Hirdetés

NZXT Source 340 teszt - a lusta gépépítők álma



|

Kívül szép, belül rendezett mégsem drága és a szerelés sem tart tovább fél óránál. Az S340-et könnyű volt azonnal megkedvelni.

Hirdetés

Aki elkavarodott már a felsőkategóriás asztali PC-k világába, szinte biztos, hogy találkozott a könnyen megjegyezhető NZXT névvel. A cég termékei között jó néhány igen drága számítógépházat találunk, de a cég azért megfizethető modellekkel is megjelent a piacon. Az egyik ilyen a 20 ezer forintos Source 340 (vagy más nevén S340). Tudjuk, hogy egy PC-s ATX házért itthon nem szokás 20 ezer forintot kiadni, de az S340 esetében minden okunk megvan arra, hogy a vásárlásra buzdítsunk: a háznak nagyon sok pozitív tulajdonsága, szolgáltatása van a negatívumok pedig vagy könnyedén orvosolhatók, vagy igazából csak szőrszálhasogatásnak minősíthetőek figyelembe véve a ház árát is.

Hirdetés
 

Külső

A legfontosabbal kezdjük, mégpedig azzal, hogy a Source 340 ODDless ATX ház, vagyis 5,25 colos meghajtónak vagy előlapi panelnek nincsen benne hely. Ez abban az értelemben nagyon jó hír, hogy így az előlap elegáns, egyetlen fémlap, a ház mérete sokkal szolidabb, mint egy normál midi ATX ház, ugyanakkor az optikai meghajtót USB-s csatlakozással kell megoldanunk és az előlapi panelekről, HDD/SSD fiókokról, ventilátor-szabályzókról is le kell mondanunk. Miután semmilyen kivezetés, nyílás nem került az előlapra, ezért ezt könnyedén le is pattinthatjuk a nagyméretű alsó és felső légnyílásokba kapaszkodva. Alatta két darab, akár 14 cm-es ventilátornak is van hely, melyek előtt egy mágnesekkel rögzített porszűrő található. A cég nem titkolja már a termék adatlapján sem, hogy kifejezetten a duplaméretű vízhűtő radiátoroknak tervezte ezt a részt.

 

 

A masszív felépítésű S340 szokatlanul nagy lábakon áll igen stabilan, melynek köszönhetően alul elegendő hely marad a szabad légáramláshoz a tápegységnél. A külső minden oldalról tökéletesen mentes a csicsáktól, sem villogó feliratok, sem fényes ventilátorrácsok, sem feliratok nem csúfítják az összképet. A bal oldalon nagyméretű plexi ablakot helyeztek el, ám mindjárt megmutatjuk, hogy miért nem kell tartani így sem a szereléstől. A tesztre érkezett S340 fényes fehér színű, de a ház kék-fekete, piros-fekete és tiszta fekete színben is elérhető azonos áron.

A ház teteje már nem fényes, ez teljesen matt és itt találjuk a két darab USB 3.0 csatlakozást, a ki/bekapcsolót és a hang kivezetéseket is. A megoldás nem rossz, kényelmes, de a felső, nagyméretű légbeömlő nyíláson könnyen beejthetjük USB kulcsunkat, továbbá a matt felület kissé érzékeny a karcokra. A tetőt még hátul, nagyjából a processzorhűtő vonalában megtöri egy ventilátornyílás, ahová egy 12 cm-es, halk ventilátort is beszerelt az NZXT.

 

 

Belső

Hogy miért nem kell aggódni a szerelés miatt? Hát mert a Source S340 a legegyszerűbben szerelhető dizájnház, amivel eddig találkoztunk. A tervezők számos olyan egyedi megoldást alkalmaztak, melyek igazán megkönnyítik a dolgunkat. Sok olyan aprósággal fogunk itt találkozni, amely hasznos figyelmesség és látszik belőle, hogy a tervezők is szereltek már össze éppen elég PC-t ahhoz, hogy tudják, mi a hasznos és mi nem az. Kezdjük például az oldallapokat tartó csavarokkal. Ezeket kézzel is könnyedén csavarhatjuk, de ami nagy hír, hogy furatukban rögzített csavarok, vagyis kicsavarva is bennmaradnak az oldallap furataiban, így biztosan nem fogjuk elveszteni őket. Az oldallapok és az egész ház is nagyon masszív, az oldallapok nem hajlanak, nincsen bizonytalan, instabil része a háznak. A komponensek beszerelése igazán egyszerű, de ha valami nem lenne egyértelmű, az alapos leírás is segít eligazodni. Furcsa, de nagyon hasznos, hogy a tápegység és a ház teljes alsó része el van különítve egy lemezzel. Ide kicsit problémásabb beszerelni a tápegységet és a 3,5 colos HDD-ket, de azért nem olyan bonyolult mint egyes dizájnházaknál. Az elszeparálás célja, hogy itt a kábelek döntő többségét is el tudjuk rejteni, így bárki néz is be a plexin, nem fog találkozni feleslegesen lógó kábelvégekkel vagy összekötegelt kábelkorbácsokkal. A csatlakozókhoz sem lesz nehéz elvezetni a kábeleket: az alaplaptartó lemez mögött kellően nagy hely van ehhez és mindenhol megtaláljuk a szükséges nyílásokat. A 2,5 colos SSD-t vagy HDD-t erre a lapra, az alaplap aljára szerelhetjük ötletes kis fiókokra, melyeket könnyedén mozgathatunk, egyedül a kábelezésnél kell a másik oldalról is benyúlnunk a tápegység részébe.

 

 

A házban elől nincsenek meghajtó fiókok, így nem okoz gondot az igazán hosszú, akár 364 mm hosszú videokártyák beszerelése, bár vízhűtő radiátornál ebből kb. 3 cm-t le kell adnunk. A videokártya végéhez és az alaplap széléhez is el kell még vezetnünk rengeteg kábelt, ám ezeket is ötletesen takarja egy fémlap, így még itt sem kell attól tartanunk, hogy aprólékos sebészi munkával lesz csak szép a ház eleje.

A processzorhűtő felszerelése szokásos módon történik, az alaplaptartó lemezen jó helyen ott a kivágás is, és amennyiben vízhűtés helyett toronyhűtőt választunk, 161 mm magasságig mehetünk el.

 

 

Összegzés

Az NZXT meglepett minket, mert annak ellenére, hogy visszafogott, letisztult ház a Source 340, bravúros megoldásokkal találkozunk odabent, az anyaghasználat szuper, a szerelhetőség „sose volt ilyen jó” és a hűtés is megfelelő akár komoly konfigurációhoz is. Ha kötözködnünk kéne, a tető és a plexi könnyű karcosodását, sérülékeny mivoltát hoznánk fel, örültünk volna 12 cm-es helyett 14 cm-es, még halkabb ventilátoroknak, egy beépített ventilátor-szabályzónak és talán ha már ODDless a ház, lehetett volna 4 USB csatlakozó is a 2 helyett. Ezek azonban apróságok, a Source 340 20 ezer forintos szuper vétel annak, aki szereti a kívül-belül letisztult, jól használható, minőségi ATX házakat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.