Hirdetés

Televíziós weblapok - Műsorújság helyett



|

Hirdetés

A kialakult új helyzethez különböző módon alkalmazkodtak a műsorok, volt, amelyik sűrítette hírműsorainak a számát, és növelte azok műsoridejét, míg mások megpróbálták kihasználni az internetben rejlő lehetőségeket.

Utóbbiak egyre-másra indították önálló weblapjaikat, amelyeken a műsorújságoknál sokkal részletesebb információkat tudtak átadni olvasóiknak. Az online lapokkal vetekedve ezeken az oldalakon is olvashatunk friss híreket, idÅ‘járás-jelentést, megismerkedhetünk a népszerű adásokkal, vagy elolvashatjuk a részletes műsort is. Az internettel lehetÅ‘vé vált az azonnali kapcsolatteremtés is, így elszaporodtak az e-mail címek és fórumok. A következÅ‘kben azt vizsgáljuk meg, miképp alkalmazzák az internetet a hazai nagyobb tévétársaságok, azaz milyen pluszszolgáltatást “tettek” a weblapjaikra.


•çí


Magyar Televízió
A “királyi” tévé a közelmúltban változtatta meg csatornáinak a nevét: a földi sugárzással közvetítetté m1, a műholdról foghatóé pedig m2 lett. A két csatorna azonban közösen jelenik meg az interneten. A szépen megtervezett és kivitelezett oldalak nagyon tartalmasak. A hírrovat friss és részletes, természetesen az aktuális idÅ‘járás-jelentést is megtaláljuk benne.

A tévéműsorok szempontjából az MTV az arany középutat választotta: kétheti részletes műsort böngészhetünk, az aktuálisat és a következőt. Nem találtunk azonban előzeteseket, azaz műsorajánlót.
Különlegessége az MTV weblapjának, hogy a különböző alkotói műhelyeket és népszerű műsorokat megfelelő alapossággal mutatja be, sőt ahol lehetséges, közli az egyedi webcímeket is. Ugyancsak egyedülállóan részletes az oldalakon fellelhető telefonkönyv, ebben osztályonként vagy névsor szerint kereshetjük ki a megfelelő dolgozókat, akiknek a neve mellett telefonszámuk és e-mail címük olvasható.
Az MTV honlapján fórum is van. Elég sokan látogatják, és szép számú témát kínál, igaz, a sebessége nagyon lassú. Érdemes még megemlíteni, hogy megismerhetjük itt a cég szervezeti felépítését, de a lapszemle rovat szintén figyelemre méltó.

Duna TV
Különös helyzetben van a műholdról fogható Duna TV, hiszen Å‘k hivatottak a határon túli magyarok számára információkat, kulturális híreket közvetíteni. A weblapjukat is ennek tükrében vizsgáltuk. A hírrovat elég részletes, de sajnos nem friss: látogatásunk idején egynapos információkat közölt. Műsorfüzete viszont a legjobb, hiszen az aktuális héten túl a következÅ‘ kettÅ‘ műsora is megtekinthetÅ‘ itt. Ráadásul találtunk néhány -– két napra elÅ‘re mutató -– kedvcsináló elÅ‘zetest is.
A Duna TV műsorainak és műhelyeinek részletes bemutatása is szerepel a weben, sajnos az adott helyeken nem találtunk közvetlen e-mail vagy webcímeket. A nézÅ‘k –- és az internetezÅ‘k -– csak egyetlen, a közönségszolgálathoz mutató e-mail címen tarthatják a kapcsolatot a tévével.
Megtaláltuk azonban a szervezeti felépítésről és a műholdas elérésről szóló információkat. Sőt, a többi tévétől eltérően a Duna TV weblapján sok műsort RealVideo formában is megtekintenünk. Ugyancsak egyedülálló, hogy a műsor teletext-szolgáltatása szintén elérhető az internetről.

RTL Klub
Talán az RTL Klub weblapja sikeredett a legszebbre a bemutatottak közül, ráadásul a tartalmi részekkel is ügyesen gazdálkodtak a tervezők. Hírrovatuk nagyon tartalmas, ráadásul friss is, megtalálható benne az időjárás-jelentés és a sportrovat is.
A műsorújság az MTV-éhez hasonlóan az aktuális és a következő heti műsorokat közli, viszont egy keresőfunkcióval az adott című műsorokat közvetlenül is felderíthetjük. Az RTL Klub honlapja abban is különleges, hogy nagyon sok filmről közöl előzetest, ajánlót a nyitólapon.
A csatorna műsorait és alkotói műhelyeit is részletesen megismerhetjük az internetrÅ‘l. Ráadásul az adott szerkesztÅ‘ségeknél -– már ahol van -– megtaláljuk az e-mail elérhetÅ‘séget és az önálló webcímeket is. Ennek tükrében már nem is olyan vészes, hogy csak egy központi e-mail címet találtunk, amely a közönségszolgálathoz mutatott.
Az RTL Klub élt a legjobban az internet lehetőségeivel is, hiszen több képernyővédőt is letölthetünk, ráadásul szintén a gépünkre másolhatjuk Csíz! műsoruk legjobb vicces filmrészleteit.

TV2
Érdekesen viszonyul a TV2 stábja az internethez és a számítástechnikához –- gondoljunk csak az elhíresült decemberi Y2K megoldásukra --, hiszen szinte az egész világ a tévét és a rádiót “ülteti” a netre, ezzel szemben a TV2-sök az internetet viszik az élÅ‘ adásba?! Ráadásul teszik ezt úgy, hogy még a közelmúltban sem volt a csatornának weboldala. Mára ez meglett, és nem is néz ki rosszul. Van benne hírrovat, de az elÅ‘zÅ‘ napi információkat olvashatjuk benne.
A tévéműsoruk is a legszegényesebb, összesen egy hétre előre válogathatunk a kínálatukból, csakúgy, mint a műsorajánló rész; utóbbiban néhány filmről olvashatunk, amelyek 1-2 napon belül kerülnek képernyőre.
Megismerkedhetünk a népszerű műsorok készítÅ‘ivel is, viszont e-mail vagy önálló webcímet nem közölnek. (Kivételként a Jó reggelt… műsorblokk említhetÅ‘, nekik teljesen önálló internetes címük is van.) Az internetezÅ‘k és a nézÅ‘k egyetlen -– a közönségszolgálati -– email címen keresztül kommunikálhatnak a csatornával.
A TV2 honlapján van fórum is, meglepÅ‘ módon nem a Jó reggelt… műsorban szereplÅ‘ kereskedelmi internetes újsággal közös, hanem saját. Ez meg is látszik rajta, hiszen alig van bejegyzésük, és ezeken sincs valami nagy mozgás. A TV2-é viszont az egyedüli olyan weblap a bemutatottak közül, ahol Chat csevegÅ‘funkció áll az érdeklÅ‘dÅ‘k rendelkezésére.

tv_rtl.jpg

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.