Hirdetés

Nem mindent garantál a MinDigTV matrica



|

Főleg akkor érdemes a matrica mellett egyéb jellemzőket is ellenőrizni, ha a fizetős MinDigTV Extra csatornákat is nézni szeretnénk.

Hirdetés

A hazai DVB-T indulása óta is visszatérő téma, hogy milyen készülékekkel lehet garantáltan igénybe venni a hazai szolgáltatást. Mivel elsők között itthon alkalmaztak MPEG-4 kódolást, mikor 2008. december elsejével elindult a kereskedelmi sugárzás ezért többen pórul jártak a Németországból, Olaszországból származó olcsó set top boxokkal, melyek csak MPEG-2 kódolású adásokat lehet fogni. (Emellett idegenből hazavásárolt termékekkel egyéb problémák is adódhatnak helyi viszonyok között.) Nem véletlen, hogy a hazai DVB-T, azaz a MinDig TV bábája, az Antenna Hungária kidolgozott egy matricás minősítőrendszert, ami megkönnyíti a vásárlók dolgát. Szakmai egyeztetés után kaphatnak engedélyt a forgalmazók a MinDigTV matrica használatára az adott készüléken, így amin a matrica látható, az garantáltan alkalmas a magyarországi használatra, megfelel a rendszerkövetelményeknek.

 

MinDigTV
MinDigTV

 

Full HD látványt és
fizetős csatornákat már nem garantál a matrica

 

Garantálja tehát a matrica a működést, azonban nem maradéktalanul, azaz nem feltétlenül teljes minőségben. Nem részletezi az AH a pontos műszaki követelményeket, de a matrica jogosult készülékek listáját nézve találunk HD Ready tévékészülékeket, melyek tökéletesen fogják az adást, de a 720 vagy 768 soros panelek sosem lesznek képesek teljes részletességgel megjeleníteni az 1080 soros adást. Érdemes tehát tudnunk, hogy a matrica a vétel képességét garantálja, de nem biztosítja a rendszer minden extrájának használatát, így a MinDigTV Extra kompatibilitás is kérdéses.

 

Conax modul
Conax modul

 

A sokat emlegetett Conax modul a tévébe kell,
ebbe csúsztatható be a MinDigTV Extra ügyfélkártya

 

A MinDigTV Extra ugyanazt a DVB-T technológiát használja, mint a MinDigTV, egészen pontosan – 2010. júliusi állapot – 10 fizetős csatornát ad az ingyenesen elérhető adók mellé. Ezek a csatornák – az ATV, Hír tv, National Geographic, Film+, Cool, Sport Klub, Disney, Private Spice, FEM3 és AXN – kódolva kerülnek adásba, így csak akkor láthatóak a képernyőn, ha a vevőkészülék képes valamiképpen fogadni az előfizetői chipkártyát. Nem egy set top boxban beépítve megtalálható a Conax kártya számára fenntartott rés, a tévéken azonban rendszerint csak egy CI (Common Interface) aljzatot találunk, melybe magunknak kell megvásárolnunk a dekóder modult és ebbe csúsztathatjuk majd bele a szintén külön megvásárolandó MinDigTV Extra előfizetői kártyát. Sok készülék egyáltalán nem biztosít lehetőséget a kódolt vételre, ezek csak a 7 ingyenes műsorcsatorna vételére alkalmasak.

 

 

Fizetős csatornák
Fizetős csatornák

 

Fizetős csatornák – dekóderrel és ügyfélkártyával elérhetők

 

Akárhogy is, külön MinDigTV Extra matrica nem létezik, ezért ha fizetős csatornákra áhítozunk, akkor vásárláskor a MinDigTV matrica mellett a kártyaolvasó vagy a Common Interface aljzat meglétéről és alkalmasságáról is meg kell bizonyosodnunk, nem elég csak a matricát nézni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.