Hirdetés

Szórólapos hardvertrükkök



|

Vonzó ajánlatok, hülyék persze nem vagyunk és most mindez 20 ezerrel olcsóbb? Három hardveres trükk, aminek sok felhasználó bedől.

Hirdetés

Lehet szidni őket, de azért mindenki szereti átlapozni az elektronikai szaküzletek és áruházak szórólapjait, újságjait. Itt aztán van mindenféle ajánlat a mobiltelefontól a notebookig és kiegészítőkig, és bizony néha egészen jó ajánlatokat is ki lehet szúrni. Ez azonban ritkaság, sokszor gyorsan kiderül a „vonzónak” hirdetett ár és termék mögötti turpisság, amint utánanézünk az adott modell vagy széria tulajdonságainak, előéletének. Mutatunk három olyan, egyébként hangzatos feliratot, melyeket előszeretettel alkalmaznak az ilyen újságokban, sőt, akár óriásplakátokon is. Ezeknek nem érdemes bedőlni (de legalábbis nem olyan nagy durranások, mint amilyeneknek beállítják).
 

Hirdetés


2 GB videokártya

Amikor egy notebook-hirdetésben az szerepel, hogy játékra is kiválóan alkalmas, mert 2 GB-os videokártya van benne, felmegy a pumpa. Egyrészt a hirdetésben arra már nem mindig térnek ki, hogy pontosan milyen GPU-ról van szó, ráadásul ezt éppen azért nem teszik meg, mert jól tudják, hogy mai, AAA-címekhez harmatgyenge a hirdetett gép. Ezek a gépek általában nem drágábbak 160-180 ezer forintnál, sőt, már 120 ezer forintos gépen is találkoztunk ilyen felirattal. Nos, ilyenkor abszolút alapszintű 3D teljesítményt nyújtó GeForce vagy Radeon GPU-ra számítsunk, amelyek még HD-ban sem képesek játszható sebességgel megmozgatni a 3D-s játékokat, így pedig a 2 GB VRAM-nak semmi jelentősége. A játékra is bátran használható mobil GPU a GTX 860M, de még inkább a GTX 960M magasságában kezdődik, melyek full HD-ra is alkalmasak, de egy ilyen notebook inkább 300 ezer forintnál kezdődik.
 


Ez persze még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hirdetett gépek rosszak, de játékra mi azért nem ajánlanánk őket. Ha pedig nem játszunk, felesleges a külön GPU-t megfizetni, multimédiára és 2D-s játékra bőven elegendő az integrált videovezérlő is.


Két/négymagos (Dual-Core) processzor 1 GHz

Főleg mobiltelefonoknál és tableteknél imádják kiírni, hogy két- vagy négymagos CPU-val szerelt eszköz lehet a miénk vonzó áron. Nos, manapság már minden SoC minimum duplamagos, ám a magok magas száma nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek gyorsak és jók. A mobil CPU-k és központi egységek ma már 8 magnál tartanak, ott is az aszimmetrikus felépítés hódít, az 1-1,2 GHz pedig ma már alacsonynak számít – ennek a duplájával dübörögnek a mai mobil CPU-k. A sebesség mellett az integrált vezérlők, az SoC körüli komponensek (rádiós rész, RAM stb.) is sokat számítanak, továbbá az energiatakarékosságot sem szabad elfelejtenünk – ezeket már nem szokták feltüntetni a hirdetésekben.
 


Technológiák vegyesen

Ha nagyon komoly eszköznek akarják beállítani az adott terméket, sok szép és hangzatos technológia rövidítését sorolják fel. Például HDMI, HD-kijelző, 1 TB háttértár, 4 GB RAM, USB 3.0, 4 cellás akkumulátor stb. Sorban haladva a HDMI már alapvető tartozék, a HD-kijelzőnél nem igazán van rosszabb (a full HD-ra és 4K-ra érdemes figyelni), az 1 TB HDD mindig valami lassú, helyette az SSD izgalmasabb. A rendszermemóriából már illik 8 GB-ot választani, az USB 3.0 obligát, az meg, hogy 4 cellás az akkumulátor, önmagában nem sokat mond.
 


Ha kiszemelünk egy jónak tűnő ajánlatot, vásárlás előtt nézzünk alaposan utána. Az is lehet, hogy az ajánlat valóban nem rossz, az ár is abszolút csábító és átverés sincsen, egyszerűen egy kifutó modellről van szó, melyet heteken belül követ egy teljesen új, erősebb, jobb eszköz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.