Hirdetés

PRTG Network Monitor 7.3.5



|

A hálózati hibakeresés és -elhárítás legfontosabb eszköze a rendszerünket folyamatosan figyelő hálózati alkalmazás. Most egy igazi csemegére leltünk, amelyet érdemes kipróbálni!

Hirdetés

Bár a Windows 7 több jól elkészített diagnosztikai eszközzel is rendelkezik, azért érdemes kipróbálni néhány alternatív megoldást is. A PRTG Network Monitorból többféle verzió is létezik az ingyenestől kezdve a kicsit többet tudó, ám még mindig korlátozott licencű kiadásokon át a nagyvállalati verzióig. Kezdésképpen az első változat is megteszi, de ha valaki igazán komolyan szeretné használni, érdemes elgondolkodni némi pénzkiadáson. Most az ingyenes kiadás lehetőségeit mutatjuk be.

 

 

 

 

Panelek és érzékelők

 
A monitorozó alkalmazást lehetőleg egy folyamatosan bekapcsolt gépre telepítsük; így a háttérben, önálló kiszolgálóként (service) fog futni, folyamatosan figyelve az adott gép terheltségét és a róla „látható” hálózatot. A kiszolgáló elérhetősége (port, azonosítók) tetszés szerint beállítható, de a biztonság érdekében az SSL-protokollon keresztüli csatlakozást kínálja fel alapértelmezésként.

Ha már egy hálózatfigyelőről van szó, akkor magától értetődő, hogy a kiszolgáló kezelőfelülete weboldal-alapú. Önálló ablakban futtatható alkalmazásként is elindíthatjuk, viszont a telepítő varázsló alapértelmezés szerint a webes felületet kínálja fel. Bármelyik megjelenítést is választjuk, egy elég részletes és összetett ablakkal találjuk magunkat szemközt.

 

 

A beállítások nagyon részletesek és testre szabhatók

 
 
Az ingyenes verzió maximális tíz érzékelője elsőre talán soknak tűnhet, de egy kiterjedtebb hálózatnál ez a szám kevésnek bizonyulhat. Alapértelmezés szerint a kiszolgáló gép hálózati kártyája, illetve a merevlemezének, processzorának és memóriájának terheltsége kerül megfigyelés alá, külön grafikonon és táblázatban követhető ezek munkája, akár egy évre visszamenőleg is. Minden szenzor beállítása egyenként módosítható, kivéve a frissítési idő (az ingyenes verzióban egy percet szabtak meg). A paraméterek között találjuk a prioritást, az elsődleges csatornát vagy az egységeket.

Testre szabott értesítések

 
Ha probléma adódik a rendszerben, akkor egy felugró ablakban tájékoztat minket a program az elhárítandó problémáról. Egyes riasztási beállításokat csak a webes felületen érhetünk el, így például a figyelők indítását, azok fájlba mentését, amelyeket később össze lehet hasonlítani egymással. Ráadásul nemcsak az elmentett riportokat, hanem az aktuális naplózást is részletesen megkapjuk, ahol egyszerű szűréssel listázhatjuk a számunkra szükséges információt.

 

Ha bármilyen probléma akadna, máris figyelmeztetést kapunk

 
 
Amennyiben többen dolgoznak egy cégnél, akkor több felhasználót is felvehetünk ezen lapok elérésére. Felhasználónként részletesen beállíthatjuk a megnyitásra kerülő weblapot, a maximálisan létrehozható érzékelők számát, a bejelentkezést, a felhasználói csoportokat, a belépési időtartományt. Ha a webes felület helyett kényelmesebbnek tartjuk az ablakos külsőt, akkor pár kattintással bármely gépre telepíthetjük az ehhez szükséges kliensprogramot a kiszolgálón keresztül.

A webes felület természetesen mindig elérhető, és még olyan hasznos dolgokat is találhatunk rajta, mint a kézi naplózás egyes munkafolyamatokhoz, a hibariasztási e-mail küldés aktiválása, illetve egyéni felépítésű térképeket is létrehozhatunk az érzékelőkből. Ez a lap sokféleképpen testre szabható, grafikon vagy egyszerű kijelzők is elrendezhetők rajta, hogy egyben lássuk a legfontosabb adatokat.


A PRTG Network Monitort minden rendszergazdának javasoljuk kipróbálni, hiszen a kezelése egyszerű és valóban sok hasznos adatot szolgáltat a kiszolgálógép működéséről és az általa figyelt hálózatról. Mivel nemcsak a kiszolgáló gépet lehet vele monitorozni, hanem a hálózat más eszközeinek megfigyelésére is képes, ezért akár a cég összes gépének hálózati tevékenységét is regisztrálhatjuk.
 
 
Adatok

  • Webes és helyi kezelőfelület
  • Többféle érzékelő egyidejű kezelése
  • Figyelmeztetés probléma esetén
  • E-mailes hibaértesítés
  • Szabadon elkészíthető érzékelő-összeállítás
  • Processzor-, memória- és merevlemez-terheltség figyelése
  • Több felhasználó, hálózati eszköz kezelése
  • Forgalmazó: Paessler AG
  • Ár: ingyenes és fizetős verzió (250-5850 Euro, licenctől függően)
  • Web: www.paessler.com/prtg/


Értékelés
Előny: a hálózat alapos felderítése, többféle eszköz támogatása
Hátrány: tíznél több érzékelő csak a fizetős verziókban használható
Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.