Hirdetés

NVIDIA GeForce GTX 460: megérkezett az ATI Radeon HD 5770 ellenfele



|

A Computex-en végre kiderült néhány adat az NVIDIA középkategóriás grafikus vezérlőjéről, ami GeForce GTX 460 néven kerülhet piacra júliusban. Tudásban a Radeon HD 5770 és a HD 5830 között helyezkedik el, ám a gyártónak kényesen kell majd ügyelnie a helyes árképzésre.

Hirdetés

Az AMD már jó ideje jelen van a piacon DirectX 11 támogatással bíró középkategóriás grafikus vezérlőjével, a Radeon HD 5770-nel, így csak idő kérdése volt, hogy az NVIDIA a HD 5830 ellenfelének szánt GeForce GTX 465 után, mikor mutatja be középkategóriás videokártyáját. A Computex-en végre napvilágot látott néhány információ az új kártyáról, ami GeForce GTX 460 néven kerülhet forgalomba.

 

 

A grafikus gyorsító a gyártó új, 40 nanométeres gyártástechnológiával készülő GF104-es Fermi magjára épül, amely kisebb, és kevésbé összetett, mint a nagy étvágyú GF100-as mag, így alacsonyabbak a gyártási költségek, és elméletileg alacsonyabb energiaigényre lehetne számítani, a GTX 460 TDP fogyasztása mégis tekintélyes 180 W, ami egy 8,5 hüvelykes kártya esetében kiugróan magas érték.

 

A kártya csupán 768 MB-nyi GDDR5 memóriával rendelkezik, amivel elmarad ugyan a Radeon HD 5770 egyes kiviteleinek 1 GB-os fedélzeti memóriájától, ám mivel a memóriabusz szélessége 128 bit helyett 192 bites, az NVIDIA üdvöskéje túl is szárnyalhatja riválisát. Ez alapján tehát a GTX 460 valahol a HD 5770 és a 256 bites HD 5830 között helyezkedik el. A GTX 460 240 CUDA magot tartalmaz, ami éppen fele a felsőkategóriás GTX 480 tudásának, de a gyártó szerint egy erősen túlhajtott darabbal meg lehet közelíteni a GTX 480 szintjét is. Az eddigi információk alapján ez meglepő, bár pontos képet csak az órajelekre vonatkozó adatok nyilvánosságra kerülése után kaphatunk majd.

 

Érdekes, hogy a többi Fermi kártyával ellentétben az NVIDIA eleinte csak a referencia hűtés alkalmazását engedélyezi partnerei számára, akik csak a későbbiek során állhatnak majd elő egyedi megoldásaikkal. A GeForce GTX 460 júliusban kerülhet kereskedelmi forgalomba, ám nehéz helyzetben találhatja magát, mivel könnyen elképzelhető, hogy az AMD a Radeon HD 5770 és a HD 5830 árainak egymáshoz közelítésével reagál majd, így az újdonság akár a HD 5830-cal is szembe kerülhet. A jól eltalált árképzés tehát kulcsfontosságú lesz a videokártya sikere szempontjából, ám erről az NVIDIA egyelőre hallgat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.