Hirdetés

NVIDIA GeForce GTX Titan X: 4K-s játék egyetlen GPU-val



|

Vannak még kompromisszumok, de Ultra HD-ben is szépen muzsikál a csúcskártya.

Hirdetés

A március eleji Game Developers Conference játékfejlesztői konferencián az NVIDIA felettébb ünnepélyes keretek közt bemutatta az idei egy GPU-s csúcs videokártyáját, a GeForce GTX Titan X-et. Napokig szinte semmi konkrétumot sem lehetett tudni az eszközről, azonban a vállalat gyorsan elküldte a tesztpéldányokat a hardverekkel foglalkozó egyes informatikai kiadványoknak, mára pedig az összes közismert hardveres partnere is bejelentette az első Titan X kártyáját.
 

Hirdetés


A referencia modellek 999 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerülnek majd forgalomba az elkövetkező hetekben, azaz a piacon kapható egyik legdrágább videokártya-családról van szó. Ezt kontextusba helyezve a GeForce GTX 980 referenciamodellek ajánlott ára 549 dollár, míg a közvetlen riválisának tekinthető AMD Radeon R9 295X2-ért 699 dollárt kérnek a gyártók. Utóbbi nyomtatott áramköri lapján kettő darab GPU található, lényegében két CrossFire-ben összekötött videokártyáról van szó.


Már papíron is látszik az izom

A GeForce GTX Titan X egyetlen grafikus processzora egy GM200-as modell, amely a rendkívül hatékony Maxwell architektúrára épül. Ennek is köszönhető, hogy a videokártya TDP-je maradt 250 Watt, a Titan termékcsalád előző tagjaihoz képest nem változott az elvezetendő hő mennyisége. A PCB-n két tápcsatlakozó található, egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express.


A specifikációkat böngészve nyilvánvalóan nem kispályás a hardver: 3072 CUDA mag, 192 textúrázóegység, 96 ROP. Ezt szintén kontextusba helyezve a Titan X átlagosan olyan 33 százalékkal gyorsabb GTX 980-hoz képest, mindegyik fent említett egységből 33 százalékkal tartalmaz többet. A teljesítmény és fogyasztás növekedése szintén egyenesen arányos.
 

(A kép forrása: AnandTech)


Az első – még Kepler architektúrás – GTX Titan kártyához képest 50-60 százalékkal gyorsabb a Titan X, noha a GDDR5-ös memória effektív órajele maradt 7 gigahertz, továbbá a memóriasín is 384 bites. Viszont a fedélzeti memória mennyisége megduplázódott, összesen 12 GB áll rendelkezésre a Titan X-en.


4K-s játék egy GPU-val?

Az AnandTech mérései alapján nagyon úgy tűnik, hogy az NVIDIA GeForce GTX Titan X az első olyan egy GPU-s videokártya, amely a jelenlegi leginkább erőforrásigényes játékok esetében is egészen jól boldogul 4K-s felbontásban. Sajnos arról még szó sincs, hogy képes lenne ezeket stabil 60 képkockás sebességgel renderelni, azonban a legtöbb címnél nagyon magas minőségi beállítások mellett is képes hozni 40+ képkocka / másodperces sebességet. Ez egyjátékos módokban teljesen vállalható tempó, a kártya jövőbeli tulajdonosainak a jobb framerate érdekében inkább csak kompetitív online multiplayer esetén lehet érdemes majd visszaszedniük a beállításokból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.