Hirdetés

Premier: ASUS Xonar Xense



|

Az ASUS és a Sennheiser közös gyermeke két lovat akar megülni egyszerre: a Xonar Xense az audiofil és játékos felhasználók igényeit egyaránt ki akarja elégíteni. Tesztünkből minden kiderül!

Hirdetés

Először az idei CES-en láthattuk az ASUS Xonar hangkártya-szériájának legújabb példányát, amelyet a nagynevű Sennheiserrel karöltve alkotott meg a gyártó, ennek megfelelően a Xense névre hallgató újdonság kisebbik felével az audiofil felhasználóknak, nagyobbikkal pedig a játékosoknak kedvez – persze a házimozisok sem maradnak ki a sorból, de ők most csak a morzsákat kapják abból a bizonyos tortából. Az együttműködés nyomán egy remek PCI-Express x1 csatolófelületű hangkártya született, amely nyomokban hasonlít a valóban audiofil Xonar STX-re, azonban a Xense (a gyártó bevallása szerint) egy kifejezetten játékosoknak szánt hardver, amit erősít az is, hogy egybecsomagolták egy zárt rendszerű (mondhatni passzív zajszűrős) Sennheiser PC-350 mikrofonos fejhallgatóval.

 

 


Arany középút

A Xonar ST/STX egy nagyon jó kártya, azonban hiányzott belőle az, ami miatt nem volt univerzálisan használható mindenki számára. Konkrétan a többcsatornás kimenet nem tette a kártyát a játékosok barátjává, hibába az S/PDIF-digitális kimenet és Dolby Digital Live-támogatás, ezt csak dekóderes erősítővel lehetett kihasználni. A Xense-t ugyanezen képességekkel áldották meg, de most már a többcsatornás analóg kimenet sem hiányzik róla, amely egy DVI-hoz hasonló csatlakozósorhoz illeszthető kábelkorbácson kapott helyet a hangkártya hátlapján található két darab ¼ hüvelykes hifi jack típusú be- és kimenet, továbbá a hibrid koax és optikai S/PDIF-kimenet mellett.

 

 

Szokás szerint a Xense alkatrészeinek javát egy RFI/EMI-pajzs védi az rádiófrekvenciás és elektromágneses zajoktól, amit ha leemelünk, láthatjuk, hogy az ASUS továbbra sem volt hajlandó lejjebb adni a minőségből, továbbra is a Sanyo OS-CON és Nichicon Fine Gold kondenzátorokat használják, amelyek nem éppen filléres darabok. A Xense lelke a Xonar sorozat jól ismert ASUS AV100 (C-Media CMI-8788 OxygenHD) DSP chipje és a PLX PCI-PCIe fordító lapka. Mivel a Xense az ¼ hüvelykes (6,3 mm) kimeneten nagy impedanciájú hifi-fejhallgatók fogadására is képes (egészen 600 Ohmig), ezért a Texas Instruments PCM1796 DA konverter mellé külön Texas Instruments TPA6120A2 erősítőfokozatot kapott – a mellékelt Sennheiser PC-350 150 ohmos, a szoftverben külön erre a fejhallgatóra vonatkozó beállítás is van. Ennek hiányában a komoly fejhallgatók használata a hangerő és hangminőség rovására menne, ugyanis a legtöbb kommersz 3,5 mm-es jack dugós fej- és fülhallgató csak 32 ohmos, így általában ehhez méreteznek mindent (például az MP3-lejátszókat stb.).

 

 

Mivel a többi csatornához nem lehet ilyen speciális eszközöket csatlakoztatni és nem támasztanak extra hangminőségi követelményeket, így ez a Cirrus-logic CS4362A DA-konverterekhez kapcsolódnak. Az OP-Amp modulok nem változtak, a JRC 552 mellett továbbra is cserélhető foglalatban ülnek a gyárilag beépített JRC2114D modulok, amelyek egyáltalán nem rossz minőségűek.


Végszó
Ha csak a számokat nézzük, akkor jel/zaj-viszony és teljes harmonikus torzítás tekintetében a Xense éppcsak ugyan, de kicsivel rosszabbul teljesít, mint a Xonar ST/STX, ám ezt a minimális különbséget nem lehet hallani, illetve a kártya minden felhasználó igényét ki akarja elégíteni, ezért cserébe ez a minimális veszteség bőven vállalható. Főleg azért, mert ez az összeállítás nagyon jól szól, a fejhallgató kényelmes és a mellékelt szoftver sincs túlbonyolítva, ahogyan a konkurens Creative-nál.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a kihalófélben lévő diszkrét hangkártyák piacán az ASUS próbál még erőfeszítéseket tenni és nem próbálja meg a Creative üzletpolitikáját utánozni, amely nem nagyon igyekszik, hogy a frissnek korántsem nevezhető Sound Blaster X-FI kártyán bármit is változtasson (a PCI-Express foglalatba illeszkedő változatra is sokáig kellett várni). Önmagában az X-FI lapka nem rossz, ráadásul van benne kihasználatlan tartalék, amit az Auzentech-nek sikerült hasznosítani, például X-Fi Prelude-nél, amely még mindig az egyik legjobb hangkártya. X-Fi ide, Creative oda, most úgy tűnik, hogy a Xense-nek sok szempontból sikerült megelőznie a nagy múltú gyártót, amely a Sennheiserrel összefogva még magasabbra emeli az ASUS tekintélyét a hangkártyák piacán.


Névjegy
Termék: ASUS Xonar Xense
Forgalmazó: ASUS Magyarország


Adatok - ASUS Xonar Xense
- ASUS AV100 DSP (C-Media CMI-8788 OxygenHD)
- PCIe x1 foglalat
- 1×6,3 mm jack kimenet, 1×6,3 mm jack mikrofon és line bemenet (6,3 -> 3,5 mm átalakítóból 1 darab mellékelve)
- Hibrid S/PDIF-kimenet (coax -> optikai átalakító mellékelve)
- 7.1 analóg kimenet
- 118 dB I/O jel/zaj viszony
- Front csatorna- és line-kimenet THD+N@1kHz: 0.00039% (-108dB)
- Vonalszintű bemenet THD+N@1kHz: 0.0003% (-110dB)
- Dolby Digital Live, Dolby Headphone, Dolby Virtual Speaker, Dolby Pro-Logic II
- SmartVolume, Xear 3D, MagicVoice, FlaxBass
- 4p „molex” tápcsatlakozó


Adatok - Sennheiser ASUS Xense PC-350
- Sennheiser sztereó fejhallgató (38 mm Neodymium mágnes)
- Sennheiser zajszűrős mikrofon
- 150 ohmos impedancia
- 2×6,3 mm jack csatlakozó
- 3 méteres kábel hangerőszabályzóval
- THD: <0,1%

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.