Hirdetés

Nem lesz hardveres másolásvédelem



|

Hirdetés

A cég már korábban bejelentette, hogy tervezi hardveres másolásvédelem beépítését termékeibe, valószínűleg ez volt az oka annak, hogy sokan feltételezték, hogy a technológia már az új Intel Pentium D processzorban és az ahhoz tartozó 945-ös chipsetben is megtalálható. Az Intel itteni idő szerint tegnap éjjel hivatalos közleményben tudatta, hogy az ilyen jellegű megoldások csak a cég hosszú távú fejlesztési terveiben szerepelnek, így a Pentium D-ben nem.

Az Intel elgondolása egy olyan komplett rendszer, amely a processzor és a lapkészlet mellett a hálózati meghajtókban is szerepelne. Az ebbe beépített DTCP-over-IP (védett tartalmak digitális hálózati átvitelének szabályozására IP-alapú hálózatokon) megakadályozná a védett fájlok helyi hálózaton vagy interneten keresztüli másolását. Ezt a technológiát még évekkel ezelőtt fejlesztette ki több cég (Intel, Toshiba, Hitachi és Panasonic), de gyakorlati beépítésére eddig még nem került sor.

Az ilyen jellegű megoldások alapelgondolása szerint a kompatibilis formátumok és lejátszók tudatják a hardverrel, hogy az adaton milyen utasításokat lehet végrehajtani, így bizonyos műveleteket - például a hordozható adathordozóra való kiírást, az átkonvertálást vagy a hálózati átvitelt - hardveresen le lehet tiltani ezeknél az adatoknál.

Az ilyen jellegű megoldások feladata amúgy nem az internetes terjedés megakadályozása, hanem a különösen védett, például még stúdióban lévő anyagok védelme és az ún. otthoni kalózkodás elleni harc, azaz az egyszerű, bárki számára elérhető felszereléssel és tudással, eredeti anyagról történő terjesztés. Magyarul a "másolok egy példányt a szomszédnak is" felkiáltással készített kópiákat szüntetnék meg vele.

A cég ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a 2005 második felében megjelenő grafikus meghajtója már támogatni fog ilyen megoldásokat, többek közt a COPP, a HDCP és a CGMS-A másolásvédelmi eljárásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.