Hirdetés

Mayday! Mi történik az AMD-nél?



|

A céget az ág is húzza - most két kulcsember távozása miatt aggódhatnak az AMD-rajongók, ami később komoly gondokat okozhat. Gyűlnek a viharfelhők, összeszedtük őket.

Hirdetés

Az AMD egykoron szép piaci részesedéssel büszkélkedhetett a processzor és a grafikus chip piacon egyaránt. A legújabb konzolok hardvertervezéséért vívott harcban is igen jól szerepelt, így a Sony és a Microsoft is őt választotta, ami komoly presztízsgyőzelem volt, ahogy a GCN GPU-król és az APU-król is elismerően nyilatkozott a szakma. Azonban valahol pumpa került a küllők közé, mert a cég fejlesztései lelassultak, szinte le is álltak, a hardverek világában pedig a megtorpanás hamar végzetessé válhat.

Hirdetés


GPU-gond, APU-probléma

A GCN jó alapokat adott, de ez már 3-4 éve volt, azóta ezt pofozgatja, nevezgeti át a cég. Ez nem jelenti azt, hogy most helyből ne tudnánk 4-5 olyan Radeont mondani, ami nem jó kártya, vagy nem jó vétel, de tény, hogy már nem mai fejlesztések és hamarosan elavulttá válnak. Mindezen a nyár eleji átmatricázás nem segített, a HBM memóriás Fury-k pedig nem hozzák a várt sikert. A piaci részesedés vészesen csökken, ráadásul az első félévben a driverek nem-frissítésével is komoly gondok akadtak.


Az APU-k piacán is jól indult minden. A Radeonnal fűszerezett processzorok az alsó- és középkategóriában egészen jól nyitottak és már évekkel ezelőtt hozták azt a 3D teljesítményt, amiről az Intel csak álmodott. Ugyanakkor a gyártástechnológia nem fejlődött kellő ütemben és a microarchitektúra gyenge pontjait, valamint az olykor nagyon magas fogyasztást sem sikerült orvosolni. Az AM3+-os CPU-k és a hozzájuk tartozó platform a párhuzamosítást helyezték előtérbe megfizethető 8-magos modellekkel, ám a szoftverek mégis jobban és hatékonyabban futnak Intel rendszeren alacsonyabb fogyasztás mellett. És ez még csak az asztali PC-k világa, sajnos a táblagépek tortájába, a mobil PC-k univerzumába nem látjuk az AMD-t - még ha lenne is figyelemre méltó fejlesztés, nincsenek partnerek, termékek, marketing stb.


Baljós árnyak

A cég piaci részesedése be is zuhant minden területen, de ezen még lehet javítani új termékcsaládokkal, új árpolitikával, akciókkal stb. Ennél égetőbb gond, hogy megkezdődött a cégnél az elszivárgás. Egyrészt ott a kényszerű leépítés, ami legutóbb, két hete történt meg. Ekkor 500 embert bocsájtott el, amely jövőre már megtakarításként jelentkezik ugyan, de idén még kiadás és a munkaerő is gyengül.


Jim Keller

Ennél komolyabb veszéllyel fenyeget, hogy a cég igazi koponyái is elhagyják a hajót. Nemrég Jim Keller ment el az AMD-től, aki legutóbb a Zen-microarchitektúráért volt felelős - a Zen az AMD következő nagy fegyvere lehet, amely radikális változásokat hoz az AMD processzorok világába. Csak hogy egy kis ízelítőt kapjunk a munkásságából: ő felelős az Athlon K7 és Athlon 64 megalkotásáért, a HyperTransport adatkapcsolatért, segített az x86-64 utasításkészlet kidolgozásában, amikor pedig kitérőt tett az Apple-höz, megalkotta az Apple A4 és A5 SoC-ket, amelyek mai napig dolgoznak az iPhone-okban és iPad-ekben (4/4S, iPad, iPad2).


Phil Rogers

Rogers nem ugrált ennyit ki-be az AMD-nél, sőt, 21 évet húzott le itt. Októberben mégis úgy döntött, ideje váltani, így átállt a zöld oldalra - igen, az NVIDIA-hoz. Az AMD-nél ő felelt a Fusion projektért, vagyis az APU kidolgozásáért. Ez az Athlon CPU és a Radeon GPU egybedolgozása, amelyre többek között a Microsoft és a Sony is lecsapott (játékkonzolok). Ronda, de magyarul humoros kifejezéssel azt is mondhatnánk, hogy ő az APU-atyja.


Jelenleg a padlón vannak az AMD részvények: 2000-ben még 92 Dollárt értek, ma azonban már csupán 1,95 Dollárt. Hogy mit hoz a jövő az AMD-nek, nehéz megmondani, de küzdelmes lesz, az biztos. A konkurensek szépen erősödnek és nem lazítanak - az Intel és az NVIDIA is két kézzel kapkod az AMD megmaradt piaci részesedése után minden területen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.