Hirdetés

Sapphire: tuningolt Radeon HD 5970 egyedi hűtéssel



|

Az ASUS után a Sapphire is bejelentette saját túlhajtott Radeon HD 5970-es grafikus vezérlőjét.

Hirdetés

Mivel eddig csak egy koncepció rajz szivárgott ki az ASUS "Ares" néven futó fejlesztéséről, ezért egyelőre nem adtunk hírt róla, de már most tudni lehet, hogy az egyik leggyorsabb két GPU-s Radeon készül a tajvani gyártó műhelyében. Pár napja még azt hittük, hogy nem is lesz ennél gyorsabb HD 5000-es vezérlő, ám a hannoveri CeBIT-en a Sapphire is kiállított egy túlhajtott variánst, mely közvetlen ellenfele lehet az ASUS kártyájának.


Az egyedi nyomtatott áramkörre épülő vezérlőre az Arctic Cooling egyik módosított Accelero Xtreme hűtési megoldását szerelték fel, a réz hőcsövekből és nagy hőleadó felületet adó alumínium lamellákból álló bordát három 92 mm-es ventilátor hűti. Mivel a svájciak egyik fejlesztéséről van szó, ezért minden bizonnyal halk működésre lehet számítani. Ennek a felépítésnek azonban van egy hátránya is, a Sapphire vezérlője így három kártyahelyet foglal el, ami zsúfoltabb konfigurációknál problémát okozhat.

 

sapphirehd5970_oc.jpg
 

 


A két "Cypress" magot tartalmazó szörnyeteg tápellátásához két 8 tűs PCIe-csatlakozó szükséges, a tipikus fogyasztási adatra viszont egyelőre nem derült fény. Kis érdekesség, hogy az AMD csak a kiemelt partnerek számára engedélyezte az egyedi HD 5970-ek készítését, illetve egyedül a Sapphire az, aki az előbb említett tápellátással gyártja a kártyát - az ASUS "Ares" két 8 és egy 6 tűs csatlakozót kap.

 

sapphirehd5970_oc_2.jpg

 


A grafikus magok és a memóriák üzemfrekvenciái a HD 5870-es testvérmodellnél ismert módon alakulnak, az összesen 3200 shader processzor 850 MHz-en üzemel, míg a kétszer 2 GB GDDR5-ös fedélzeti memória effektív 4800 MHz-es órajelen ketyeg. A referencia modellhez képest tehát több ponton is többet nyújt a Sapphire kártyája, egyedül a hátlapi kimenetek nem változtak, továbbra is két DVI-t és egy mini DisplayPortot használhat a tuningolt HD 5970 tulajdonosa.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.