Hirdetés

Még közelebb az új vezeték nélküli szabványhoz

|

Az IEEE elfogadta az új vezeték nélküli 802.11n szabvány 2.0-s tervezetét.

Hirdetés

A korábban szembenálló felek, így az alacsonyabb energiafogyasztásért és VoIP funkciók integrálásáért lobbizó mobiltelefon és kéziszámítógép gyártók, a szabványt a hozzáférési pontokon túlterjeszteni kívánó szórakoztató-elektronikai gyártók, valamint a szabvány mielőbbi elfogadását ösztökélő nagy hálózati hardver és chipset gyártók végre egyezségre jutottak az eheti londoni megbeszéléseken.

 

A 802.11n két legfontosabb előnye a gyorsabb adatátvitel (akár 120 Mbps valós körülmények között is) és a jelenleg elérhetőnél akár másfélszer nagyobb lefedettség. További előny, hogy a több antennának köszönhetően képes összeilleszteni a jeltöredékeket, így számos olyan ponton is vezeték nélküli kapcsolat biztosítható, ahol eddig eltűnt a jel.

 

A legfontosabb változtatás a 40 MHz-es csatorna implementálása. Az eredeti terveket módosítva az új verzió képes a korábbi 2.4 GHz-es sávot használó eszközöket kezelni úgy, hogy két 20 MHz-es frekvenciát használ egymás mellett. Az új szabvány szerint a rendszer folyamatosan figyeli, vannak-e a környezetében olyan régebbi eszközök, melyek nem képesek kezelni a szélesebb sávszélességet. Ha talál ilyet, a 802.11n szabványú eszköz leszabályozza önmagát, és csak az egyik 20 MHz-es sávon küldi az adatokat. Minderre úgy képes, hogy a 802.11n MIMO technológiájának köszönhetően továbbra is a 802.11n-nek megfelelő sebességet biztosít.

 

A másik jelentős változás szerint a 802.11n szabványú eszköz az adatküldés előtt ellenőrzi, hogy mindkét csatorna szabad-e. A harmadik fejlesztésnek köszönhetően a Bluetooth képes eszközök jelezhetik, hogy nem kívánnak 40 MHz-es módban adatot fogadni. Természetesen a Bluetooth képes eszköznek egyben WLAN felülettel is kell rendelkeznie a jelzés küldésére – ilyen például az Apple iPhone.

 

Az új szabványnak megfelelően az 5 GHz-es sávon kommunikáló IEEE 802.11a-s eszközök is képesek kihasználni a teljes 40 MHz-es csatornát.

 

Bár a végleges szabvány egy lépéssel közelebb került az elfogadáshoz, még számos tennivaló vár a bizottságra. A 2.0-s verzió elfogadása márciusra várható, a legújabb, véglegesítésre szánt 3.0-s verzió pedig májusra várható. Amint a 3.0 tervezetet az IEEE tagok 75 százaléka elfogadja, a szabvány megindul a hivatalos véglegesítés útján.

 

A dokumentáció jelenleg stabil. Amennyiben a 3.0 verzió is elfogadásra kerül, 2008 januárjában megindulhat a véglegesítési eljárás (sponsor balloting). Ez hosszú folyamat, így a publikálás dátuma várhatóan 2008 októbere lesz.” – mondta Bill McFarland, a 802.11n munkacsoport egyik tagja.

 

Az olyan úttörő gyártók, mint a D-Link számára a 2.0 verzió elfogadása, és annak – kisebb firmware frissítéssel elérhető – teljes kompatibilitása a már piacra dobott draft N termékekkel igazol minket. Piacra lépésünk óta hangsúlyozzuk, hogy bár az új generációs routerek és kártyák nem a véglegesen elfogadott szabványra épülnek, de nem várható jelentős változás a későbbiekben sem, így a most megvásárolt termékek hosszú távon is megőrzik értéküket.” – mondta Élő András, a RangeBooster N 650 termékcsalád révén Magyarországon elsőként draftN eszközökkel megjelenő D-Link ügyvezetője.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.