Hirdetés

Samsung laptopokat gyilkol a Linux



|

A gyártó hanyagsága miatt haláloznak el az eszközök.

Hirdetés

Rendkívül kellemetlen hibára derült fény a napokban, ugyanis folyamatosan nő azon UEFI firmware-es Samsung laptopok száma, amelyek véglegesen elhaláloznak szinte bármely Linux disztribúció elindítása után. A jelenlegi hírek szerint 300E5C, NP700Z5C, NP700Z7C és NP900X4C szériás noteszgépek biztosan érintettek.


Természetesen a kernelfejlesztők az első jelentések beérkezése után azonnal nekiláttak a malőr diagnosztizálásának: első körben Secure Boottal összefüggésben lévő hibát sejtettek, ám mostanra kiderült, hogy valójában specifikusan a Samsung laptopjaival kapcsolatos meghajtóval van a probléma.


A kérdéses szoftver az operációs rendszer és a firmware közti hatékony kommunikációért felelős, ám a Samsung a BIOS-ról UEFI-re való áttérése során csendben megváltoztatta firmwarének illesztőfelületeit, ám ezt egyrészt elfelejtette közölni a linuxos driver karbantartását végző programozóval, másrészt pedig semmit sem tett annak érdekében, hogy megakadályozza az elavult specifikáció alapján íródott meghajtó működését. A hírek szerint a jelenlegi illesztőprogram alacsony szintű parancsai jobb esetben csak kibabrálnak az UEFI-vel, rosszabb esetben viszont „megsemmisíthetik” a laptopok firmwarét.


Steve Langasek, a Canonical szoftverfejlesztője szerint a Samsung programozói már hetek óta dolgoznak egy az elhalálozást megelőző UEFI frissítésen, addig is az Ubuntut használó érintetteknek a gikszer elkerülése végett az operációs rendszer napi lemezképfájljából történő telepítését ajánlja. Jó hír, hogy Linus Torvalds nemrég beforgatott egy patchet a kernel fő ágába, amely megakadályozza UEFI-s bootolás esetén a kérdéses meghajtó betöltését.


Végül megemlítendő, hogy a hírek szerint a laptop CMOS elemének kiszedése állítólag képes orvosolni a problémát, ám ennek elvégzése a legtöbb notebook esetén egyrészt elég kellemetlen művelet, másrészt pedig érvényteleníti a garanciát is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.