Hirdetés

Megérkezett az új Raspberry Pi!



|

A vadonatúj Raspberry Pi Model B+ már kapható a hivatalos forgalmazónál, az Első Magyar Raspberry Pi szaküzletben.

Hirdetés

A Raspberry Pi Alapítvány július 14-én mutatta be a Raspberry Pi legújabb, 2014-es változatát, a Model B+-t, amely már Magyarországon is kapható a hivatalos forgalmazónál, az Első Magyar Raspberry Pi szaküzletben (www.rpibolt.hu).

Mérnökeik a felhasználók visszajelzései alapján teljesen áttervezték a bankkártya méretű mikroszámítógépet. Sok mindent javítottak és számos új extrát is beleépítettek a rendkívül népszerű eszközbe, amelyhez változatlan áron juthatnak hozzá a felhasználók.

Hirdetés

Hamar népszerűvé vált

A Raspberry Pi kis mérete ellenére egy teljes értékű, Linuxot futtató számítógép. Eredetileg oktatási célokra fejlesztették ki: a 2009-ben létrehozott közhasznú alapítvány célja az volt, hogy olyan olcsó komputert építsen, amelynek segítségével az informatika iránt érdeklődő diákok elsajátíthatják a programozás fortélyait.

 

A Raspberry Pi hardveres képességei miatt hamar népszerűvé vált – nem csak a diákok, hanem az elektronikai fejlesztők és a felhasználók körében is. Ráadásul az XBMC médialejátszó szoftverrel kiegészítve teljes értékű médialejátszóként is remekül teljesít. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2011-es bemutatása óta már több, mint 3 millió darabot adtak el belőle, és hatalmas fejlesztői közösségek szerveződtek köré.

Megtartották, ami jó

A Raspberry PI Model B+ az eredeti, 2012-ben bemutatott Raspberry Pi Model B-hez hasonlóan alig 85 mm hosszú és 56 mm széles. Ugyanazt a túlhajtható, 700 MHz-es Broadcom SoC-ot használja, mint elődje, és az alaplapra, a chip fölé forrasztott RAM mérete sem változott: továbbra is 512 MB. Maradt a microUSB-s tápcsatlakozás, a HDMI-kimenet, a 3,5 mm-es jack csatlakozón keresztüli audiokimenet, a kamera és a DSI display csatlakozás is. A gépen ugyanazok az operációs rendszerek futtathatók, mint korábban, de a felhasználóknak a szoftverek 2014. júniusa után kiadott, az új USB/Ethernet chipszettet támogató változatait kell telepíteniük.

 

Alaposan továbbfejlesztették

A fejlesztők teljesen újratervezték a tápellátást biztosító áramköröket, amelyek így a korábbinál is stabilabb működést és kisebb (max 600mAh-ás) fogyasztást szavatolnak. A Model B+-ba vadonatúj USB/Ethernet chip került, és a korábbi kettő helyett immár négy USB-portot kapott, hogy a felhasználóknak ne kelljen semmilyen kompromisszumot kötniük azzal kapcsolatban, hogy milyen külső eszközöket, perifériákat csatlakoztatnak hozzá. De ennek kihasználásához mindenképpen nagyobb teljesítményű (5V 3A) tápegységet kell használni hozzá.

A Raspberry Pi legújabb változata a korábbi 26 helyett 40 GPIO-csatlakozást kapott, miközben a korábbi lábkiosztással is kompatibilis maradt. Az ergonómián is javítottak, ezért az átalakított kompozit videokimenet immár a négypólusú, 3.5mm-es „fejhallgató kimeneten” keresztül érhető el. Jelentős újdonság az is, hogy a Modell B a korábbi hagyományos SD-kártyahely helyett sokkal mutatósabb és egyszerűbben használható microSD foglalatot kapott. Az eszközt négy rögzítőfurattal látták el, hogy bárhová könnyedén beszerelhető legyen.

A megváltozott kialakítás miatt néhány korábbi tartozék (pl.: ház, csatlakozó kábelek) is megváltozott, ezért a B+ modellhez a hozzá való tartozékokat kell választaniuk a felhasználóknak.

 

 

Még jobban megéri az árát

A Raspberry Pi Model B+ energiafogyasztása alacsonyabb, kialakítása pedig ergonomikusabb lett, mint az előző modellé volt. A több GPIO-láb nagyobb rugalmasságot biztosít a felhasználók számára, az USB-csatlakozók számának növelése pedig lényegesen egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a gép használatát.

A legújabb változat ugyanannyiba kerül, mint két évvel ezelőtt bemutatott elődje, de a fejlesztéseknek köszönhetően még jobb ár-érték arányt kínál.

A Raspberry Pi Model B+ valamint a korábbi modellek és a hozzájuk tartozó kiegészítők online megvásárolhatók, a hivatalos forgalmazónál, az Első Magyar Raspberry Pi szaküzlet webáruházában.

www.rpibolt.hu

telefon: 06-70/66-87-555

e-mail: info@rpibolt.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.