viszont SIM-kártyáról közvetlenül szeretnél hozzáférni a 4G-s hálózatokhoz, esetleg GPS-kapcsolatot is kívánsz létesíteni, akkor erre a tabletek között valószínűleg előbb találsz megfelelő darabot. A fizikai csatlakozók alapértelmezett tabletes repertoárja viszont igencsak szegényes, zömében egyetlen USB-porttal kell beérned (jobb esetben legalább ez Type-C-s), újabban ugyanis a mobilokról már jellemzően lehagyják a jacket, és ez a tabletek körében is egyre általánosabb. Emiatt tehát mindenképp szükség lesz valamilyen dokkolóra/átalakítóra a csatlakozókínálat bővítéséhez, míg a laptopok aljaztok széles skáláját kínálják.

Győztes: Laptop

Rendszer

Kényelmi szempontból az elmúlt évek során rengeteget fejlődött az Android felhasználói felülete, és mindinkább közelít ahhoz, hogy asztali környezetben is megállja a helyét. Amíg azonban be nem zárul az olló, mind a Windowsnak, mind a Linuxnak utcahossznyi előnye lesz. Az Androidnak még a 10-es változatán is erősen érződik, hogy továbbra is az okostelefonok jelentik a fő platformot, emiatt a tabletek nem kapnak olyan izgalmas egyedi funkciókat, amelyek az asztali operációs rendszerek szintjére emelnék őket.

Győztes: Laptop

Biztonság

Ha kizárólag az ökoszisztémát nézzük, elmondható, hogy a Play Áruházból letöltött és telepített szoftverek kisebb valószínűséggel fertőzik meg eszközödet kártékony programokkal, mintha számítógépes környezetben vadásznál a telepítőfájlok után. Ezenkívül a táblagépekre általánosan jellemző, hogy valamilyen extra biometrikus azonosítást is felkínálnak. Egy ujjlenyomat-olvasót már az olcsóbb modellekben is találsz, míg a laptopokban csak a középkategóriától felfelé általános ez a fajta védelem.

Győztes: Tablet

A havonta megjelenő PC World magazinban további teszteket, cikkeket és elemzéseket találsz teljes verziós programok, biztonsági szoftverek és ajándék PC-játék társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.