Hirdetés

Államilag szabványosított processzorokat fejlesztene Kína



|

Erősen gondolkodnak egy saját architektúra bevezetésén a döntéshozók.

Hirdetés

Az EETimes értesülései szerint a kínai informatikai minisztérium illetékeseit rendkívül érdekes ötlet tartja lázban, hiszen felmerült bennük egy államilag elfogadott, akár teljesen egyéni utasításkészlettel rendelkező processzor-architektúra létrehozásának gondolata.


A hírek szerint az ezzel kapcsolatos technikai részleteket firtató első megbeszélést még márciusban, helyi informatikai vállalatok szakértőinek jelenlétében tartotta meg a minisztérium. Egyelőre nem tudni, hogy egész pontosan hogyan és miért kívánják mindezt kivitelezni, ám az értesülések szerint ha létrejön az architektúra, akkor bizonyos államilag támogatott informatikai projektek esetében köteleznék a kivitelezőket az erre épülő hardverek használatára.


Az összes jelenleg elérhető architektúrával inkompatibilis „népi” processzorok bevezetése elsősorban biztonságtechnikai szempontból tűnik jó ötletnek, hiszen a kritikus infrastruktúrákon szolgálatot teljesítő saját szoftvereiket le tudnák rájuk fordítani a programozók, viszont egy illetéktelen behatoló a szükséges compiler nélkül nem lenne képes saját alkalmazásokat futtatni az állami masinákon, maximum jóval kisebb kockázatot jelentő szkripteket helyezhetne el a feltört szervereken és munkaállomásokon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.