Hirdetés

Megnéztük a 3 legolcsóbb notebookot



|

Gyönyörű notebookot lehet kapni potom 3-400 ezer forintért, de dolgozni már egy 70 ezresen is lehet.

Hirdetés

Az a gyönyörű a PC-ben, hogy mindenki talál magának megfelelőt – legfeljebb nem tudja megfizetni. Ilyenkor jönnek a kompromisszumok, az asztali gépnél a fokozatos építkezés és egyéb trükkök, illetve vannak olyanok is, akik inkább a legolcsóbbat választják, és inkább 1-2 évente gépet cserélnek. Számukra igazán jó ajánlatok vannak jelenleg a piacon, melyeket érdemes alaposabban is megnézni, mert egy 2 éves, hasonló kategóriás notebookhoz képest mindenképpen előrelépést jelentenek. Vigyázat: túl olcsó hardverek!

 

Hirdetés

Kompromisszum a köbön

Az olcsó notebookoknál a kompromisszum elsősorban a sebességnél jelentkezik: tabletbe szánt SoC, iciri-pici akkumulátor, harmatgyenge GPU, kevés port, gyenge kijelző. A megépítés átvizsgálásánál is érdemes nagyvonalúan elnézőnek lennünk: olcsó műanyag, ügyes, költségcsökkentő megoldások, elnagyolt kivitelezés, könnyen elhasználódó borítások és billentyűzet. Mégis, ha azt nézzük, hogy maga a gép stabil, a programok futnak rajta, és noha sok lesz a homokórázás, azért bármit el tudunk végezni egy ilyen gépen. Az olcsó, törékeny és könnyen elhasználódó kivitelezés ellen pedig véd a gyári garancia. Mindez 70 ezer forint környékén, amit néhány alkalmi munkából befolyt pénzből fedezni is tudunk áruhitel és eladósodás nélkül.

 

 

Acer Aspire ES1-111-C9Z1

A PC, amit 70 ezer forint alatt megkapunk – bámulatos, hogy ennyiből mit volt képes összerakni az Acer, ráadásul még egy Windows 8.1 licenc is belefért az árba, ami nagy szó ebben a kategóriában. A PC szíve egy Intel Celeron N2840, amely Bay Trail alapokra épül és 2,16 GHz-en jár. Ez nem túl acélos, de alapfeladatokhoz elegendő és 64 bites OS-t is futtat.

Mindehhez 2 GB RAM tartozik, ami nem túl sok, ugyanakkor a normál HDD helyett egy SSD került a gépbe. Ez persze minimális kapacitású, mindössze 32 GB-os, cserébe sokkal gyorsabb, mint egy HDD, érzéketlen a rázkódásra, könnyebb, halkabb, és ha kell, például kártyaolvasón keresztül bővíthetjük a tárhelyet. A Wi-Fi n-szabványú, van még LAN vezérlő, USB 2.0 és 3.0 port is, sőt, HDMI kimenetet is találunk a gépen. A kijelző 11,6 colos és HD felbontású, ami átlagosnak számít, az viszont már kevésbé, hogy a gép mindössze 1,3 kg. Mindent egybevetve igen jó kis mobil gép az Aspire ES1, hiszen könnyű, néma, nem fogyaszt sokat és Windows 8.1-et futtat. Ja, és mondtuk már, hogy 69 ezer forint?

 

 

LENOVO G505 59-422963

A Lenovo gépe már nem gyerekjáték méretű, hiszen 15,6-os, HD kijelzőt kapott. A gépet egy AMD E1-2100-as központi mag hajtja, amihez 2 GB DDR3 kapcsolódik. Ebben találunk egy Radeon HD8210-es GPU-t is, de ezek a paraméterek ne szédítsenek el – gyenge gépről van szó. A CPU mindössze 1 GHz-en ketyeg és kétmagos, a GPU pedig hiába Radeon, játékot nem ajánlatos futtatni rajta. A processzor 28 nm-es és a Jaguar alapokra építkezik, amely annyiban jó hír, hogy mindenféle új technológiát támogat, még ha igen lassú is hozzá. Cserébe persze a fogyasztás sem túlzottan magas, a komplett SoC 9 watt TDP-vel büszkélkedhet.

A Lenovo emellé 320 GB-os HDD-t és optikai egységet is ad, sőt, Wi-Fi n, Bluetooth, kártyaolvasó és webkamera is része a konfignak, amelyen előre telepített Windows 8.1 oprendszer fut. Már csak az ára kérdéses a kissé súlyos, 2,6 Kg-os gépnek: szerencsére egy ilyen gépért még nem kell dohányboltot rabolnunk, ugyanis 2 év garanciával 73 ezer forintért a miénk lehet.

 

 

ASUS X200MA-KX283D

Az ASUS 11,6-os mini-notebookja is az Intel Bay Trail alapokat kapta, egészen pontosan egy N2830 SoC-t 2 GB DDR3 RAM-mal. Ez 7,5 wattos TDP-n dolgozik, kétmagos és 2,16 GHz-en ketyeg – az alapfeladatokra, Youtube-ozásra elegendő. A kijelző az Acernél megismert 11,6”-os HD-felbontású darab, a portokból és extra vezérlőkből pedig kb. ugyanazt a csomagot kapjuk (Wi-Fi n, BT, USB 2.0/3.0, kártyaolvasó, webkamera, LAN, HDMI). Az ASUS tárolóból egy 500 GB-os HDD-t választott, ami ugyan mozgó alkatrész, de tárhely gondunk legalább nem lesz. Jó hír még, hogy a gép sokféle színben kapható és mindössze 1,24 kg, vagyis mobil életmódhoz kifejezetten ajánlható. Az ár ezúttal 74 900 Ft, ráadásul oprendszer nincsen az árban, viszont nem elhanyagolandó tény, hogy 2 éves, helyszíni (pick up and return) garancia tartozik hozzá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.