Hirdetés

Óriási veszély: bármelyik drónt eltéríthetik a hackerek



|

A GPS-támadásokkal repüléstilalommal ellátott zónákba is bejuthatnak.

Hirdetés

A drónok gyártói képesek rá, hogy a repüléstilalommal ellátott zónákban GPS segítségével földre kényszerítsék az eszközeiket. Ha például egy drón reptér közelébe ér, akkor egy bizonyos koordináta után kényszerleszállást hajt végre, automatikusan. 

Hirdetés

A Forbes szerint sajnos van egy komoly sérülékenység, amelyet a GPS-en keresztül ki lehet használni. Egy közeli (mondjuk 100 méteren belüli) hacker képes rá, hogy elfogja a jeleket, majd megváltoztatva a koordinátákat (hamis értékeket generálva) tiltott területre repítse a drónt, mondjuk egy reptér közepére vagy a Fehér Házba. 

A kínai Qihoo az eredményeit élesben demonstrálta a GNU Radio és egy DJI Phantom 3 segítségével. Egy ingyenes szoftver és a régi GPS szabvány, és a drón már el is van térítve. 

 

 

Természetesen a másik lehetőség az, hogy elhitetik a drónnal, repülésmentes zónába ért: ilyenkor pedig azonnal kényszerleszállást hajt végre az eszköz. 

A kutatók szerint a hiba könnyedén orvosolható, de GPS-chip szinten kellene változtatni. Vagyis a piacon lévő drónok biztosan nem kapnak frissítést. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.