Hirdetés

A legjobb 4K projektorok otthonra



|

Már projektorokon is megfizethetővé vált a 4K, legalábbis nem kell súlyos felárat leszurkolnunk érte. Három különleges modellt teszteltünk.

Hirdetés

A közelmúltban minden magyarországi mozi becsukta kapuit. Leálltak a forgatások, a nagyobb stúdiók mind elhalasztották a következő hónapokra tervezett premierjeiket, a nemrég bemutatott filmeket pedig villámgyorsan felköltöztették a webre. Jelenleg a legtöbb háztartásnak akár hónapokat is várnia kell a nagy képernyős moziélményre, amely korlátozás alól természetesen mentesülnek azok, akik korábban már beszereztek egy projektort, vagy most terveznek vásárolni egyet. Utóbbi csoportba tartozóknak érdemes ismét körülnézniük a piacon most, amikor az újabb, jellemzően a DLP projektorokban dolgozó Texas Instruments chipeknek köszönhetően immár a félmillió forintos vételár alatt is megjelentek a 4K UHD- és HDR-képes modellek, amelyek közül a legtöbb még a 3D-megjelenítést is támogatja. Mindemellett spórolhatsz, és akár egy full HD-vetítővel is feldobhatod a családi mozidélutánokat, hiszen jelenleg a legtöbb tartalom még nem lépte át az 1920×1080 pixeles határt, viszont az is igaz, hogy két-három méteres képátlón minden apró pixelesedés jól kivehetően látszódik, ami az UHD-tartalmakra kevésbé jellemző.

Hirdetés

LG HF80LSR

Kezdjük a készülékek ismertetését az LG megoldásával, amely több szempontból is kakukktojásnak számít. Egyrészt összeállításunkban ez az egyetlen eszköz, amely nem képes ultra HD felbontásra, csak full HD-re, emellett nem került bele HDR- és 3D-támogatás sem. Beépített hangsugárzója is viszonylag gyenge, mennyezetre nem szerelhető, és a riválisokhoz képest képteljesítménye is valamelyest gyengébb - ám nem kirívóan. Ugyanakkor míg a legtöbb projektor nem lép túl a HDMI, jack és netán VGA, D-Sub portok adta csatlakozási lehetőségeken, addig a HF80LSR digitális kimenetet kínál az erősítőknek, valamint két USB-csatlakozóját felkészítették külső adathordozók fogadására is. Nem egy szimpla megjelenítőről van tehát szó, amely kivetíti a HDMI-n érkező képet, hanem az LG megoldása akár önmagában is bevethető, külső lejátszóeszköz nélkül, kis mérete és vetítési távolsága miatt ráadásul univerzálisan használható. A gépbe belső háttértár és koreai gyártók WebOS operációs rendszere is bekerült, amelyen keresztül például a YouTube-tartalmak közvetlenül lejátszhatók, valamint a platform támogatja a mobilról történő Chromecast-átküldést, vezetékmentes fájlmegosztást sallangok nélkül. Funkcionalitását tekintve könnyű megkedvelni az LG versenyzőjét, viszont 2000 lumenes lézeres fényereje nem tud kellően kontrasztos képet alkotni. Színei fakók a másik két versenyzőhöz képest, bár az eredmény még így is vállalható. Láttunk már rosszabb képű tévéket is. 

Acer H6810BD

Az Acer megoldásának ellenben nincs gond a fényerejével, akár nappali körülmények között is bevethető, a Texas Instruments DLP470TE DLP chip alkalmazása miatt a specifikációk között az UHD felbontást, a 3D és a HDR megjelenítést is megtalálhatjuk, miközben az LG megoldásához képest csak 50 ezer forintos árkülönbséggel kell számolni beszerzésekor. Mégsem gondoljuk, hogy minden helyzetben jobb vétel lenne a H6810BD, sőt! A magas lumenszám miatt az Acer megoldása hajlamos túlvilágítani a képet és vele együtt az egész szobát is, ami például filmnézés közben rendkívül zavaró lehet, ráadásul igényli a finomhangolást, hiszen beállított képprofiljai közül egyikkel sem voltunk megelégedve. A gyakran túlságosan kontrasztos kép olyan hatást keltett, mintha bekapcsolva maradt volna a színházi üzemmód. Tapasztalatunk szerint érdemes aktiválni a Silent és az ECO üzemmódját esti körülmények között, már csak azért is, mert ekkor tényleg észrevehetetlenül halkká válik a projektor. Nappali fényviszonyok mellett pedig felhúzott fényerővel akár a kertben is be lehet vetni az eszközt meccsnézéshez, már amennyiben lesz nyáron bármilyen sportesemény.

Optoma UHD51

Specifikációk terén sok tulajdonságban osztozik az Optoma és az Acer projektora. Mindkettő képes UHD HDR-tartalmak lejátszására Mindkettő 3D-képes, 144 Hz-es képfrissítéssel, ami remek élményt kínál azoknak, akik például újranéznék az Avatar című filmet. Csatlakozók tekintetében is nagyjából hasonló a két modell, mint ahogy méretük is megegyezik nagy vonalakban. Az Optoma megoldása azonban letisztultabb menürendszert, jobban használható profilokat kapott, valamint fényereje is jónak mondható. Képe kiegyensúlyozott, részletgazdag, és színei is természetesnek hatnak. A legszebb feketékkel rendelkezik, amit az utóbbi időben láttunk projektortól, már-már tévéminőségű képeket vetített tesztfalunkra. Emellett HDR képessége is jónak mondhatók, amelyet automatikusan aktivál, amint megfelelő tartalmat kap.

Egymás mellé téve a három vetítőt, egyértelműen az UHD51 emelkedett ki a legtöbb tesztben riválisai közül, így amennyiben számodra a képminőség az elsődleges, és elsősorban filmekhez keresel vetítőt, akkor az Optoma megoldása lehet a legjobb választás. Mindemellett messze nem hibátlan a termék: habár a specifikációk ismeretében elvileg a leghalkabbnak kellene lennie, mi mégis az ellenkezőjét tapasztaltuk, pláne, amikor bekapcsoltuk a H6810BD csendes üzemmódját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.