Hirdetés

Szuperszámítógép-piacra lép az NVIDIA



|

Csúcsteljesítményű üzleti számítógépek piacát célozza meg a Tesla.

Hirdetés

Bár az NVIDIA egyelőre titkolózik a technológiával kapcsolatban, már most megtudhattunk bizonyos részleteket. A Tesla a GeForce és a Quadro sorozat mellett megjelenő termékvonal lesz. Elsősorban szuperszámítógépekbe szánják majd az egységeket, ahol óriási lebegőpontos számítási teljesítményre van szükség. A Tesla az alapvetően a G80-as grafikus magra épülő Quadro FX 5600-as kártya némiképp átalakított változata: 1,35 gigabájt memóriával lesz elérhető, és nem tartalmaz grafikus kimenetet, hiszen a feladata pusztán matematikai számítások elvégzése lesz. Az ötlet nem újkeletű, az ATI grafikus kártyái már régóta támogatnak hasonló funkciókat: elég, ha a Folding@Home speciális funkciójára gondolunk.

 

telsas.jpg

 

A cég állítása szerint megfelelő programozással 40 darab X86-os processzor számítási teljesítményét lehet kihozni a mindössze egy grafikus maggal rendelkező Tesla C870-ből. Ezzel a szuperszámítógépek gazdái nem csak helyet, hanem energiát és pénzt is megtakaríthatnak: míg egy grafikus magokból álló rack körülbelül 800 wattos teljesítményt vesz fel, egy hasonló teljesítményű, processzorokból álló típus akár 1600-at is.

 

Bár a grafikus magok soha nem válthatják le teljesen a szuperszámítógépek mostani, X86-os rendszereit, azokkal kiegészülve eddig elképzelhetetlennek tűnő számítási teljesítmény lesz majd elérhető a kutatók számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.