Hirdetés

Linksys biztonsági kamera beüzemelése

|

Útmutató a korábban bemutatott Linksys WVC54GCA biztonsági kamerához

Hirdetés

Egy korábbi cikkünkben bemutattuk a Linksys WVC54GCA biztonsági kameráját, de a konfiguráláshoz a kézikönyv nem nyújt elegendő támpontot, ezért képekkel illusztrálva nyújtunk segítséget a procedúrához.


Mielőtt nekikezdenénk a konfigurálásnak, szeretnénk néhány rövid tippet adni az induláshoz. Nem árt, ha minimális mértékben ugyan, de tisztában vagyunk a hálózati beállításokkal és alapfogalmakkal, mint például dinamikus DNS, DHCP és titkosítás. Mindenképpen szenteljünk egy kis időt útválasztónk – routerünk – beállításainak megismerésére, ha nem lennénk még elég rutinosak.

Hirdetés


A kamera beállítását először kábeles összeköttetéssel kell elvégezni, pontosabban a kamerát csatlakoztatni kell a routerhez. Amennyiben útválasztónk a DHCP segítségével automatikusan oszt IP-címeket, úgy a router menüjében tájékozódhatunk róla, hogy melyik IP-címet kapta meg a kamera. Ha a kapott IP-címet beírjuk gépünk böngészőjébe, bejuthatunk a kamera menüjébe, ahol elvégezhetjük a számunkra szükséges beállításokat. Ha valamilyen oknál fogva nem lenne kapcsolat – például a kamerán nem világít folyamatosan a kék LED –, akkor használjuk a kamera házán található reset gombot és próbálkozzunk újra.


Ahhoz, hogy kívülről, azaz az internet felől egyszerűen elérjük kameránkat, érdemes egy dinamikus DNS-szolgáltatóhoz kapcsolódnunk. Ezzel a szolgáltatással összekapcsolhatjuk otthoni IP-címünket egy általunk választott domain névvel, így sokkal könnyebben érhetjük el kameránkat, mintha egy számsort kéne begépelnünk a címsorba – ami akár meg is változhat közben, ha internetszolgáltatónk nem állandó (fix) IP-címeket oszt.


Sok cég ingyen és bérmentve kínál dinamikus DNS-t, mi a legismertebbet, a DynDNS.com szolgáltatását vettük igénybe, ahol gyakorlatilag (angoltudástól függően) 5–10 perc alatt létrehozhatjuk saját fiókunkat és címünket.
Néhány régebbi router nem kezeli még a dinamikus DNS-szolgáltatást, ilyen esetben használhatjuk a kamerába épített Linksys-féle TZO dinamikus DNS-szolgáltatást, ami egy évig ingyenes, utána évenként 19,95 dollár – a regisztráció itt is rendkívül egyszerű.

Hirdetés


 

1. Hívjuk be böngészőnkben a kamera adminisztrációs felületét a már kiderített IP-cím segítségével és válasszuk az Advanced configuration opciót (felhasználónév és jelszó alapbeállításban: admin/admin).

Hirdetés

 

2. Adjunk nevet a kamerának, állítsuk be az időzónát és szinkronizáljuk az időt a PC-vel (Synch with PC gomb). A gyors és zökkenőmentes Wi-Fi-kapcsolódás érdekében a Configuration type legördülő menüben válasszunk fix IP-címet (Fixed IP Address).

 

Hirdetés

3. A vezeték nélküli beállításoknál (Wireless settings) az SSID-hez annak a routernek az SSID-jét írjuk be, amire csatlakoztatni szeretnénk a kamerát, a Network type pedig útválasztók esetén „Infrastructure” legyen. Ha hálózatunk védett, akkor ez után az Edit Security Settings fülre kattintsunk.

 

4. A kamera képes csatlakozni WEP/WPA/WPA2-védelemmel ellátott hálózatokra, így válasszuk ki a router beállításaival megegyező titkosítási módszert és a Shared key részbe írjuk azt a jelszót, amivel a titkosított hálózatra tudunk csatlakozni. A beállításokat véglegesítsük az Apply gombbal.

Hirdetés

 

5. A bal oldali, Image menü beállítása alatt engedélyezzük a Mobile Streaming opciót és állítsuk a Fixed Qualityt High-ra, a Max Frame Rate-et 15-re és az Access Code-ot egy tetszőleges számsorra. Ez utóbbi egy biztonsági számsorozat, aminek hiányában illetéktelenek nem tudják megnézni a képet. A beállításokat mentsük az Apply gombbal.

 

Hirdetés

6. Az Options menüben az átvitelhez szükséges portok számát szükséges megadni. Fontos, hogy az Alternate Web Access Portot engedélyezzük és olyan portszámot adjunk meg, ami még nem foglalt, mivel a távoli elérés (számítógépről) ezen keresztül valósítható meg. Az RTSP/RTP-portokat a képen látható módon adjuk meg, majd végül nyomjunk az Apply gombra.

 

7. Említettük, hogy szükség lesz dinamikus DNS-szolgáltatásra. Regisztráljunk, majd a belépést követően hozzuk létre saját hostnevünket, ami mellé válasszunk a felajánlott domain nevek közül, majd kattintsunk a Create Host gombra. Az IP-cím beállítása most nem feltétlenül szükséges, mivel ennek folyamatos frissítését a routerünk fogja elvégezni.

Hirdetés

 

 

8. Ehhez azonban először be kell jelentkeznünk útválasztónk adminisztrációs felületére. Keressük meg a Dynamic DNS vagy DDNS beállításokat (2-3 éve mindegyik routerbe bekerült ez a szolgáltatás). A Hostname sorba írjuk be az előbb választott címet, a Username és Password sorba pedig azt a felhasználónév és jelszó párost adjuk meg, amit a DynDNS regisztráció során választottunk. Mentsük el a beállításokat, és ha mindent jól csináltunk, akkor a Status sorban a „Connected” feliratot kell látnunk.

Hirdetés

 

 

9. Még mindig a router adminisztrációs felületén maradva a portok átirányítását kell beállítanunk a Port Forward szekcióban. Korábban (6-os kép) az 1024-es portot választottuk a webes, az 1054-est pedig a mobilos eléréshez. Mindkét portot külön-külön vegyük fel az átirányítási listára a kamera IP-címéhez párosítva (TCP- és UDP-protokollra egyaránt, illetve, ha van, akkor Incoming és Outgoing irányokba is). Mentsük a beállításokat és lépjünk ki.

Hirdetés

 


10. Ha mindent jól csináltunk, akkor PC-ről a http://hostnév.domainnév:portszám/ (esetünkben http://pcwtest.homeip.net:1024/), mobilról pedig az rstp://hostnév.domainnév:1054/acces_code (esetünkben rtsp://pcwtest.homeip.net:1054/1234) címen érhető el a kamera képe.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.