Hirdetés

Nagytudású mini PC-k - Nettop körkép



|

Egyre csak bővül azon miniszámítógépek piaca, amelyekben az Intel Atom processzora képviseli az erőt. Négy készre szerelt nettopot vizsgáltunk meg közelebbről, amelyek közül kettő akár komolyabb szórakoztatóközpontként is használható.

Hirdetés

Míg a netbookok terén kis megtorpanás látszik, addig az Atom processzorokra épülő asztali számítógépekből egyre több variáns lepi el hazánk kiskereskedelmi boltjait. Természetesen mindez nem véletlen, a nagyobb gyártók immáron nem csak az Intel terveit követhetik egy új masina megalkotása során. Nem titok, az NVIDIA ION-ra próbáltunk utalni az előző mondattal, a diszkrét grafikus vezérlők piacán vezető pozícióban lévő vállalat legújabb lapkakészlete végre nemcsak papíron, illetve demógépek formájában létezik, hanem konkrét, bárki számára megvásárolható termékek részét képezi. Óriási luxus lett volna kihagynunk ezt a ziccert, és nem foglalkozni az ION-nal.

 

nvidia_ion.jpg

NVIDIA ION és az Intel Atom 330 processzor
 

 


Hogy miért? A választ mindenki tudja. A netbookokban megismert, majd a nettopok szegmensére is sikeresen ráhúzott Intel 945GC/GSE lapkakészlet mindennek nevezhető, csak modernnek nem, tudása és legfőképpen a benne helyet foglaló integrált grafikus mag miatt igencsak szűk korlátok közé tereli a felhasználókat. Az Intel természetesen tisztában van termékei gyengeségével, ám egy okos húzással, az ajánlott felhasználási módok megmagyarázásával tulajdonképpen elbagatellizálta a dolgot. Így magukra maradtak azok a felhasználók, akikben egyre inkább érett az igény valami jobb, gyorsabb és használhatóbb hardver iránt. Az ő segítségükre sietett az NVIDIA, és az ION-nal olyan lehetőségeket kínál, amelyekre még a frissített Intel Poulsbo lapkakészlet sem képes. Persze lássuk be, elég nagy piaci potenciál rejlik a netbook/nettop párosban, várható volt, hogy a mobil eszközökbe szánt Tegra után egy másik óriási piacból is jókora szeletet szeretne magának a Santa Clara-i bázis.

 

nettop-tablazat.jpg


Hogy aztán ez a szelet végül mekkora lesz, az nagyban függ a késztermékektől, amelyek közül kettőt rögtön be is mutatunk. Előbb azonban jöjjön két alapgép, hogy lássuk, honnan indult ez az egész mánia.

 

ASUS EeeBox B202


Az ASUS Eee családját vélhetően senkinek sem kell bemutatni, az EeePC termékcsalád igazi forradalmár módjára teremtette meg a netbookpiac alapjait. Később csatlakozott a menethez az EeeBox família, amelynek egyik legegyszerűbb tagja a B202-es modell. A tajvani gyártó a versenytársak többségétől eltérő utakon jár, úgy gondolják, hogy ha már nettop és Atom processzor, akkor az a lehető legkisebb helyet vegye el egy felhasználó hétköznapi életéből. A többség nem is gondolná, hogy a mindössze 27 milliméter széles vázban egy komplett számítógép rejtőzik, amit így a lakásban bárhol elhelyezhetünk. Egy csinos, ellipszis formát adó talp is jár a géphez, amely állítva körülbelül két vékonyabb romantikus regény helyét foglalja el. A külsőt illetően mindenképp dicséret illeti az ASUS-t, ennél szebb készüléket elég nehéz lett volna tervezni.

 

asus_eeebox_b202.jpg

 

A vékony ház miatt szóba sem jöhetett az asztali gépekhez készült 230-as Atom, így a választás a közel feleannyit fogyasztó N270-es modellre esett. Igazán nagy kár, hogy a 945GSE lapkakészlet került mellé, ám a gép összfogyasztása terhelés esetén még így sem lépi túl a 22 wattot. Az 1 gigabájt méretű, 533 megahertzes órajelen ketyegő operatív tár és a 160 gigabájtos mobil merevlemez alapfeladatokra mindenképpen elegendő, optikai lemezek kezeléséhez viszont külön meghajtóra lesz szükségünk. Örömteli, hogy egy vezeték nélküli hálózati vezérlő is a repertoár része, illetve az integrált grafikus vezérlőhöz tartozó DVI-port is piros pontot érdemel. Arra viszont nem számítottunk, hogy a B202-es BIOS-ában olyan tuningfunkciókat is találunk, amelyek révén a processzort 1750, az IGP-t pedig 250 megahertzes órajelen járathattuk. Mindezt stabilan, zavaró zaj és melegedés nélkül. Értelme ugyan nincs sok, de figyelemreméltó extraszolgáltatás.

 

MSI Wind Nettop 120

Az ASUS gépével ellentétben a Nettop 120 egy igazi óriás, amiért leginkább a beépített, normál méretű optikai meghajtó okolható. Egyéb paramétereit tekintve az MSI mini számítógépe lényegében hozza az EeeBox szintjét, a 120-as belsejében azonban már nem az N270-es Atom, hanem annak 230-as asztali variánsa üzemel. Ennek megfelelően a központi egység a 945GC+ICH7 lapkakészleten keresztül kommunikál a többi vezérlővel, amelyek között nyolccsatornás hangkodek, gigabites vezetékes és 802.11 b/g vezeték nélküli hálózati vezérlő is található. Az 1 gigabájtnyi DDR2-es memória egy SO-DIMM foglalatban található, egyszerűen cserélhető. A 160 gigabájtos Western Digital merevlemez egy normál, 3,5 hüvelykes, percenként 7200-as fordulatra képes egység, amely szintén könnyedén cserélhető az okosan kialakított belső miatt. A külső perifériák megszállottjainak hat darab USB 2.0-s kapu áll rendelkezésükre, amelyekből kettő az előlapra szerelt 4 az 1-ben kártyaolvasó mellett található.

 

msi_nettop_120.jpg

 

 


Kicsit nagy és bumfordi a Nettop 120, viszont minden megtalálható benne, amire egy átlagfelhasználónak szüksége lehet. Azt gondoltuk, hogy a nagyobb tér jót tesz majd a belső komponensek szellőzésének, ám végül nem így lett. A processzort és a lapkakészletet fedő bordákat egy, a hátlapra szerelt 6 centiméter átmérőjű ventilátor próbálja meg légmozgással ellátni, amely sajnos igen nagy zajjal jár. A bekapcsolást követően még nem volt gond sem a hőfokokkal, sem pedig a légkavaró zajkibocsátásával, terhelés hatására viszont mindkét érték kellemetlenül megemelkedett. A kis Atom processzor olykor 90 Celsius fokon izzott, miközben a ventilátor hangja a PC World szerkesztőségének alapzaját is túlszárnyalta. Csak remélni tudjuk, hogy egyedi jelenségről, nem pedig típushibáról van szó.


ASRock ION 330

Az ASRock gépével el is érkeztünk cikkünk legérdekesebb részéhez: a bevezetőben tárgyalt NVIDIA ION egyik első megtestesülése az ION 330. A termék neve pontosan utal a gép két fő komponensére, a központi egység ezúttal a kétmagos 330-as Atom, míg a lapkakészlet a más néven GeForce 9400M-nek is nevezett NVIDIA ION. Az MCP79 kódnéven nyilvántartott lapka nagy erőssége az integrált grafikus egység, amelyet a gyártó saját technológiái mellett DirectX 10 és Shader Model 4.0 támogatással is felvértezték. A PureVideo HD-nek köszönhetően a HD-filmek lejátszásával önmagában elboldogul a lapka, a mobil chipekre jellemző energiatakarékossági megoldások miatt pedig a fogyasztása is igen kedvező. Az ASRock gépe a kétmagos Atom processzorral teljes terhelés alatt körülbelül 40 wattot fogyaszt, ami ugyan majdnem a duplája az EeeBoxénak, a felszereltségét tekintve azonban orrhosszal vezet az előbbi két gép előtt.

 

asrock-nettop-web.jpg
 

 


Az operatív tár mérete például alapból két gigabájt, amelyet bármikor megduplázhatunk. A modulok sebessége is magasabb, 533 helyett 800 megahertzen, kétcsatornás üzemmódban működnek a RAM-ok. A 2,5 hüvelykes merevlemez 320 gigabájt méretű, az optikai meghajtó pedig egy slim kialakítású variáns. Sajnos a hálózati adatkommunikációs lehetőségek közül hiányzik a vezeték nélküli kapcsolat, így egy picit nehéz dolgunk lesz akkor, ha szórakoztatóközpontként szeretnénk használni az ASRock ION 330-at.


Erre a feladatra ugyanis teljességgel alkalmas lehetne, hiszen a hátlapon natív HDMI- és S/PDIF-kimenet is található, viszont a Blu-ray lejátszást sajnos ez a gép nem támogatja, a BD utótaggal ellátott típus azonban kész fogadni a kék lézeres lemezeket is. Ami az üzemzajt és a hőfokokat illeti, jelesre vizsgázott az ION 330, a hátlapra felcsavart ventilátor a szükséges légáramlatot alacsony zaj mellett teremtette meg.

 

Point of View Mobii ION mini PC

A hazánkban eddig leginkább grafikus kártyáival és számítógépházaival jelen lévő Point of View is felszállt az ION-vonatra, és rögtön két termékkel örvendezteti meg a hazai felhasználókat. Nálunk a legvékonyabb modell járt, ami méreteit tekintve az ASRock gépéhez hasonlít. Szinte azonnal felfedezhető, markáns különbség a tükröződő előlap, amelynek két lenyíló lapja az optikai meghajtót, valamint az előlapi csatlakozókat rejti. Óvatosan bánjunk a gép frontrészével, a panel festése roppant könnyedén karcolódik. A masina oldalait és a tetejének egy bizonyos pontját szellőzőlyukak uralják, amiből rögtön arra lehet következtetni, hogy a Mobii más elven kialakított hűtéssel bír. A hátlapon ezúttal nincs ventilátor, a kis légkavaró közvetlenül a processzort és lapkakészletet fedő bordára költözött – ezért a kivágás a gép tetején. Ha tehát épp a gép elhelyezésén fáradozunk, akkor feltétlenül figyeljünk a szellőzőlyukak szabadon tartására.

 

point-of-view-nettop.jpg

 


A belsőt tekintve szinte majdnem ugyanazt kapjuk, mint az ION 330-nál, csupán a feleakkora merevlemez és az egycsatornás üzemmódban működő memória miatt bosszankodhatunk. Utóbbi sajnos a gép összteljesítményére is kihat, de ez csak szintetikus teszteknél és bizonyos játékoknál érezhető. Multimédiás felhasználás esetén viszont egyáltalán nem, az ION-nak köszönhetően a Mobii is hibátlanul veszi a HD-s akadályokat. A négy gép közül ennek a hátlapja tetszett a szerkesztőség tagjainak a legjobban, a D-Sub és a HDMI-kimenet mellé egy DVI is odafért, a billentyűzet és egér miatt pedig nem kell feláldoznunk USB-portot, két PS/2-es csatlakozó várja ezen perifériákat. Fogyasztás tekintetében valamivel az ASRock alatt teljesít a Point of View gépe, teljes terhelés alatt 38 wattot mutatott a fogyasztásmérőnk.

Teszteredmények:

 

nettop-meresek-tabla.jpg

 

 

 

 
dijak_2009_designdij-web.jpg
                                     
dijak_2009_ajanlat-web.jpg


ASUS EeeBox B202                                             ASRock ION 330

 

A cikkünkben szereplő nettopokat az Expert Computer Kft.-től kaptuk tesztelésre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.