Hirdetés

Okosított otthonok minden áron



|

Külsőre unalmas kockák és kütyük, mégis a legfontosabbak: a netre kapcsolják összes eszközünket a routerek, access pointok és egyéb kiegészítők. Ha az unalmas külső mögé lesünk, sok-sok izgalmas dologgal találkozhatunk. Mi ezt megtettük a Zyxelnél.

Hirdetés

Nem egyszerű megemészteni, de a hazánkban is jól ismert, hálózatos cég nevét szinte mindenki rosszul ejti: helyesen ugyanis "Zai-Cell" a nevük. De hogy miért is érdemes megjegyezni a nevüket? Mert a KKV-k és szolgáltatók helyett most a mi otthonunkra fáj a foga és ha már egyszer a vállalati szegmensben nagyon jól teljesítettek, hát felveszik a kesztyűt a végfelhasználói piacon is.

Hirdetés


Kihívások

Mire van ma szükségünk az otthoni hálózaton? A 10/100-as net lassan kikopik, már általános feladatra is kevés, ezért egyre többen fedezik fel, hogy nem is olyan nehéz 10× nagyobb sávszélességre kapcsolni a gigabites hálózattal. A biztonságról is mindenki hallott már, így nem árt, ha a router, mint a hálózat központja, kellően védett, ha pedig nem értünk annyira hozzá, hát segít, hogy megfelelő védelmet állítsunk be. A Wi-Fi szabványoknál a lefedettség, és egységes sebesség fontos fejlesztési irányok, és ahogy szép lassan halad előre az ac szabvány, úgy kapunk egyre jobb hálózatot is, amivel szerencsére a mobil eszközök is tartják a lépést.


Ezek azonban még csak az aktuális kihívások, a legújabb, és talán hamarosan a legfontosabb az okosotthon lesz. Márpedig az itteni szabványokat nem igazán kezelik a routerek.


Smart living

Merthogy az okoseszközök egyáltalában nem biztos, hogy Wi-Fi-n kapcsolódnak majd, sőt, már a mostani eszközök között is több olyat találunk, amelyek egyéb szabványokra épülnek. Az otthonok felokosítása előtt fényes jövő áll, méghozzá nem is olyan távoli, ám egyelőre nagy a köd, sok a szabvány és az emberek többsége tart is tőle némileg.


Ezen segítene a Zyxel a ONE Connect programjával, amely egy olyan router-család elkészítését jelenti, ahol nem kell a szabványokkal foglalkoznunk. A megoldás első kézzel fogható eredménye a NBG6815, ami egy MU-MIMO-s, Wi-Fi ac router sok-sok fejlett szolgáltatással a fedélzeten. Igen ám, de aki ezt megveszi, nem is tudja, hogy ennél sokkal többre is képes ez a készülék. A Zyxel ugyanis beépítette a Zigbee és Z-Wave központokat is. Ez az a két szabvány, amit a legtöbb, mai okosotthonos eszköz használ a kapcsolódásra. Ennél is jobb hír, hogy mindehhez egyetlen ONE Connect felületet fejleszt a cég, ahol minden, a routerre kapcsolódott eszközt egyben látunk és kezelhetünk.


Akadályok

Ez szuperül hangzik, ráadásul a router sem kimondottan méregdrága, de sajnos korai még az öröm. Ugyanis a Zyxelnek meggyűlt a baja a sok-sok szabvánnyal és a kezelőfelülettel is, ezért ma még minden ilyen routerben le van tiltva mindkét extra vezérlő.


A cég főhadiszállásán láthattuk az aktivált, mindennel kapcsolódó változatát is a routernek, amely a Home Map fő képernyőn gyűjtötte össze a szenzorokat, kapcsolókat, kamerákat és egyéb eszközöket. Az automatikus konfigurálás is jól működött, az eszközök is szépen látszottak, de a kezelőfelület még fapados volt és a szolgáltatások is erősen limitáltak. Amin most dolgozik a cég, az a szabványok összehangolása, a firmware javítása, egy új kezelőfelület, mobil applikáció és a legfontosabb: szabályok létrehozásának lehetősége. Szerencsére a remény abszolút él, ugyanis a cégnél rengeteg szoftverfejlesztő dolgozik: minden hardverfejlesztőre 10 szoftverfejlesztő jut.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.