Hirdetés

Létezik ideális mobil notebook-okostelefon párosítás?



|

4 és 17 col között milliónyi eszköz közül választhatunk: a határok elmosódtak, de vajon melyik az ideális kütyükombináció?

Hirdetés

Nem is olyan nagyon régen nem volt gond azzal, hogy milyen eszközparkkal vegyük körbe magunkat: a telefonok kicsik voltak és célhardverek (telefonálás, sms), a notebookok 14-15 colos, gyengébb képességű, de mobilis PC-k, az asztali PC-k pedig nagyok, helyhez kötöttek, de legalább erősek. Nagyjából mindenki ezt a hármast használta kisebb eltérésekkel. De az eszközök rengeteget változtak, és ma már korántsem ilyen egyértelmű, hogy melyik eszköz mekkora legyen és milyen feladatokat lásson el.

Hirdetés


A tablet-invázió

Az iPad és a tabletek áradata ismét felmelegítette a hagyományos PC-k haláláról szóló híreket. Minden sarkon volt legalább egy „szakértő”, aki megásta a klasszikus számítógép sírját, mondván, a tabletek mindenre alkalmasak és hamarosan úgyis mindenkinek csak egy okostelefonja és egy tabletje lesz. Nos, tévedtek. A tablet-őrület viszonylag hamar kifulladt és a hagyományos PC-k piaca nem omlott össze. A notebookra, asztali PC-kre továbbra is van kereslet, sőt, időközben ezek is rengeteget változtak. Míg a tabletek beleestek abba a hibába, hogy tartalomfogyasztáson felül nem sokra alkalmasak (kényelmesek), addig a PC-k egyre kisebbek, mobilisabbak lettek, és végül megjelentek a hibridek. Ezek a PC-k amikor kell, notebookok, amikor kell, tabletek és az újabb generációval már túlzottan nagy kompromisszumoktól sem kell tartanunk.


Felnőnek az okostelefonok

A tabletek onnan kaptak támadást, ahonnan nem számítottak rá – az okostelefonok irányából. A mobilok sokáig megragadtak a 3,5-4 colos méretnél, mígnem egyszer csak megjelent a Samsung az óriási Note-tal és begyújtotta a phablet-rakétát. Elsőre mindenki hitetlenkedett, de a vásárlók döntöttek – van helye a nagyméretű telefon-tablet hibrideknek a piacon. Ma már meg sem lepődünk azon, ha megjelenik egy újabb, 6 colos mobiltelefon, az 5-5,5 col általános, de a 7 colos phabletekből is nagy a kínálat. Ezek az eszközök gyorsak, alkalmasak telefonálásra, mobilisnak is tekinthetjük őket és ha valamit kiváltanak, az nem a notebook, hanem a tablet.


Az ideális kombináció

Igencsak szubjektív, hogy kinek melyik telefon-tablet-PC kombináció az ideális, ráadásul ez sem biztos, hogy sokáig így lesz – a használható és valóban okos viselhető eszközök megjelenésével ismét gyökeresen átalakulhatnak az igények és az ideális párosítások. Az eszközeladások és felmérések azt mutatják jelenleg, hogy a felhasználók a nagykijelzős (5”-feletti) mobiltelefonokat részesítik előnyben, notebooknál pedig a 15,6”-os modelleket hátrahagyva a 13”-os körüli, lehetőleg érintőkijelzős PC-ket preferálják. Ez a kéteszközös kombináció ideális mobilitás, tartalomfogyasztás és produktivitás szempontjából is. A kisméretű notebookokat nem szabad lenézni, ma már kellően erősek, pehelysúlyuk ellenére is bírják 6-10 órán keresztül, akinek pedig nagyobb kijelzőre van szüksége, bármikor ráköthet egy 24-27 colos monitort ultrahordozható notebookjára.


A tableteknél nem teljesült be az induláskori jóslat – a nagykijelzős, mégis mobil eszközök nem vették át a szerepét egyszerre az okostelefonnak és a PC-nek is. Ehelyett mindkét kategória közeledett a tabletek felé, megtartva saját, egyedi jó tulajdonságaikat, és éppen ez az, ami miatt ma ez a kombináció tűnik az eszközök álomcsapatának.


A te álomcsapatodnak kik a szereplői?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.