Hirdetés

Lehallgathatóak a billentyűhangok



|

Hirdetés

Nagyjából tíz percnyi gépelés hangjának elemzése után 96%-os pontossággal megállapítható, hogy milyen billentyűket ütöttünk le. A technika nagyon egyszerű. Abból indul ki, hogy más hangja van annak, ha a-t nyomunk, mintha mondjuk c-t - mondta Doug Tygar professzor. "Olyan ez, mintha egy kongán dobolnánk: Más és más hangot ad ki, ha felületének különböző részeit ütjük meg. A billentyűzet alatt található felületet is mindig máshol ütjük meg attól függően, milyen billentyűt nyomtunk le, vagyis a hangja is más lesz."

A folyamat első fázisában, miután sikerült azonosítani a különféle hangokhoz tartozó billentyűket, Tyger és csapata egy statisztikai elemzés segítségével a további leütések hangjaihoz tartozó betűket lényegében valószínűség-számítással állapítja meg, majd a megkapott szöveget néhány nyelvtani és helyesírás ellenőrző programmal átnézve gyakorlatilag megkapjuk a hangok alapján átkonvertált eredeti szöveget. Már közel tíz éve fejlődik a más néven gépi tanulás néven ismert technológia, s ezt sok levélszemét érzékelő program is sikerrel hasznosítja.

A tanulmány a biztonsági előírások miatt nem tért ki minden részletre. Például olyan gombok használata, mint a shift, a backspace, vagy az írásjelek, számok begépelése, nem ismert és a technológia egyelőre csak angol nyelven működik. Tygar hozzátette, a kormányok már a hidegháború idején megpróbálták alkalmazni az eljárás elődjét és, ha azt gondoljuk, jelenleg nem próbálkoznak ilyesmivel, nagyon naivak vagyunk, úgyhogy nem ajánlja senkinek, hogy csak úgy otthon kipróbálja. Ők maguk is szándékosan nem professzionális eszközöket használtak a kísérletekhez és úgy döntöttek, nem is teszik közzé a forráskódokat. Ezt pedig azzal magyarázták, hogy a kísérletek laboratóriumi körülmények között zajlottak, a valóságban különféle zajok, emberi beszéd, zene, stb. akadályozhatja a billentyűhangok tisztaságát, tehát valószínűleg professzionális eszközök nélkül egyelőre nem is működne tökéletesen az eljárás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.