Hirdetés

MSI R9 290 4G teszt - Drága, de hatásos



|

Leteszteltük az MSI szörnyetegét és nem csalódtunk a kapott eredményben.

Hirdetés

A gamer-kategória csúcsát képviseli az MSI R9 290-es típusú videokártyája, melynek elkészítésekor nem spórolt a rendelkezésre álló alapanyagokkal a gyártó (igaz ez a középkategóriás PC-s konfigurációkat megszégyenítő árán is meglátszik). Az eszköznek már a csomagolása is nyers erőt sugároz magából, a fekete alapon pihenő ezüst sárkány azonnal megragadja a tekintetet, és a dobozban található eszköz látványa is hasonlóan kellemesre sikeredett.

Hirdetés

A kártya dobozára írt specifikációra pillantva rögtön láthatjuk, hogy a jövőben egy darabig biztosan nem kell majd aggódnunk a GPU-igényes játékok, illetve alkalmazások hibátlan futtatása miatt (feltéve, hogy megfelelően erős vas mellé kívánjuk beépíteni), hisz a gyártósoron az AMD Hawaii grafikus chipje mellett 4 GB VRAM is került az 512 bites memória interfésszel felszerelt lapkára. Az R9 290 doboza tartalmazza a készülékhez tartozó felhasználói kézikönyvet, a használatához szükséges drivereket, valamint egy VGA-DVI adaptert, illetve egy Molex to 6+2 pin kábelt is.

Meggyőző kialakítás

A Military Class (MIL-STD-810G tanúsítvánnyal rendelkező) komponensekből felépített R9 290 megfelelő hűtéséről a vörös-fekete színösszeállításban pompázó Twin Frozr IV (100 mm-es átmérőjű) ventillátorok gondoskodnak, melyek még az emelt órajel mellett is képesek megakadályozni a felhevülő alkatrészek túlmelegedését, és teszik mindezt kellően diszkréten és viszonylag csendesen (bár a komoly erőfeszítések során azért hallhatjuk, ahogy felzúgnak a tíz centis szélturbinák). Az eszközt egy (szellőzőnyílásokkal gazdagon tarkított) alumíniumkeret öleli körül, mely a hátlapon is végigfut, ennek eltávolítása egyébként garanciavesztéshez vezet.

Csatolófelületekből is található néhány a két slotnyi helyet foglaló kártyán, hisz két Dual-Link DVI (2048x1536-os maximális felbontású) kimenettel, valamint egy HDMI, és egy DisplayPort csatlakozóval (mindkettő támogatja a 4K-s képernyők csatlakoztatását) rendelkezik az eszköz, melyek segítségével akár 6 monitor egyidejű kezelésére is alkalmassá válik gépünk. Az R9 290 tápellátásához tetszőlegesen választhatunk a 6 illetve a 8 pines PCI-E csatlakozói közül. A tesztek során az eszköz áramigénye meglehetősen ingadozó képet mutatott, ám a komoly terhelés hatására már a 400 wattos értéket is sikeresen átlépte, így ha nem akarunk meglepetést 550 wattosnál kisebb tépegységgel ne nagyon próbáljuk munkára bírni az MSI szörnyetegét (főleg, hogy a gyártó a honlapján 750 wattos tápot javasol).

A puding próbája

Természetesen ezt a komoly teljesítményű kártyát nem hagytuk parlagon heverni, azonnal beszereltük egy rendelkezésre álló számítógépbe, mely így egy Intel i7 4770K processzorral, valamint 2X4 GB RAM-mal és egy MSI Z87I Gaming AC alaplappal került egy gépházba, remek környezetet biztosítva a komolyabb játékok futtatásához is. Az így kapott konfiguráció egy SSD-ről futtatott Windows 7-es rendszerrel kezdte meg a működését, melyen az elmaradhatatlan benchmark programok mellett ott csücsült három játék is, melyek csak arra vártak, hogy megizzasszák a frissen beépített grafikuskártyánkat. A kapott számszerűsített eredmények jobb átláthatóságának érdekében két korábban hasonló környezetben mért kártya adataival vetettük össze az R290 értékeit, mégpedig a Gigabyte R9 280X-el, valamint az ASUS GTX 780-al.

 

A tesztkártyánkat azért elsőként (még mielőtt belemelegedtünk volna bármelyik játékba) átfogó teljesítménytesztnek vetettük alá, melyhez a már jól bevállt Futuremark 3DMark (Fire Strike) benchmark-programjának közreműködésével. Normál módban a kártya 9,099 pontos teljesítményt ért el, azonban az OC segítségével ez az érték egészen 10110-ig kúszott fel.

Ezt követően átnyergeltünk a valós játékkörnyezetbe, ahol elsőként a Crysis 3 igényeivel kellett szembenéznie a grafikuskártyának. (Az egységes kép kialakításának érdekében minden játék FullHD felbontáson futott) Az Ultra részletesség mellett konfigunk képes volt a még élvezhető 30 fps felett tartani a megjelenítést (35,2-es fps átlaggal), azonban a "tuning" mód segítségével kicsikarhattunk még további extra képkockákat, melynek köszönhetően 42,6 fps-es átlaggal zárt a mérésünk.

Mikor kellően kiélveztük a Crysis szemképráztató részletességét jöhetett a következő megmérettetés, mégpedig a Metro: Last Light formájában. Itt is mindenhol meghagytuk a "Very High" feliratot a beállítások között, ám ez cseppet sem okozott kellemetlenséget alanyunknak, 41,4 fps átlaggal szórta a képeket a megjelenítőre, mely remek eredmény. Ám mi koránt sem elégedtünk meg ennyivel, hisz éreztük a kártyában rejlő plusz frame-eket, így az OC aktiválása után tovább folytattuk a kalandot a Metro-ban, melynek eredményeként csaknem 50 fps-ig (49,1) sikerült feltornáznunk az átlagértéket.

A Metro-zás befejezése után a végső csatatér felé vettük az irányt, vagyis harmadik tesztjátékunk a Battlefield 4 következett, mely ultra részletesség mellett is hibátlan teljesítményt hozott (73,2 fps). Az OC-s mérést már tényleg csak kíváncsiságból hajtottuk végre, melynek során rendkívül magas, 77,3-es értéket kaptunk.

Csak az árcímke ne lenne...

Összességében tehát elmondható, hogy az MSI kártyája remek választás lehet akár a hardcore-gamerek számára is, hisz teljesítményben (főként a remek tuningolhatóságának köszönhetően) abszolút hozza a csúcskategóriás grafikuskártyák szintjét. Mindössze a magas árcédula adhat okot a dilemmára, ám ha a vásárláskor fizetendő összeg nem jelent gondot érdemes lehet beruházni egy MSI R9 290-be, hisz a kártya még sok-sok éven keresztül képes lehet - szinte - maradéktalanul kiszolgálni a felmerülő igényeinket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.