Hirdetés

Passzív hűtést kapott egy Steam Deck, jobban működik, mint a gyári megoldással



|

A Frore Systems találmánya forradalmasíthatja a hordozható eszközök piacát, ha igaz, amit állítanak.

Hirdetés

Alapvető, mégis méltatlanul elhanyagolt szempont, amikor hordozható eszközökről beszélünk, a hűtés. Tudjuk jól: ma már nem csak azért hűtik a processzorokat és egyéb melegedő alkatrészeket, hogy ne menjenek tönkre, hanem a teljesítményükön is nagyban segít, ha optimális hőmérsékleten tartjuk őket. Ezért tűnik forradalminak a Frore Systems nevű vállalat AirJet nevű termékcsaládja, amely passzív hűtést kínál az eddigi aktív megoldásoknál jobb teljesítményt ígérve.

Az AirJet lényege, hogy nem ventillátorokkal, hanem vibráló membránokkal csalogatják be a levegőt a megfelelő nyíláson át, a keletkező légáram pedig tovább is vezeti azt a chipek felett, a forró levegő pedig két-két további kimeneti nyíláson át távozik az eszközből. Tehát hasonlít az aktív hűtésre (talán nem is ér passzívnak hívni, hiszen a membránokat mozgatni kell, ez pedig áramot igényel), csak jóval hatékonyabb a laptopokban, tabletekben, és alig van hangja.

Ha hihetünk a vállalatnak, nem kell nekik több energia, mint az aktív, ventillátoros hűtésnek, ráadásul sokkal vékonyabbak (az AirJet 2,8 milliméter magas, az átlagos laptophűtő 5 milliméteres) és több mint tízszer akkora, 1750 Pascal a nyomás, amellyel a levegőt vezetik. Azaz felszámolták a thermal throttle, vagyis a melegedés miatti teljesítménycsökkenés jelenségét.

Hirdetés

Két terméket mutattak be: az AirJet Mini 20 wattos processzorokat képes hűteni 27 decibelen (azaz csak nagyon közelről hallani bármit is), a Pro verzió pedig 28 wattosokat 29 decibelen. Ez utóbbival hűtöttek le egy "hordozható gaming eszközt", amelyről nem mondják ki ugyan, hogy Steam Deck, de az erről szóló tanulmányből a specifikációk alapján kiderül. Mint írják, az eszköz halk maradt és tökéletesen tartotta a működési hőmérsékletét.

A buliba beszállt az Intel is: Josh Newmann mobileszköz-főnök bejelentette, hogy ezentúl ezt a megoldást használják a cég EVO platformmal felszerelt eszközeiben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.