Hirdetés

Szünetmentes tápegységek tesztje

|

Tizenegy darab szünetmentes tápegységet küldtünk a tesztpadra, melyek közül öt darab 800VA és további hat darab 1000VA terhelhetőségű. Ekkora különbségre mi sem számítottunk.

Hirdetés

 

Offline topológia

Az offline topológiát standby-nak is szokták nevezni, ami onnan ered, hogy az átalakító (inverter) és az akkumulátor csak a konnektoros áramellátás megszakadásakor kezd el dolgozni. Bővebben, ha van áram, a szünetmentes tápegységre csatlakoztatott eszközök egy túlfeszültség-védővel és szűrővel ellátott körön keresztül közvetlenül a hálózatból kapják az áramellátást, eközben pedig az akkumulátor töltődik, vagy feltöltött állapotban van.

20100104-ups-szunetmentes-aramforras-teszt-01.jpg
 


Az elektromos hálózat üzemzavarának idejére az elektronika az átalakítóval (inverterrel, amelynek feladata az akkumulátor egyenáramának váltakozó árammá alakítása) ellátott akkumulátoros körről kezdi meg az eszközök energiaellátását. A készenléti topológiájú szünetmentes tápok kisméretűek, olcsók és szerencsére ma már nagyobb teljesítményű kivitelben is gyártják őket. Alacsony árának köszönhetően ez az egyik legelterjedtebb megoldás, otthoni PC-k mellett ilyen eszközökkel találkozunk a leggyakrabban. Az olcsóság mögött egyszerű, alacsony áron előállítható és megbízható technika bújik meg. Otthoni felhasználásra, rendszerint stabil elektromos hálózat esetén bőven megfelelnek, ráadásul a megfelelő szűrővel és túlfeszültség-levezető áramkörrel kielégítő zavarszűrést és túlfeszültség-védelmet is biztosítanak telefon- és Ethernet-vonalon is.


Offline topológia AVR (boost) funkcióval

Tudni kell, hogy az olcsóbb szünetmentes tápegységeket úgynevezett boost" funkcióval kiegészítve szokták line interaktív szünetmentes tápegységnek hívni. Sajnos ez az elnevezés megtévesztő, hiszen a valódi line interaktív UPS-ek teljesen más elven működnek, mint ezek az egységek – erre még később visszatérünk.
Éppen ebből adódóan ezek a tápegységek sokban hasonlítanak az offline szünetmentes tápegységekhez, azonban az autotranszformátor, avagy a "boost" áramkör megléte miatt drágább az előállításuk. Az autotranszformátor dolga, hogy a referencia hálózati feszültségtől való körülbelül 12 százalékos eltérést (pozitív és negatív irányban egyaránt) képes kompenzálni anélkül, hogy akkumulátoros tápellátásra kellene kapcsolni.


A technológia előnye, hogy a kisebb feszültségproblémák áthidalhatók anélkül, hogy az akkumulátor tartásideje csökkenne, viszont előfordulhat, hogy erősebb ingadozásnál a tápegység egy pillanatra akkumulátoros üzemre vált, ez pedig elméletileg fokozott terhelést jelent az akkumulátor számára.
Áramszünet bekövetkeztekor ezek az UPS-ek is úgy működnek, mint az előzőleg ismertetett standby típusúak: a hálózatkapcsoló átkapcsol, a táplálás az akkumulátorról folytatódik, miközben az inverter szerepe ebben az esetben is ugyanaz, mint a standby esetében – az egyenáramot alakítja váltóárammá.


Ezzel szemben a valódi, tehát nem a "boostra" épülő vonali (line) interaktív topológiánál az inverter állandóan működik, továbbá az áram egy kis részét folyamatosan az akkumulátorról szolgáltatja, nem csak akkor, amikor teljesen megszűnik a tápellátás – ebből adódóan nincs átkapcsolási idő sem. Az állandó működésből és táplálásból adódóan a hálózatkiegyenlítés (stabilizálás) folyamatos, és jobb a zavarszűrés is. Hogy a felhasználó nem keverje az elnevezéseket, ezt a típust hívják ma online szünetmentes tápegységnek, míg az AVR-rel kiegészített tápokat Line Interaktívnak. Természetesen még más topológiára épülő UPS-eket is találhatunk, de azok egyáltalán nem otthoni felhasználásra vannak tervezve, így ezek működési elvének felvázolására ez alkalommal nem térünk ki.


A szünetmentes tápegységek terhelhetőségét voltamperben (VA) adják meg a gyártók, ami megtévesztő lehet az elektronikában kevésbé jártas vásárlók számára, mivel a számítógép felvett teljesítményét wattban mérjük. Ebből adódóan sokan hajlamosak a két értéket összekeverni (vagy a kettőt egyenértékűnek venni), ami abból a szempontból is problémát okoz, hogy a nem megfelelő teljesítményű egység kiválasztása esetén a szünetmentes tápegység könnyen túlterhelhető – mivel a VA érték mindig nagyobb, mint a wattban leadható teljesítmény.

20100104-volt-amper-watt.jpg
 


Egy kicsit mélyebben: a voltamper érték értelemszerűen a feszültség és áramerősség szorzatából jön létre 1-es teljesítménytényezővel (power factor vagy PF) számolva, ami azt jelentené, hogy az áram és a feszültség szinuszos jelalakja között nincs fáziseltolódás. A gyakorlatban azonban, mint például a PC-s tápegységeknél, a teljesítménytényező (aktív PFC esetén) > 90%, míg a szünetmentes tápoknál 60-70%, emiatt a megadott VA értéket meg kell szorozni a PF értékkel, ami a százalékos szám század része – például 60 százaléknál ez az érték 0,6. Konkrét példával élve egy 1000 VA teljesítményű UPS 0,6–0,7-es PF értékkel számolva körülbelül 600–700 watt teljesítmény leadására képes. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor elég annyit tudni, hogy a VA értéket a kábelek, biztosítékok méretezésénél és terhelésszámításnál használják, míg a wattot az aktuális teljesítmény-felvételnél.


APC Back UPS RS BR800I

A Back UPS RS évek óta változatlan formában kapható a piacon, tehát bejáratott termékről van szó, amihez ennek köszönhetően mindig van gyári alkatrész-utánpótlás. A magas és vékony házba bújtatott tápegység előlapján státuszkijelző lámpák, tetején szellőzőnyílások, hátoldalán pedig 4 darab akkumulátoros és túlfeszültség védett IEC-kimenet mellett 2 darab kizárólag túlfeszültség ellen védett kimenet található.

 

apc_800.jpg


Egyedülálló módon ezen a tápegységen külön RJ-45 és RJ-11 csatlakozófoglalat van, tehát a telefon- és LAN-oldali védelem igény szerint egyszerre is megvalósítható. A számítógépes csatlakozáshoz USB-kapu kell és speciális (RJ-45-ben végződő USB) kábel is szükséges, ami a dobozban megtalálható.
A BR800I 19 perc 14 másodpercig tudta táplálni a tesztgépet, ami nagyon jó eredmény, ám ez idő alatt jelentős mértékben felforrósodott, szinte alig lehetett megfogni, de úgy tűnik, ez nem okoz a működésében különösebb gondot, mindenesetre még véletlenül se takarjuk le a szellőzőnyílásokat.


apc_back_k.jpg
 

 

EATON Protection Station 800

A szünetmentes tápegységek egyik legnagyobb problémája, hogy az IEC-szabványú csatlakozók miatt rengeteg eszköz (főleg a fix tápkábellel és szimpla villásdugóval ellátottak) csak körülményesen kapcsolható a hardverhez. Az ideális megoldást az jelenti, ha a fali konnektorhoz hasonló, DIN-szabványnak megfelelő alzatok kerülnek a szünetmentes tápegységekre, viszont ezek több helyet foglalnak el.

 

eaton_prots.jpg


Egyes szünetmentes gyártók vegyesen alkalmazzák ezt a megoldást, lásd például az FSP EP 1K-t. A testes konnektoros hálózati elosztóra hasonlító EATON Protection Stationön csak ilyen típusú foglalatok vannak (abból is a biztonságos változat), összesen 8 darab, amelyekből négy van kapcsolatban az akkumulátorral, a többi csak túlfeszültség ellen véd. Két foglalat támogatja az EcoControl módot is, azaz a tápellátás automatikusan megszűnik, ha a Master foglalatba csatlakoztatott eszközt kikapcsoljuk. Természetesen az adatvonali védelem sem maradt le a termékről, RJ-45 foglalat formájában telefon vagy hálózati kábel csatlakoztatható rá, illetve a számítógéppel USB-n keresztül áll összeköttetésben.

eaton_prot_stat_k.jpg


OnSine 511 800VA

Az eddig ismeretlen gyártó terméke külsőre már-már zavarba ejtő olcsóságot áraszt az előlapon található egyetlen gombbal és két darab visszajelző LED-del. A cég nem titkolt célja, hogy elérhető áron kínáljon szünetmentes tápegységet, ezért a költségtakarékos külső. Az olcsóság hátul is megmutatkozik, három IEC-csatlakozó, telefonvonali védelem és soros port tartozik az eszköz repertoárjába.

 

onsine.jpg


Jó hír, hogy a szoftverrel nem spórolt a gyártó, a kínálat gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz, mint az AEG-é vagy az Effektáé. A kevés kimenetért és szerény adatvonali védelemért kárpótol bennünket, hogy tartásideje is megközelíti a 8 percet, ami ezért az árért szép teljesítmény. A gyártónak úgy tűnik, sikerült elérnie a célját, de egy USB-kaput elfogadtunk volna a soros csatlakozás helyett – ez természetesen a többi gyártóra is igaz.

on_sine_k.jpg


Centralion Blazer 800

A tesztmezőny legolcsóbb terméke a tajvani Centralion Blazer fantázianevű szünetmentes tápegység, amely szintén nem fiatal márkanév, évek óta jelen van a hazai piacon. Annak ellenére, hogy a 800 voltamperes Blazer alig 15 ezer forintba kerül, nem rossz választás, de azzal számolni kell, hogy picit többet fogyaszt társainál – amin nem csodálkoztunk, ugyanis ez a termék sem mai konstrukció, évek óta szinte változatlan formában lehet kapni.

 

centralion.jpg


Tartásideje 6 perc körül van, ezzel a harmadik legjobb a kategóriájában. Csatlakozók és adatvonali védelem szempontjából hozza a minimumot, de a soros csatlakozó leváltására már volna igény. A Centralion annyira spórolni akart, hogy szoftvert, pontosabban az azt tartalmazó lemezt sem ad a termék mellé, a Commander Pro alkalmazást az internetről kell letölteni és a kezelési útmutatóban található szériaszámmal élesíteni.


centralion_k.jpg


EATON E series NV 800

A hagyományos szünetmentes tápegységekkel is jelen van a piacon az EATON. Az EATON E series NV 800 és a Centralion Blazer 800 külsőre kísértetiesen hasonlítanak egymásra, még a felhasználói útmutató is alig-alig különbözik egymástól, beleértve azt is, hogy a szoftvert (ami jelen esetben a WinPower) ennél a típusnál is le kell tölteni a webről, regisztrálni pedig az útmutatóban megadott szériaszámmal lehet.

 

eaton_nv.jpg


Tüzetesebben megvizsgálva további hasonlóság a 3 darab IEC kimenet és telefonvonali védelem, ugyanakkor a soros helyett USB-port található a hátoldalon, amiért jár a jó pont az EATON-nek. Hogy eloszlassuk a "hasonlóság" teóriát, az oszcilloszkópos vizsgálatnál az EATON egyértelműen jobban szerepelt (kevesebb kilengés, egyenletesebb négyszögjel) és a tartásidőre is fél perccel kevesebbet mértünk. Arról se feledkezzünk meg, hogy az EATON-nak, a többi ismert UPS-gyártóhoz hasonlóan jó a terméktámogatása, így várhatóan évek múlva is képes pótakkumulátort biztosítani.

eaton_nv800h_k.jpgTrust PW-4100T

A Trust PW-4100T megvásárlásához nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, ugyanakkor ennek megvan a böjtje. A hátoldalt vizsgálva az akkumulátorral és túlfeszültség-védelemmel ellátott kimeneten felül még egy, csak túlfeszültség-védelemmel ellátott kimenetet és telefonvonali csatlakozókat fedezhetünk fel, ugyanakkor nem találunk semmilyen PC-s adatkommunikációs csatlakoztatásra alkalmas csatlakozót (USB- vagy soros port), tehát nem tudunk semmilyen beállítást alkalmazni arra vonatkozóan, hogy mi történjen, ha megszűnik a konnektoros táplálás.

 

trust.jpg


Ilyen esetben a rákötött számítógép addig fog működni, amíg az akkumulátor bírja szuflával. Ez igen kellemetlen akkor, ha áramszünetkor senki sem tartózkodik a gép mellett, hogy kikapcsolja, ugyanis az akkumulátor lemerülésekor a számítógép ugyanúgy szabálytalanul fog leállni (vagy kikapcsolni), mintha nem lenne szünetmentes tápegységünk és bekövetkezne az áramszünet. Az áthidalási idő a Trust esetében nem érte el a 6 percet, ami nem számít túl jó időeredmények ebben a csoportban, inkább a 800 VA tápok között állná meg a helyét.

trust_k.jpg


FSP EP 1K

A tápegységeiről ismert Fortron Source egy teljesen új területre lépett azzal, hogy beszállt a végfelhasználóknak szánt szünetmentes tápegységek piacára. Első próbálkozásuk az általunk tesztelt már-már méretesnek mondható EP 1K típus, amely egyáltalán nem sikerült rosszul, de érdemes az asztal alá rejteni, mert a három LED-es előlapi dizájn hagy némi kívánnivalót maga után.

 

fsp.jpg


A hátoldalon viszont meglepetés vár bennünket, hiszen a speciális kábeleket igénylő (amik persze a dobozban megtalálhatók) 2 darab IEC-aljzat mellett szabványos fali konnektorra hasonlító DIN-aljzat is került rá, rögtön kettő is. A PC-s csatlakozás történhet soros vagy USB-porton, sőt a mellékelt ViewPower program webes felületen működik és az egyik legjobban használhatók közé sorolható. Az adatvonali védelem gyanánt RJ-45 foglalatok kerültek a hátoldalra, ezáltal a LAN- vagy telefonvonal felőli védelem is megoldott. A majdnem 15 perces áthidalási időnél volt jobb, de ezzel az értékkel is teljes mértékben elégedett lesz a leendő vásárló.


fsp_ep1000_k.jpg


Inform Guard LCD 1000


A méretes LCD-kijelzővel felszerelt Inform Guard nagy csatát vívott az FSP EP 1K-val, mert hasonló eredményeket adtak a fogyasztás, áthidalási idő és feszültségmérés teszteken. Ha nagyon szigorúan vesszük, akkor egy hajszállal mindegyik mérésben az FSP volt a jobb, kivéve az oszcilloszkópos vizsgálatot, amelyben az Inform szünetmentes tápegység mutatott jobb eredményt.

 

inform.jpg

 

Az Inform Guard hátoldalán két IEC- és egy DIN-kimenet található, az adatvonali védelem az RJ-11 csatlakozás végett csak telefonvonali védelmet kínál, míg a számítógépes összeköttetés csak soros portos összeköttetéssel valósítható meg (már készül az USB változat). Utóbbi sajnos erős negatívum, de az informatív LCD-kijelző, amelyen figyelemmel követhetjük az akkumulátor töltöttségi állapotát, a terhelést, a ki- és bemeneti feszültséget és még néhány működéssel kapcsolatos információt. Természetesen ezeket az információkat a mellékelt PowerManager szoftverrel is nyomon követhetjük és elvégezhetjük a szokásos beállításokat is.


inform_k.jpg
 

 


AEG Protect A.1000

A család egy ráncfelvarrt példánya érkezett hozzánk, ami ránézésre abban merül ki, hogy az előlapra felkerült egy LCD-kijelző, amiről ugyanazokat az információkat olvashatjuk le, mint az Inform tápegységről, csak valamivel kisebb formátumban. A méretes tápegység háza bővelkedik szellőzőnyílásokban, ami nem véletlen, elég csak egy pillantást vetni a hátoldalra, ahol egy ventilátort találunk.

 

aeg.jpg


A légkavaró megléte sok jóval nem kecsegtet, hiszen a ventilátorok mindig zajt keltenek, ám a Protect A. ventilátora csak akkor indul el, ha az akkumulátoros tápellátás működésbe lép vagy tölteni kell az akkumulátort (a csepptöltésre és a szinten tartásra ez nem vonatkozik). A hűtés egyáltalán nem felesleges akkumulátoros táplálás közben, amikor tetemes hő keletkezik, de a ventilátornak hála az AEG UPS teljesen hűvös marad – véleményünk szerint egy kisebb teljesítményű és nem utolsósorban halkabb ventilátor is elegendő lenne. A hátoldal egyébként bővelkedik kimenetekben: az USB- és soros csatlakozás mellett található két RJ-45 csatlakozó. Ezeket egészíti ki 4 darab akkumulátorról táplálható és túlfeszültségvédett IEC-kimenet és még további két (szintén IEC-) kimenet – ezek csak túlfeszültség elleni védelmet nyújtanak, akkumulátor nem táplálja őket.

aeg_k.jpg

 


APC SMART UPS SUA1000I

Tesztünk egyik kakukktojása az APC SMART család 1000 voltamperes darabja, méretét, árát és súlyát tekintve ugyanis nem az otthoni felhasználókat célozza meg vele a gyártó. A komoly súlyt nem a fémház és az elektronika jelenti, hanem az akkumulátorok, amit az is jelez, hogy a terheléses áthidalási idő mérésén bámulatos 41 perc 25 másodperces eredménnyel abszolút első helyen végzett.

 

apc_smart.jpg


Ezenfelül meg kell említeni, hogy a háttérben dolgozó elektronika tervezését is komolyan vette a gyártó, ami nemcsak abban merült ki, hogy a 41 perc alatt melegedésre való hajlamot sem véltünk felfedezni (pedig nincs benne ventilátor), hanem a kimeneteken +/- 1 voltos ingadozással 231 voltos feszültség jelent meg. A kimeneti jel alakja ebben az árkategóriában nem meglepő módon szinuszos, ami azt jelenti, hogy biztosan nem lesz kompatibilitási probléma. A hátoldalon 8 IEC-kimenet mellett USB- és soros portot is találhatunk, de hátrányként hozzuk fel, hogy adatvonali (hálózat vagy telefon) védelem nincs.


 

apc_smart_k.jpg

 


Effekta MT-1000


A német székhelyű vállalat és annak terméke minden bizonnyal nem lesz ismerős az otthoni felhasználók számára, de az Effekta sem ma kezdte a szünetmentes tápegységek gyártását és fejlesztését (amiben hazánk is aktívan kiveszi a részét), így biztosak lehetünk benne, hogy évek múltán is kapunk hozzá akkumulátort. Hasonlóan az APC SMART UPS-hez, az Effekta ugyancsak meglepetés a mezőnyben, sőt, ugyanazt a felhasználói és árszegmenst célozzák meg.

 

effekta.jpg


Az Effekta tulajdonképpen ugyanazt a szintet hozza, amit a másik gyártó terméke (zavaroktól mentes szinuszos jelalak, stabil 231 voltos feszültség), de az áthidalási idő picivel kevesebb, mint 28 perc, ezenfelül a felépítésben vannak különbségek. Az AEG-hez hasonlóan ebben a tápegységben is van ventilátor, amely szintén csak töltés és akkumulátoros táplálás közben lép működésbe, illetve a két gyártó szoftverének a felépítése is megegyezik. Az Effekta MT-1000 hátulján csak négy darab IEC-szabványnak megfelelő aljzat kapott helyet, viszont van adatvonali védelem (RJ-45, ami természetesen RJ-11-et is fogad), illetve USB- és soros csatlakozás is.effekta_k.jpg
 

 A 800 VA teljesítményű szünetmentes tápegységek között nagy verseny alakult ki annak ellenére, hogy az árban jelentős szórást tapasztalhatunk. Ebben a kategóriában a legjobbnak ítéltük az Eaton Protection Stationt, amely amellett, hogy hagyományos villásdugót fogadó DIN-aljzatokkal rendelkezik (tehát bármilyen eszköz csatlakoztatható rá), van Master és EcoControl aljzata is. Ami még a Protection Station mellett szól, hogy a kimeneten megjelenő négyszögjel jól láthatóan szabályos és zavaroktól mentes volt. A Protection Station hátránya, hogy az áthidalási idő tekintetében nem túl erős, de arra bőven elegendő (ne felejtsük, terhelt PC-vel mértünk!), hogy a munkánkat elmentve a gépet biztonságosan kikapcsoljuk.


Második helyen a kevésbé ismert OnSine 511 800VA végzett, amelynek egyetlen baja, hogy nincs rajta USB-port, ezért a soros porttal nem rendelkező számítógépekkel nem lehet összekötni. Ennek ellenére az áthidalási ideje majdnem 8 perc volt, ami a második legjobb a mezőnyben, viszont a kimenő jelalakot vizsgálva a fel- és lemenő élek lábánál egyenetlenség látható, tehát kevésbé határozott és pontos, mint a tesztgyőztes Eatoné.


Harmadik díjazottunk az APC Back UPS RS család 800 VA-s tagja. A nagy múltú gyártó terméke fantasztikus időt ért el a teszten, a közel 20 perces tartásidővel sikerült volna maga mögé utasítania egy pár típust az 1000 VA teljesítményű egységek közül is. Amiért e termék a harmadik helyre szorult, annak az az oka, hogy az akkumulátoros táplálás során a rákötött PC tápegysége borzasztó kattogásba kezdett, ami egyetlen más általunk tesztelt szünetmentes tápegységnél sem fordult elő. A jelet vizsgálva az OnSine egységnél tapasztalt kiugrásokat itt is láttuk, de ehhez még némi zaj is társult (a felmenő és lemenő élek közötti jelszakaszon fűrészfogazás látszódott).


Az 1000VA típusok között a tesztgyőztes díjat az AEG Protect.A vihette haza. Kiváló felszereltsége (sok kimenet, LCD-kijelző), remek szoftvere, kiváló jelalakja és a leadott feszültség is mind a gyártó malmára hajtotta a vizet, ami mellé igen jó áthidalási idő és kedvező ár párosul – márpedig ennél több nem is kell.
Technológiai díjunkat az APC nehézbombázójának ítéltük oda. Az APC Smart családba tartozó UPS minden tekintetben hozta a tőle elvárt minőséget, ám sajnos az ára miatt mindez csak álom marad az otthoni felhasználók számára.


teszt1.png


teszt2.png 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.