Hirdetés

Ólommentes processzorok



|

A környzetre ártalmas ólmot évtizedek óta használják az elektronikában, elsősorban elektronikai és mechanikai tulajdonságai miatt. Helyettesítése komoly erőfeszítést igényel.

Hirdetés

Az ólmot évtizedek óta használják az elektronikában, elsősorban elektronikai és mechanikai tulajdonságai miatt. Az ugyanolyan teljesítményi és megbízhatósági követelményeknek megfelelő helyettesítő anyag megtalálása jelentős tudományos és technikai kihívást jelent.

 

Az ólom potenciálisan környezet- és egészségkárosító hatása miatt az Intel évek óta együttműködik partnereivel és a félvezetőipar, valamint az elektronikai iparág vállalataival, hogy ólommentes megoldásokat fejleszthessenek ki, a környezetvédelmi politikájuk részeként. 2002-ben az Intel legyártotta első ólom-mentes flash memória termékeit. 2004-ben már 95 százalékkal kevesebb ólmot tartalmazó processzorokat és lapkakészleteket szállított.

 

Az első szintű összekapcsolódásban található maradék 5 százalék (hozzávetőlegesen 0,02 gramm) ólom-forrasztás helyettesítéséhez (a forrasztás kapcsolja össze a szilícium chipet a tokozási alappal), az Intel ón-ezüst-réz ötvözetet használ majd. A vállalat titkos megoldása abban rejlik, hogy az Intel miként használja ezeket az új anyagokat az ón/ólom forrasztóanyag helyett. Az Intel fejlett szilícium-technológiáinak összetett összekapcsolódási struktúrája miatt rengeteg mérnöki munkára volt szükség a fennmaradó ólom eltávolítására az Intel processzor-tokozásából és az új forrasztóanyag-ötvözet rendszerbe való illesztéséhez.

 

Az Intel mérnökei kifejlesztették azt a szerelési gyártási folyamatot, beleértve az új forrasztóanyag-ötvözetet, amelyek képesek voltak megoldani ezt, illetve lehetővé tenni a magas szintű teljesítményt, minőséget és biztonságot, amelyet az Intel termékei igényelnek.

 

pbsn_k.jpg
snag_k.jpg

 

Az ólmot többféle, a mikroelektronikában használatos tokozásban és az Intel chipeket a tokhoz forrásszemeken használják. A tokozás körbeveszi a chipet, és hozzáköti az alaplaphoz. A különböző tokozásokat a processzorok különböző piaci célszegmenséhez használják, ilyenek például a mobil, asztali vagy szerver-piac. A tokozási kivitel lehet PGA (pin grid array), BGA (ball grid array) vagy LGA (land grid array) típus, melyek az Intel új processzoraiban mind teljesen ólommentesek. 2008-ban a vállalat a 65 nanométeres lapkakészleteit is teljes mértékben ólommentessé teszi.

 

Az Intel 45 nanométeres processzorai nemcsak ólommentesek, de kihasználják a High-K szilíciumos technológia általi csökkent tranzisztor-szivárgást, a nagyobb energiahatékonyságot, illetve a nagyobb teljesítményt. A cég 45nm-es technológiája kisebb meghajtóáramot eredményező harmadik generációs feszített szilíciumot és alacsonyabb dielektromos állandójú anyagok használatából adódó kisebb kapacitású elektromos összeköttetések révén nagyobb teljesítményt és alacsonyabb fogyasztást is magában rejt.
Végül az Intel 45 nanométeres processzorcsaládja vékonyabb, kisebb és energiahatékonyabb asztali- és noteszgépeket, mobil internetes eszközöket és szerver-kiviteleket tesz lehetővé.

 

 

Az Intel környezetvédelem iránti története hosszú, hiszen a filozófia már Gordon Moore, alapítónál elkezdődött. Az ólom teljes kiiktatása mellett az Intel rengeteg környezetvédelmi gyakorlatot vezetett be gyáraiban és az egyes folyamatokban. A vállalat további energia-csökkentést is tervez, illetve visz véghez, a legkisebb 45 nanométeres tranzisztoroktól a következő ólommentes processzorokon át a mai, nagyteljesítményű Intel Core 2 Duo processzorokig, melyek hozzávetőlegesen 40 százalékkal kevesebb energiát használnak, az iparági szabványok és erős társadalmi elvárások iránt.

 

Néhány példa:

 

  • Az idei évben az Intel áttért az Intel StrateFlash Cellular memóriáról a halogén-mentes technológiára. A vállalat jelenleg a halogén-mentes égéslassítókkal kísérletezik a CPU-tokozási technológiák terén.

 

  • 1996-ban az Intel vezette a félvezető iparág megállapodását a globális felmelegedést okozó gáz-kibocsátás csökkentéséért, illetve jelenleg is együttműködik az EU-val azzal kapcsolatban, hogy a technológiai szektor miként segíthetné az EU célkitűzését aziránt, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkentse az üvegházhatást fokozó gáz-kibocsátást.

 

  • Az Intel arra is összpontosít, hogy minél kevesebb természeti erőforrást használjon és pazaroljon gyártási folyamatai során. Az utóbbi 3 évben a vállalat több mint 9 milliárd gallon friss vizet spórolt meg környezetvédelmi intézkedéseivel, illetve annyival csökkentette a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátást, mintha 50000 autót vont volna ki a forgalomból.

 

  • A vállalat csökkentette a termékeiben felhasznált veszélyes anyagok arányát, illetve a kémiai és szilárd hulladékának több mint 70 százalékát újrafelhasználja.

 

  • Az Intel számára a megújuló energiák prioritást jelentenek. A vállalat Oregonban a szélenergia legnagyobb vásárlója, illetve a megújuló energiák legnagyobb ipari felhasználója Új-Mexikóban.

 

  • Az Intel 200mm-ről 300 mm-es ostyákra való folyamatos átállása által képes volt minden négyzetcentiméternyi szilícium esetén közel 40 százalékkal csökkenteni a vízfelhasználást.  
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.