Hirdetés

Nikon D7100 teszt: éles kép a tükörben



|

Hagyományos tükörreflexes vonalon is lehet újdonságokat bemutatni, a Nikon rajongók most minőségben és praktikumban is előrelépést könyvelhetnek el, ha váltanak.

Hirdetés

A masszív, klasszikus tükörreflexes készülékek sorát gazdagítja a Nikon D7100, mely a D7000-es közvetlen utódjának tekinthető. A magnéziumötvözetből készült időjárás-biztos (csepp- és porálló) váz a Nikon kezelőfelületi hagyományaira építkezik, hátsó és első értékbeállító tárcsával, felső monokróm státuszkijelzővel, tükrös optikai és élőképes LCD keresőkkel. A nagy látószögű LCD fixex elhelyezett, nem kihajtható. A motívumtárcsa alatt egy külön gyűrű szolgál a sorozatkép üzemmód kiválasztására. Mindenre van gomb, fénymérésre, expozíciós zárra, a zónák léptetésére, saját magunk is rendelhetünk funkciót az Fn kapcsolóhoz.

Nikon D7100
Nikon D7100

Az elődmodellnek tekinthető Nikon D7000-hez képest történt néhány változtatás, amellett is, hogy az érzékelő képpontszáma 16,2-ről 24,1 megapixelre nőtt, a legnagyobb állókép felbontás 6000×4000. Kivették az érzékelő elől az alul áteresztő szűrőt, így a képek részletgazdagsága a nagyobb felbontáson túl is javult. A 7100-as már 51 fókuszponttal dolgozik (39 helyett), ami fokozza az élességállítás pontosságát, a kívánt mezőt kiválasztva kérhetünk a cél követést is. Ha élőkép módot használunk, akkor kontraszt alapú mérésre vált a rendszer, viszont arcfelismeréssel és széles AF területtel valamint témakövetéssel egészül ki a paletta.
A JPG sorozatfelvétel maradt 6 kép/mp-es, ugyanakkor megjelent az 1,3× kivágás mód, ami segít kicsit a központi témára koncentrálni, hiszen ekkor szinte a teljes aktív képterületet kitölti az 51 érzékelőmező, nagyon nehéz eltéveszteni a képet. Kivágott módban a sorozatfelvétel tempója 7 kép/mp-re emelkedik JPEG esetében. Ha RAW-ban dolgozunk, akkor 5-re korlátozódik az elkészíthető képek száma (ez kivágás módban 6). A puffermemória 12 JPEG, 5 RAW+JPEG vagy 6 RAW erejéig áll rendelkezésre, így a sorozatfelvétel gyors kártyával is csak 1-2 másodpercet jelent. Nagyon fontos, hogy megfelelő írási sebességű SD kártyánk, illetve kártyáink legyenek, különben nem fogjuk tudni elérni az vágyott teljesítményt. Az iker SD foglalatok beállíthatók úgy, hogy automatikusan áttérjen a készülék a másodikra, ha az első betelt, de kérhetünk backup funkciót vagy azt, hogy a JPEG képek az egyik, a RAW felvételek a másik médiára kerüljenek (eltérő teljesítmény és méret esetén ez különösen praktikus lehet).

Nikon D7100
Nikon D7100

 

Videofelvételt is tud a készülék, a lehetőségek némileg bővültek ezen a téren a D7000-hez viszonyítva. A Full HD, sztereo hanggal rögzített mozgóképek már nem csak 24p, hanem 25p vagy 50i/60i képismétléssel is készülhetnek. A videók színminősége egy kis mértékben marad el a fotókétól. Ugyanaz a képfeldolgozó motor dolgozik a mozgóképeken is, így kiválaszthatók itt is a fényképekre alkalmazható effektusok. Sajnos nem variálhatunk az apertúrával és csak Live módban lehet mozgóképet felvenni, így erre a területre még érvényesek némileg a DSLR konstrukció keretei. Ez erős napsütésben konkrét hátrány lehet, nyári kültéri felvételeknél nem mindig lesz jó látható az élőkép az LCD-n, és videónál nem térhetünk át a keresőre.

Nagyon elégedettek voltunk a készülék képminőségével, kipróbálhattuk egy 16-85 mm-es nagy látószögű, egy 18-300 mm-es tele optikával és egy fix 35 milliméteres objektívvel is (f/1.8). Az egyes objektívek jellegzetességei alapvető fontosságúak, de annyi biztos, hogy a 24 megapixel valóban kiszedhető a gépből, ami igen jó dinamikájú érzékelővel dicsekedhet, nagyon szélsőséges körülmények között is jó eredménnyel bevethető. Különösen gyenge megvilágítási viszonyok közepette is helyt áll a konstrukció ha VR-es (optikai képstabilizátoros) objektív támogatja munkáját.

Persze egy jó objektív akár ugyanannyiba is kerülhet, mint maga a váz. Ha valaki eddig is Nikkor alapokra építkezett, akkor a régi objektíveket nem kell kidobnia, a márkán belüli váltás egyszerű. Kérdés, hogy megéri-e a minőség növekedés, ennek eldöntését segítendő feltöltöttünk néhány, a Nikon portugáliai sajtóeseményén készült fotót -- ezek jó része automata módban készült, így gyakorlott nikonosok jobbat is kihozhatnak a vasból.

A galéria nagy felbontásban megtekinthető a Flickr-en

nikon d7100 sample
nikon d7100 sample
nikon d7100 minta
nikon d7100 minta

Adatok:
– 24,1 mp CMOS (APS-C), EXPEED 3 képfeldolgozó, 6 kép/mp sorozatfelvétel, 8 cm-es LCD (1,229 alképpont), iker SD kártyafoglalat, Nikkor F-bajonett objektív foglalat, 1,3× tele kivágás, Full HD 1080/24p/25p/30p/50i/60i videó, 675 gramm tömeg, 3 év garancia

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.