Hirdetés

Nem tudod, melyik konzol való neked? Segítünk eldönteni!

|

Novemberben a Microsoft és a Sony is piacra dobta új konzoljait, ám oktalanság lenne megfeledkezni a kifutó masinákról, és akkor még nem is említettük a nevető harmadik szereplőt.

Hirdetés

Sokak számára érzelmi alapú állásfoglalással és hosszú távú elköteleződéssel ér fel a platformválasztás, amihez utóbb nem ritkán önigazolási kényszer társul, valamint a rendszeres megerősítés igénye. Mi mégis inkább racionális érvek mentén haladva segítünk a döntéshozatalban, ha már feltétlenül választanod kell, mert nincs hely a nappalidban mindegyik konzol számára - ami, valljuk be, könnyen előfordulhat.

Mindenekelőtt azt kell tisztáznod magadban, hogy ha még mindig full HD-tévéd van, tervezel-e ezen az állapoton változtatni, vagy újabb évekig kitartasz mellette. Azért fontos ebben a kérdésben mihamarabb dűlőre jutnod, mert csak akkor tudod a legtöbbet kihozni az új generációs konzolokból, ha UHD, HDR-képes, 2.1-es HDMI-csatlakozóval ellátott készüléket birtokolsz. Utóbbi a feltétele annak, hogy az arra képes játékok 120 fps-sel száguldozzanak a kijelzőn. Ám ha ez nem kulcsfontosságú számodra, egy régebbi, de egyúttal jóval olcsóbb 4K-s modell is megteszi, ugyanis ekkora felbontáson valószínűleg 60 fps lesz a konzolos sztenderd (illetve 30, amikor a ray tracinget is élesítik).

Hirdetés

Régi csibészek

Ezúttal különösen jó helyzetből indul mindenki, aki nem szeretne átigazolni, mivel a Microsoft és a Sony is gondoskodott arról, hogy lemezes és digitális játékgyűjteményed túlnyomó része kompatibilis legyen az új hardverekkel, így később is újraélheted a Halo 5: Guardians vagy a God of War történetét. Emellett a régebbi címek stabilabb képfrissítési rátát produkálnak, miközben magasabb felbontáson, élsimítással és HDR-támogatással futnak.

A hagyományos merevlemezeket NVMe SSD-kre cserélő PlayStation 5 és Xbox Series X|S konzolok emellett a töltési időt is nagymértékben redukálják, aminek áldásos hatásairól a PC-sek már meggyőződhettek. Egyúttal azt is jelenti a visszafelé kompatibilitás, hogy az ünnepek környékén hirtelen számos kifutó konzol válik feleslegessé a háztartásokban, mert aki nem akarja megőrizni gépét az utókor számára, sem pedig nagylelkűen odaajándékozni rokonnak vagy barátnak, várhatóan igyekszik majd megszabadulni tőle.

A megnövekedett kínálat árversenyt hoz magával a használt cikkek piacán, de tekintettel az ünnepekre, az sem lenne meglepő, ha az üzletek készletsöprés címszó alatt a mostaninál jóval vonzóbb árcédulával látnák el a PS4 és Xbox One generáció tagjait. Magyarán szólva egyáltalán nem rossz taktika kivárásra játszani, és csupán az őrségváltást követően beszerezni egy-egy régebbi konzolt: egyrészt olcsóbbak, másfelől pedig a melléjük választható játékok ára sem magas, és ezres nagyságrendben állnak rendelkezésre.

Barátság extrákkal

Amikor konzolt veszünk, nem csupán a játékok futtatásához elengedhetetlen hardvert kapjuk meg, hanem hozzáférést is egy komplett ökoszisztémához. A Switchcsel a Nintendo is felzárkózott valamelyest konkurenseihez a tekintetben, hogy kiépítette a digitális tartalmak megvásárlására, naprakészen tartására, az online multiplayer feltételeinek megteremtésére és a közösségi élmény fokozására szolgáló keretrendszerét.

A kutya ott van elásva, hogy néhány kimagaslóan népszerű, ingyenesen játszható cím kivételével az online többjátékos lehetőségért fizetnünk kell mindegyik platformon, de ezért cserébe mentéseink, képeink és videóink megőrzésére, szinkronizálására felhőtárhelyet kapunk, kedvezményeket a dedikált piactereken, valamint jellemzően havi rendszerességgel ajándék játékokat.

Döntsenek a játékok!

A Nintendo saját fejlesztésű címeire lényegében kivétel nélkül rásüthetjük a családbarát billogot, nem annyira látványukkal, mint inkább ötletességükkel és kreativitásukkal varázsolnak el. A Sony a két legutóbbi PS-generáció folyamán a filmszerű élményt nyújtó, egyjátékos címek zászlóshajójává tette a PlayStationt. Mivel mindkét recept sikeresnek bizonyult, borítékolható, hogy ugyanezen az ösvényen haladnak tovább a gyártók az elkövetkező években is.

Velük ellentétben a saját fejlesztésű címeit PC-re is kiadó Microsoft multiplayer fókuszú FPS-ekre, kooperatív külső nézetes lövöldékre, valamint főként autós játékokra támaszkodott, ám az elmúlt években történt stúdiófelvásárlások arra utalnak, hogy a későbbiekben a szerepjátékosok kegyeit is keresni szándékozik. Mindezek ismeretében azt tudjuk javasolni, hogy ne menj vakon mások (barátaid, ismerőseid) után, inkább saját ízlésed és a múltbéli tapasztalatok alapján határozz, mert legyen bármilyen kedvező is egy konzol ára, ha a játékai nem keltik fel az érdeklődésedet, akkor legfeljebb porfogónak lesz jó a hardver.

Nintendo Switch

Félig-meddig kívülállóként szemléli a Nintendo a két rivális kakaskodását, ugyanis szó sincs arról, hogy a cég máris leváltaná a 2017-ben debütált hibrid konzolt. Mivel időarányosan gyorsabban fogy a PS4-nél is, legfeljebb azt tudjuk elképzelni, hogy érkezik majd egy izmosabb hardverrel ellátott, 4K gamingre felkészített verzió, és a handheld Lite-tal együtt háromtagúvá bővül a konzolcsalád.

Iparági források azt pusmogják, hogy erre akár már 2021-ben sor kerülhet. Addig viszont játéktól függően dokkolt állapotban 1080p, mobil formában pedig 720p a felbontás felső határa. Ezt kiválóan ellensúlyozza a konzol hordozhatósága, valamint a tény, hogy bár a Nintendo még mindig főként a bajszos olasz vízvezeték-szerelőre és kompániájára építi stratégiáját, a cég kreatívjai oly sokszor és sokféleképpen tudták eredményesen megújítani a nevével összeforrt franchise-okat, hogy azok még napjainkban is frissek és relevánsak. A hardver korlátai miatt viszont kis számban, késve és jócskán visszanyesett grafikai részletességgel érkeznek a platformra a nem exkluzív AAA játékok.

A legjobb exkluzívok: Animal Crossing: New Horizons, Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon 2, Super Mario Odyssey, The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Pro: hordozható kialakítás, családbarát exkluzívok, ötletes kiegészítők
Kontra: elavult hardver, limitált online szolgáltatások, kevés AAA multiplatform játék

A cikk folytatódik, lapozz a következő oldalra!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.