Hirdetés

Nikon D40X - fényképező a javából



|

2007 egyik legjobb DSLR fényképezőgépe járt nálunk, mely árban is meggyőzően teljesített.

Hirdetés

Egy nagy zoomátfogású kompakt gép után hatalmasnak tűnhet a világ legkisebb digitális tükörreflexes fényképezőgépeként hirdetett Nikon D40X – ám a cserélhető objektívű DSLR kategóriában kicsinek számít. A D40X „csupasz” (csak váz), készlet (váz és objektív), illetve dupla készlet (váz és két objektív) kiszerelésekben kapható.

 

 

nikon_3_k.jpg

 

 

A DSLR gépekkel ismerkedők számára érdemes a készlet (kit) kiszerelést választani, hiszen ez mindössze tízezer forinttal drágább, mint a csupasz gépváz, amely objektív nélkül önmagában nem sokat ér.

 

Ami változott...

 

A D50-es utódmodelljének számító D40 és D40X (előbbi 6, utóbbi pedig 10 megapixeles) teljesen új vázat kapott, kis méretét pedig annak köszönheti, hogy a módválasztó vezérlőtárcsa a gépváz tetejének bal oldaláról átkerült a jobb oldalra, ahonnan száműzték a monokróm LCD-státuskijelzőt. Ezt sok helyütt negatívumként emlegetik, véleményünk szerint mégsem nagy áldozat, hiszen így a nagyméretű LCD-kijelzőn minden paraméter látható – igaz, kicsit többet fogyaszt. A gépváz áttervezésével járó méretcsökkenés sajátossága, hogy a markolat veszített kényelmes fogásából, bár még így is messze jobb, mint más belépőszintű gépeké. Szerencsére a leggyakrabban használt vezérlőegységek (mint az exponálógomb és a vezérlőtárcsa) egyaránt nagyon kényelmesek. A beépített súgóval ellátott menü nemcsak szép, hanem a kezelése is nagyon egyszerű, bár kevésbé gyors, mint a Canonnál ismert tárcsás megoldás.

 

 

nikon_1_k.jpg

 

 

Sajnos a kijelző melletti négyirányú gomb túlságosan műanyag érzetet kelt, ráadásul gyorsfunkciókat (mint például a fehéregyensúly beállításai) nem látnak el, pedig ez sokat lendített volna a kezelhetőségen. Lévén tükörreflexes gép, élőkép hiányában a tárgy megkomponálása csak a keresőn keresztül történhet, amely 95 százalékos lefedettséget biztosít dioptriakorrekcióval a –1,7 és +0,5 közötti (tehát a szemüvegesek számára szűk) tartományban. A keresőben alul látható minden fotózáshoz szükséges paraméter (záridő, rekeszérték, fénymérő, élesség-ellenőrző, tárhely és a többi), vagyis nem kell a külső kijelzőre támaszkodnunk, ha már képesek vagyunk vakon eligazodni a vezérlőgombokon.

 

 

nikon_2_k.jpg

 

 

A beépített vaku a gépváz tetején, a Nikon rendszerű vakupapucs előtt bújik meg. Szükség esetén (beállítástól függően) automatikusan felpattan, de gombnyomásra magunk is kinyithatjuk, míg becsukni természetesen kézzel lehet. A gyenge fényben való fókuszálást segíti a markolat mellett található AF-segédfény, mely 3–5 méteres hatótávolságon belül nyújt hatékony segítséget.

 

Új gép, új objektív

 

Az új Nikon gépek (többek között a D40, D40X, D80) másik újítása, hogy autofókuszra csak a beépített motorral ellátott, AF-S vagy AF-I jelzésű, F-bajonettes objektívekkel van mód, ennek hiányában csak kézi fókuszállításra nyílik lehetőség. Sajnos a fókuszmotorral ellátott objektívek ára magasabb, mint a normál AF-objektíveké, emellett a választék is kisebb, mivel egyelőre nem minden gyártó állt át erre a rendszerre (a többek által kedvelt Sigma objektívek esetében a HSM jelzést kell keresni). A készletben található objektív – amely kezdő vagy amatőr fotósok számára elegendő lehet – természetesen rendelkezik SWM-fókuszmotorral, így nem kell kompatibilitási problémáktól tartanunk. A D40X-et nem látták el képstabilizátorral, amennyiben erre vágyunk, keressük a VR vagy VR II jelzésű objektíveket – a készlethez járó objektív természetesen nem ilyen, de mivel már létezik ilyen változat is, könnyen elképzelhető, hogy a kit része lesz hamarosan.

 

 

nikon_sb600_k.jpg

 

 

A jó fényképnek ára van

 

Ha képminőség tekintetében többre vágyunk, mint amire a kompakt fényképezőgépek képesek, akkor egyetlen választásunk a tükörreflexes készülék. Természetesen a kiadások nem állnak meg itt, hiszen egyes objektívek akár a fényképezőgép árának többszörösébe is kerülhetnek. A készlet 160 ezer forintos vételáráért megkapjuk tehát a gépvázat és tartozékait, illetve egy háromszoros zoomátfogású (18–55 milliméteres) objektívet. Kiemelendő a gép üzemideje (körülbelül ezer képet készíthetünk egyetlen feltöltéssel kevés vakuzással, ami részben az élőkép hiányának is köszönhető), no meg a tükör felcsapódásának kellemes hangja is.

 

Összességében a D40X ezért az árért nagyon jó gép kezdők és hobbifotósok számára – kellemes képminőségével, jó fogásával ideális választás lehet egy kompakt gép után. Végül pedig egy fontos megjegyzés: aki sokallja a gép árát, az választhatja a 6 megapixeles Nikon D40 készletet, nagyjából 120 ezer forintért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.