Hirdetés

Olcsó SSD-t a népnek!



|

Egyre több gyártó jelent be olyan NAND Flash-alapú adattárakat, melyek a 100 dolláros árkategóriát célozzák meg. Vajon az egész szegmenst érinti az árcsökkenés vagy csupán egy okosan kifundált mézes madzagról van szó?

Hirdetés

Kevesen vitathatják azt a tényt, miszerint az adattárak piacán egyre nagyobb szelet jut az SSD-meghajtóknak. A NAND Flash-alapú eszközök bevezetésének egyik forradalmára maga az Intel, aki nemrégiben egy újabb hullámot indított meg a 34 nanométeres gyártástechnológiára való áttéréssel, illetve már készül az újabb ugrásra, a következő csíkszélességre épülő modelleket várhatóan az év harmadik-negyedik felében mutatja be a gyártó. A várhatóan egyre nagyobb tárméretet adó meghajtók sebességüket tekintve is kezdik átlépni a korábbi képzeletbeli plafont (plafonokat), az új SATA-szabvány megjelenésével egy újabb lökést kaphat ez a szegmens, amely egyébként abban is segíthet, hogy a laikus felhasználók is meglássák és legfőképpen érezhessék a normál merevlemezek és az SSD-k közötti sebességbeli különbségeket.


Az új vezérlőlapkáknak hála az év végére komoly teljesítménybeli fölénnyel rendelkezhetnek ezek a vékonyka tárak, ám az egyik, az eszközök tömeges megjelenése óta létező problémára jelenleg nem nagyon van orvosság. Egy SSD-meghajtó még mindig jelentősen drágább egy normál merevlemeznél, az egy gigabájtra jutó összegben mondhatni katasztrofálisan állnak. Csak egy gyors példa: egy 320 GB-os SATA-II merevlemez jelenleg körülbelül 12000 Ft-ba kerül, míg egy 256 gigabájtis SSD-ért szinte biztosan 100000 Ft feletti összeget kérnek el. Több mint tízszeres a különbség, melynek oka a hazai számítástechnikai piacon nehezen kommunikálható a potenciális vásárlóerő felé. Csak várjuk és várjuk a radikális csökkentést, de egyelőre messzinek tűnik az a jövő, amikor SSD-ket potom pénzekért vásárolhatunk.

 

ocz_onyx_ssd.jpg

OCZ Onyx - 32 GB 99 dolláros áron
 

 


Nyilvánvalóan a gyártók is tudják ezt, ennek ellenére a kínálat jelentős része a magas teljesítményű darabokból áll, a költséghatékony, belépőszintű megoldásokról keveset hallani. Ez azonban hamarosan jelentősen megváltozhat, az utóbbi egy-két hétben több gyártó is bejelentette az olcsó SSD-it, amelyek ajánlott végfelhasználói ára a 100 dolláros lélektani határ alatt marad. Az OCZ Onyx néven nevezi új SSD-meghajtóját, mely az Indilinx Amigos vezérlőjére épül, és összesen 32 gigabájtnyi tárhelyet ad. A 2,5 hüvelykes méretű, MLC technológiát használó meghajtót 64 megabájtnyi gyorsítótárral ruházták fel, a második generációs SATA-szabvány szerint működhet, valamint támogatja a TRIM funkciót is. Az adattár méretéhez képest igen gyorsnak mondható az Onyx, a 32 gigás eszköz másodpercenként 170 megabájtos olvasásra és 70 megabájtos írásra képes. A három év garanciával forgalomba hozott meghajtó várhatóan hamarosan hazánkban is megjelenik.

 

intel_x25-v_40gb_ssd.jpg

Intel X25-V - 40 GB lefojtott firmware-rel
 

 


Az Intel X25-V olvasásban ugyanazt tudja, mint az OCZ meghajtója, írásban viszont jelentősen elmarad tőle a maga 35 MB/másodperces értékével. Sejtésünk szerint a gyártó szándékosan fogja vissza ennek a modellnek a sebességét , a 34 nanométeren készülő lapkák, a saját gyártású vezérlő, valamint a gyorsítótár mérete alapján nem erre számítana az ember. Felépítését tekintve a második generációs X25-M modelleket másolja az X25-V, de értelemszerűen kevesebb - csupán 5 darab 8 gigabájtos - memória lapka kapott helyett a NYÁK-on.  A második generációs SATA szabványt támogató meghajtó firmware-je természetesen fel van készítve a TRIM-funkció támogatására is.

 

Kis érdekesség, hogy az X25-V már januárban rendelhető volt a nagyobb webáruházakban, ám csak most vált hivatalossá a termék. Az Intellel szoros partnerségben lévő Kingston szintén az év elején mutatta be az SSDNow V széria legkisebb tagját, amelynek tökéletes mása a most bejelentett X25-V. A három év garanciával árusított adattárat egyelőre nem látjuk a nagyobb hazai kereskedések kínálataiban, az európai webáruházak nagy részében azonban már megtalálható a bűvös 100 eurós áron.


A "olcsósítás" tehát megkezdődött, ám ez nem jelenti azt, hogy a nagyobb tárkapacitást adó termékek is olcsóbbá válnának hamarosan. Az történt csupán, hogy a gyártók egy új árkategóriát céloztak meg, amivel teljesebbé varázsolható a kínálat, és ez nyilván a piaci részesedésnek is jót tesz. A felhasználók viszont tovább várhatnak a megváltásra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.