Hirdetés

Lenovo ThinkPad X60s



|

Gyors, kicsi, vékony, könnyű és nagyon okos. Persze nem olcsó, de aki sokat utazik, annak megéri.

Hirdetés

A ThinkPadek mindig is az üzleti szférában voltak erősek, és bár nemrégiben a multimédiás és otthoni felhasználóknak készült termékeket is izmosították, a hordozható kategória továbbra is az egyik legkedveltebb termékcsalád.

Először a CeBIT-en láttuk az X60s-t, ahol egy személyes beszélgetés során több új, még meg nem jelent noteszgépet mutattak meg nekünk. Megalkotásakor az IBM, azaz a Lenovo mérnökei -- ahogy az elődök esetében is –- mindenekelőtt a hordozhatóságot tartották szem előtt, s ez meg is látszik a kialakításán. A noteszgép nem vastagabb két centiméternél nyitott állapotban, csukva is alig 3 centiméter. A tömege is extrém: 1,2 kilogramm csupán. Akár egy picit nagyobb női táskában is elfér, de egy aktatáskába akár kettő-három is.

A ThinkPadektől már megszokhattuk, hogy extraerősek, már ami a fizikai kialakításukat illeti, és az X60s-nél sincs ez másképp. Hajtogathattuk jobbra-balra, nyitogathattuk a kijelzőt (persze nem ez az elsődleges felhasználási területe), a konstrukció rendkívül erősnek bizonyult. Felszerelték rázkódás- és ütődésvédelemmel: amennyiben ez túl "hektikus" mozgást érzékel, a merevlemezben a fejet elveszi a mágneses lemezekről, nehogy megsértse azok felületét.

Ami a gép belsejét érinti, itt sem spóroltak: a rendszer Core Duós, azaz kétmagos processzorral szerelt. A nálunk járt modell ULV-s (Ultra Low Voltage), tehát nagyon alacsony a működési feszültsége, így roppant keveset is fogyaszt, és ezt a noteszgép akkumulátorai bizony igencsak szeretik. Az adatok tárolásáról SATA-csatolófelületű, 100 gigabájtos merevlemez gondoskodik. A megjelenítésért a megszokott GMA900-as integrált videovezérlő és a 12,1 hüvelykes XGA, azaz 1024×768 képpontból álló TFT-kijelző felelő. Egy gigabájt DDR II memóriát találunk benne, ami több is mint elegendő az üzleti programok és alkalmazások használatára.

Természetesen a már (majdnem) megszokott alapfelszerelések, mint a háromsávos vezeték nélküli hálózati vezérlő, a kártyaolvasó, az USB- és FireWire-bemenetek is helyet kaptak a készüléken. Optikai egységet nem tartalmaz, de ez a vékony kialakításból adódóan egyáltalán nem meglepő. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem is kapunk ilyet a termékhez. A hozzá adott csomagban ugyanis találunk egy mindenféle további csatlakozási lehetőséget kínáló dokkolóállomást, illetve egy Multiburnert is, amely egy DVD-író.

A rázkódásvédelem egyébként nem az egyetlen védelmi szolgáltatása. A ThinkVantage programcsomag előre telepített szoftvergarmadájában testre szabhatjuk, milyen funkciókat kívánunk igénybe venni. Ha úgy tartja kedvünk, akár a beépített ujjlenyomat-olvasót is használhatjuk azonosításként a jelszavak helyett.

Gyors, kicsi, vékony, könnyű és nagyon okos -– elsősorban ezekkel a jelzőkkel illethetjük a ThinkPad X60s-t, persze mindezért cserébe nem is kevés pénzt kérnek. Akinek azonban fontosak a fentebb felsorolt tulajdonságok, és sokat utazik, annak megéri.

Adatok

  • Intel Core Duo L2400 processzor (1,66 GHz)
  • Intel GMA 900 grafikus vezérlő
  • 1024 MB DDR II memória
  • 12,1 hüvelykes XGA-kijelző
  • 100 gigabájtos SATA-merevlemez
  • HD Audio szabványú hangvezérlő
  • a/b/g Wi-Fi adapter
  • Beépített rázkódás- és ütődésvédelem
  • Ujjlenyomat-olvasó
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.