Hirdetés

Minden, amit tudnod kell az okoskártyákról - második rész

|

A dinamikus okoskártyákkal többé nem kell egy pénztárcányi bank-, hitel- és egyéb kártyát cipelni.

Hirdetés

Legutóbb már megmutattuk, hogy mik azok az okoskártyák, és melyek a legismertebbek jelenleg. Szót ejtettünk a működésükről is - most pedig következzen róluk néhány további érdekesség. 

 

Mennyire egyszerű?

Hirdetés

A Stratos, a Coin, a Plastc, és a Swyp megoldására egyaránt igaz, hogy a lehető legegyszerűbb használatot akarják biztosítani. 

A Startosnál a használni kívánt kártyát úgy lehet kiválasztani, hogy magán a kártyán nyomunk rá a szükséges darabra. Ehhez kijelzőt nem kapunk, viszont LED-es fények jelzik a négy elsődleges kártyánkat. A Coin esetében egy lapos gombot kell megnyomni, majd a LED-es kijelzőről lehet kiválasztani a megfelelő kártyát, név alapján. A Plastc még könnyebb megközelítést alkalmaz, hiszen egy nagy, elektronikus tintával működő kijelzője van. Ezt simogatva lehet kiválasztani és rendezni a kártyákat, a mezőnyből a leginkább felhasználóbarát módon. A Swyp a Plastc után szintén egy kis kijelzőt tartogat, a kártyák nevével és a fiókhoz kapcsolódó információkkal. A Swyp különlegessége, hogy idővel megtanulja, hogy hol és mikor melyik kártyákat szoktuk használni. 

 

Kijelző is van

 

A biztonság

Hirdetés

Mivel egy teljesen új koncepcióról van szó, ezért a gyártók meglehetősen óvatosak azzal kapcsolatban, hogyan tárolják a kártyáinkat és azok adatait. Általánosságban mind a négy esetben azzal kezdünk, hogy hitelesítjük magunkat és az igazolványunkat. A kártyagyártó megbizonyosodik róla, hogy valóban azok vagyunk, akinek mondjuk magunkat, és így senki nem tudja a nevünkben használni az okoskártyát. Ehhez a nevünk mellett a biztosítási számunk utolsó négy számjegyét kérik el, majd kérdéseket tesznek fel a korábbi lakcímeinkkel, családtagjainkkal kapcsolatban. 

Miután tudják, hogy kik vagyunk, felvehetünk minden olyan kártyát, ahol a tulajdonos neve megegyezik az előbb regisztrálttal. A kártyák lehúzása mellett fotózni is kell őket. A Plastc még tovább megy, és egy előlapi kamerával azt is nézi, hogy az adja-e hozzá a kártyát, aki a fiókot regisztrálta. 

Az okoskártya elvesztése esetén a használat igen nehézkes. A Swyp négy számjegyű PIN-kódot kér, ha elveszíti a kapcsolatot a telefonunkkal, és hasonlóan tesz a Coin is, de ott a kártya gombjait kell megfelelő sorrendben megnyomni. A másik két gyártó azt is lehetővé teszi, hogy megadjuk, mennyi idő után kapcsoljanak ki, ha elveszítik a telefonunkkal az összeköttetést. A biztonság jegyében a PCI DSS szabvánnyal is együttműködnek majd a jövőben. 

 

Stratos

 

Mi lesz később?

Hirdetés

A Plastc és a Swyp kártyái már gyárilag képesek lesznek a chippel szerelt kártyák programozására - vagyis amit nem kell lehúzni, csak a terminálhoz érinteni, azzal is boldogulnak. A Stratos egy későbbi frissítés keretében adja hozzá ezt a funkciót a saját termékéhez. 

 

Szerintetek mi lesz, ha elkezdik lecserélni a boltokban a régi terminálokat? Az okoskártyák vagy az Apple Pay és társai lesznek a győztesek? 

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.