Hirdetés

Nero 8 – elmaradt meglepetés?



|

Vajon ráncfelvarrás, vagy ésszerű továbblépés a Nero 8? Sorra vesszük a legújabb, nyolcas Nero vívmányait.

Hirdetés

Modern korunkban nagyon sokat (talán túl sokat is) adunk a külsőre, legyen szó autóról, MP3 lejátszóról, de akár operációs rendszerről vagy DVD író alkalmazásról. Hiába a sok új biztonsági szolgáltatás, maga a Vista is leginkább megjelenésével hódít az otthoni felhasználók körében és egy magára valamit is adó Vista kompatibilis szoftvercsomagnak is igazodnia kell a trendhez. A Nero fejlesztői kitettek magukért ezen a téren.

 

Vista-cifra - ha bírja szusszal


Már a hetes változat is szépen mutatott az új operációs rendszer alatt, amin sokat finomítottak az új csomagban. Még szebb, simábban illeszkedő lett a kezelőfelület, minden frissen polírozva és kétszer viaszolva. Vannak még azért hibák itt-ott, de bízunk abban, hogy nem hiába építették be a frissítés funkciót a programba, internet kapcsolat birtokában majd a javítások orvosolják a hibákat.

nerodisccopygadget.jpg
Ha valaha elgondolkodott volna a kedves olvasó azon, hogy vajon lehet-e bármi hasznosat találni a Vista Asztalhoz tartozó Oldalsáv úszóbigyó választékában, akkor ezzel bizony nincs egyedül. Nagyon jópofák, színesek, ezek a „gadgetek", de talán egy kézen meg tudnánk számolni, hogy hány igazán használható akad közöttük. Nos, ez a szám most eggyel nőtt, a Vista felhasználók a Nero 8 telepítése után hozzáadhatják az Oldalsávhoz a Nero 8 Disc Copy Gadget mütyürjét, így a lemezmásolás funkció mindig kéznél lesz majd.
Magára a Vista rendszerre is igaz, hogy a szépségnek ára van, ami esetünkben több száz megabájtos memóriaigényt jelent. Erre rájön még a Nero saját étvágya és máris kényelmetlenül érezhettük magunkat egy Athlon X2-es processzorral hajtott gépen 1 gigabájt memória mellett. Ha a héttérben is futtatunk néhány böngészőablakot és mondjuk egy szövegszerkesztőt, akkor érezhetően belassulhat az írás. Mielőtt a tulajdonképpeni égetés elindulna, néhány percet merevlemez zörgetéssel tölt a program, hogy össze szedje a szükséges memóriaterületet. A szépség szerelmeseinek tehát előre szólunk, hogy 1,5-2 gigabájtos memóriaméret alatt nem mindig lesz felhőtlen az esztétikai élmény.
Nem tudunk szó nélkül elmenni amellett, hogy mennyire nagyvonalúan bánik a felhasználó idejével a program telepítője. Mire minden felkerül a merevlemezre, addig elmúlhat akár 35-40 perc is, ennyi idő alatt pedig már a Windows telepítése is közel állna a befejezéshez.

 

Az eddigi legokosabb kezdés


A csomag egyik leginkább szembetűnő és legjobban sikerült újdonsága a gyökeresen megújult StartSmart menü. Az előző változatokban a bőség zavarával szembesültünk, ha elindítottuk ezt a kis alkalmazást, témakörönként tucatszám válogathattunk a különféle funkciókhoz tartozó ikonok között. Most sokkal jobb, lényegre törőbb a rendszerezés és választék. A bal oldali funkció oszlopból választott típusfeladathoz egy könnyített kezelőfelületet kapunk, mely a Nero Express könnyedségén is túlmegy egyszerűségben, így kezdő felhasználók is igen könnyedén tehetik túl magukat az alapfeladatokon. Olyannyira jól sikerült az alapfunkciók integrálása, hogy egy egyszerű adatlemez vagy hanglemez készítéséhez nem is érdemes elhagynunk a StartSmartot.

 

 

startsmart_.jpg

 

 

Kevés új a nap alatt


Csalódni fognak a Nero 8-ban azok, aki gyökeres változásokra és sok-sok alapvető újdonságra számítottak. Nagyjából ugyanazok az alkalmazások állnak rendelkezésünkre, igaz, elrendezésük megváltozott a Start menün belül, nincsenek immár almappákba, kategóriákba rendezve, ezért hamarabb megtalálhatjuk azt, amit keresünk.
Azért mégis van egy új fiú a csapatban, a RescueAgent, mely akkor segít, ha véletlenül letöröltünk valami fontosat egy újraírható CD vagy DVD médiáról. Ilyen esetekben eddig kezdhettünk megfelelő visszaállító alkalmazás után rohangálni, ettől kímél meg minket ez a program. Kezelése egyszerű, a kijelölt optikai meghajtón feltérképezi a letörölt állományokat és elmenti a kijelölt elemeket egy merevlemezen megadott mappába. Nagyon hasznos szolgáltatás, mely az InCD felhasználók hirtelen rossz döntéseit hivatott helyrehozhatóvá tenni.

 

 

rescueagent_k.jpg

 


Néhány apró fejlesztést érdemes megemlíteni még. A Nero ShowTime eddig is rengeteg formátumot ismert, most gazdagodott a Blu-Ray és HD DVD ismeretével is, melyekkel együtt jár, hogy képes interaktív tartalmak visszaadására is. Jó pont a szülői felügyelet, ugyanakkor nem működik még jól a video minőségjavítás lejátszáskor. Megváltozott kissé a Nero Express kezelőfelülete, eltérő számú effektust találunk a Nero Vision vieoszerkesztőben és más hasonló apró, nem lényeges változásokról számolhatnánk még be.
A hetes változat fejlesztése során sok újdonság, fejlesztés került a csomagba, melyeket most szemérmetlenül olvashatunk a Nero 8 funkciólistáján is. Ilyenek az AVCHD támogatás, vagy a SecurDisc lemeztitkosítás kompatibilis írókkal - ezeket már az előző kiadás is kínálta.
Vannak újdonságok tehát, de nem túl sok van belőlük. Okos marketing fogás, hogy a Nero weboldalán nincs újdonságlista a termék mellett, mivel az örökölte és csak nagyon kevéssé egészítette ki az előd képességeit.

 

 

Otthon, bétás otthon

 

A MediaHome a 7-es csomag egyik fő újdonsága volt, a nyolcasban továbbfejlesztették. A médiacenter jellegű NeroHome alkalmazással karosszékből nézhetünk tévét, képeket, videókat illetve bármely UPnP szerverről származó tartalmat. A média tartalmakat a NeroScout térképezi fel gépünkön, illetve a Nero MediaHome szerver kínálja felhasználásra (már amely mappákat felajánljuk erre a célra). Megoszthatjuk még tévékártyánk képét is ezen a módon.

 

 

nerohome_k.jpg
Media Center helyett jelentkezne a Nero Home, de sok hibája
és lassúsága miatt mi egyelőre visszaküldenénk a műhelybe.

 


Megújult ugyan külsőben a Nero Home, 16 Vista hangulatú grafikai sablonból és három betűméretből választhatunk. Ugyanakkor lassú és helyenként hibás, elcsúszik például adások hangolásakor az előnézet ablaka illetve egyszerűen nem tudta átvenni a Pinnacle 310i tévétuner hangját. Figyelemre méltó alkalmazás, de úgy érezzük, hogy félkész, a Vista Premiumban rendelkezésre álló Media Center sokkal jobban működik.

 

 

nerotv_k.jpg

 

 


Kicsit nagyobb biztonság


Majd' elfelejtettük! A Nero 8-al lehet adatlemezeket is írni, egészen pontosan a Nero Burning ROM-mal! Igen, természetesen mi is emlékszünk, hogy ez a szoftver magja, az ős-Nero lényege, csak éppen az évek során annyira háttérbe szorult a sok csillogó-villogó, szórakoztató újdonság mellett, hogy már kijárt neki, hogy megemlítsük, mint a csomag legmegbízhatóbb elemét. Köszönheti ezt kiforrottságának, egyszerűségének no és annak, hogy a Vistás felületen kívül semmi újat nem adtak hozzá. Nem bánjunk, nekünk mindig tetszett és bevált, sajnálnánk is, ha lecserélnék.


Feltűnhet már a StartSmart menüben is, hogy mennyi funkció áll rendelkezésünkre biztonsági mentéshez. Kétségkívül a legokosabb dolog kihasználni DVD írónkat, hogy biztonságban tudhassuk digitális javainkat. Annál is inkább a DVD író alkalmazások feladata, felelőssége segíteni ebben, hiszen egyelőre nincs más elterjedt médium, melyre otthoni és kisirodai felhasználók olcsón és könnyen archiválhatnának, menthetnének. A Nero BackItUp nem változott meg gyökeresen, egy keveset azért fejlesztettek rajta, most már lehetőségünk van a mentések titkosítására. Lementhetünk nem csak mappákat, adatokat, hanem az egész rendszer partíciót mindenestül indítólemezre. Egy esetleges rendszer összeomlás után így elég egyszerűen helyreállíthatjuk a munkakörnyezetet. Előírhatunk ütemezett mentéseket is. Kis gazdálkodási hiba, hogy az ütemező szolgáltatás akkor is elindul a Windows rendszerrel, ha nincs semmiféle rendszeres mentés beállítva, így feleslegesen foglal erőforrásokat.

 

 

backitup_k.jpg

 

 

Újratöltésig

 

Az új Néró tagadhatatlanul bír tehát néhány előnnyel, szebb lett és kezelőfelülete megjelenésének napjától fogva honosított. Alapvető újdonságokat nem nyújt, viszont sokkal kezesebb, praktikusabb lett a megújult indítómenü miatt, no és minden eddiginél többet segít adatmentéseink elkészítésében. A legtöbb modul azonban csak ráncfelvarráson esett át, lassú az egész és a multimédiás funkciók félig befejezetlenek így mi még kivárnánk, akármennyire is esztétikus az új csomag. Ha megjelenik a következő félverzió (Nero Reloaded), vagy jelentősebb javítások tölthetők le, akkor érdemes igazán visszatérnünk a kérdésre.

Az ingyenes Nero 8 Ultra Edition kéthetes próbaverzió letölthető innen, telepítésének időkorlátját kitolták egészen 2008 január 31-ig.



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.