Hirdetés

Teszt: 4K monitorok a ringben

|

Épp csak megjelent a piacon, máris elérhető áron kapunk 4K felbontású monitort. Leteszteltünk négy megfizethető modellt, hogy megtudjuk, melyikre érdemes akár már most váltani.

Hirdetés

Hosszú évekre megtorpant a monitorok piaca: mindenki a mobileszközöket vagy a minél nagyobb képátlójú tévéket választotta; monitorból elég volt a sokéves, régi modell is. Éppen ezért a gyártók sem erőltették meg magukat – egészen mostanáig. A 3D alig-alig lendítette fel a monitorpiacot, ám a 4K felbontás, az új paneltechnológiák és a nagyobb átmérőjű modellek árának esése felébresztette a felhasználókat.
 

Hirdetés


A legnagyobb előrelépés a 4K, vagyis a 3860×2160-as felbontás, amely látványos minőségi javulást hoz úgy, hogy ehhez sem kiegészítő szemüveg vagy egyéb eszköz, sőt, sok esetben még új számítógép sem szükséges. Meghökkentő, hogy a 4K megjelenése után nem is olyan sokkal máris 200 ezer forint alá süllyedt a 28 colos UHD-monitorok ára. Ennek hátterében egy TN-panel áll, vagyis az alacsony árat úgy tudták elérni a gyártók, hogy feláldozták a tökéletes IPS-es képminőséget. A tesztünkben szereplő monitorok kivétel nélkül ilyen, a Chi Mei Optoelectronics által gyártott panellel dolgoznak.


Az előnyök

A 4K-monitorok döntő többségükben 3860×2160-as felbontást kínálnak, ami a megszokott 16:9-es képarányhoz igazodik. Ez éppen a full HD négyszerese, vagyis az előrelépés óriási. A 4K képminőségre gyakorolt hatása szabad szemmel is jól látható, ráadásul PC esetében a hasznosság is kézenfekvő, hiszen négyszer akkora asztalfelületen dolgozhatunk, sokkal több adat, program elfér a kijelzőn úgy, hogy nem takarja az egyik a másikat. Mindehhez jó esetben már egy három-négyéves PC is elegendő, a kapcsolat pedig lehet akár HDMI, akár DVI, akár DisplayPort. Ma már az integrált grafikus vezérlők is képesek akár 4K-s monitor kezelésére, vagyis a normál, mindennapos használathoz nem szükséges drága, speciális videokártya.
 


A 4K modellek világában nagyjából azok a kényelmi funkciók köszönnek vissza, mint a full HD modellek esetében. Nem ritka az USB HUB, az integrált hangszóró, az audio-kimenet (a HDMI/DP-ről leválasztva), sőt, a fogyasztás is kellően alacsony. Mindehhez az óriási felbontást kihasználandó néhány új extra is belépett, amelyeknek sokan nagy hasznát vehetjük. Ilyen például a PiP, azaz kép a képben és a PbP, azaz duplaképes megjelenítés.


A 4K velejárói

Sajnos azonban nincs még minden előkészítve a 4K-hoz. Négyszer nagyobb lett a Windows asztal, amihez sokaknak még a 27-28 col is kevés lesz. Ezen lehet segíteni a skálázással, de mindez elfogadhatóan csak a Windows 8-ban működik, sőt, még itt sem minden esetben. A klasszikus Windows programok jelentős része elmosódva vagy akár hibásan fog megjelenni az óriási felbontású monitoron.


A 4K-hoz használhatunk Dual Link DVI-t, HDMI-t és DisplayPortot is, ezt a tesztünben szereplő összes modellen meg is találtuk, ám ez még nem jelenti azt, hogy mindegyik tökéletes a feladatra. A DL-DVI és a HDMI 1.4 ugyanis nem nyújt elegendő sávszélességet, ezért itt 30 Hz-re csökken a képfrissítési frekvencia. Egyedül a DisplayPort lehet a megoldás, illetve hamarosan a HDMI 2.0, ám ilyen VGA-ból ma még alig van (csak a GeForce GTX 900-as széria), a monitorok piacán pedig még senki sem támogatja.


Már most látszik, hogy a hátrányok felsorolása hosszabb, pedig a legfájóbbról még nem is szóltunk. Ez a PC-s játékoknál jön elő. A játékok 4K-s felbontását beállítani pofonegyszerű, a látvány is sokkal szebb lesz; ez viszont négyszer több feladatot jelent a VGA-nak, mint a full HD. Ha tehát 4K-s monitort szeretnénk játék PC-nkhez, ne feledkezzünk meg egy felsőkategóriás, lehetőleg SLI/CFX-be kapcsolt videokártya-alrendszer beszerzéséről sem.


Acer CB280HK

Árát tekintve a felsőbb kategóriába tartozik az Acer ultra HD-monitora. A gyártó ennél a modellnél a teljesen fényes kávát választotta, ami a kibontás utáni pillanatban még jól néz ki, de amint hozzáérünk, meg fogjuk tapasztalni, hogy milyen kiváló ujjlenyomat-vonzó. A szintén fényes fekete monitor talpa kissé alulméretezett, de a zsanérszerkezetével meg voltunk elégedve – bármilyen irányban könnyedén forgatható és dönthető a monitor, ahogy a pivot mód is csupán egy mozdulat.
 

Acer CB280HK: a fényes káva zavaró, ám gyors, könnyen kezelhető


A beépített tápegységgel szerelt CB280HK-n ugyan USB-elosztót ne keressünk, cserébe a gyártó hangszórókat épített a monitorba, amelyek általános felhasználáshoz elegendőek, de játékra és zenehallgatáshoz nem igazán ajánljuk őket. A szolgáltatások közül fontos megemlíteni a PiP-et, amihez ideális az MHL-képes HDMI-bemenet, és szerencsére a PbP-ről sem kell lemondanunk. Az Acer erénye továbbá az alacsony fogyasztás, ebben a mezőny legjobbja, igaz, nem sokkal. A monitor sebességével is meg voltunk elégedve: bemeneti késleltetéstől nem kell tartani, és a 60 Hz sem probléma.


Az Acer – egyelőre egyedüliként a piacon – rögtön két darab, 28 colos, TN-es 4K-modellt is piacra dobott majdnem azonos belsővel. Az eltérés mindössze egy kis nyáklap, amin a G-Sync felirat olvasható. Igen, már ultra HD felbontásban is elérhető Nvidia G-Sync-es monitor, de készüljünk fel, hogy a licencdíj és egyéb változtatások miatt körülbelül 60 ezer forinttal többet kell fizetnünk ezért a modellért. A 120/144 Hz itt sincsen meg, csupán a 60 Hz – persze éppen ezért hatásos a G-Sync.


Dell P2815Q

A klasszikus, letisztult, profi Dell monitorok dizájnját követi az olcsó 4K-s modell, amivel mi nagyon könnyen megbarátkoztunk. Ez matt keretet, nem tolakodó, de elöl elhelyezett gombokat és jól kezelhető OSD-t jelent. A talp lehetne egy kicsit nagyobb, de a kábelelvezetés egyszerű és jó, továbbá nem jelent gondot a forgatás, döntés és a pivot mód sem (igaz, két kéz kell hozzá).
 

Dell P2815Q: sajnos csak 30 Hz-es frissítést kapunk


A Dell monitor csatlakozói között megtaláljuk a szükséges DisplayPort-, mini-DisplayPort- és HDMI-bemeneteket, de sajnálatos módon a PiP és a PbP lemaradt. Kapunk azonban USB 3.0 HUB-ot, ami nagyon hasznos kiegészítés. A monitor képe alapvetően szép, éles, és a feketékkel sincs gond, azonban a költségcsökkentésnek áldozatul esett az UHD-skálázó egység is, így a monitor 3840×2160-as felbontás mellett még DP 1.2-n sem képes 60 Hz-es képfrissítésre. Ez hatalmas probléma, hiszen így játékra alkalmatlan, azonban van egy ennél is nagyobb gond, mégpedig a bemeneti késleltetés.


Ennél a monitornál kb. 100 ms-mal kell számolnunk, ami hihetetlenül magas szám, és ezért komolyabb munkára sem tudjuk ajánlani. A mozgások, az egérkurzor, a görgetés ilyenkor lassítottan, vagyis lomhán jelennek meg a kijelzőn; aki megszokta, hogy gyorsan dolgozik, annak ez rettenetesen zavaró lesz. Fogyasztása néhány vetélytársáénak a kétszerese. Aki mégis Dell 4K-ban gondolkodik, gyűjtsön inkább az IPS-es modellekre, ott ezek a problémák fel sem merülnek.


Samsung U28D590

A legújabb, minimalista dizájnú külsőt kapta a Samsung olcsó 4K-s monitora, vagyis keskeny, nem tolakodó, bár sajnos fényes kávát, stabil, kecses talpat és nyakat. A dizájn nekünk nagyon tetszik, tényleg jól mutat a monitor akár otthon, akár az irodában, azonban ennek oltárán fel kellett áldozni némi funkcionalitást. Az U28D590-et így nem tudjuk sem elfordítani, sem pivotba forgatni, és a tápegység is kívülre szorult. Csak a megdöntést engedi a zsanér, és mivel itt TN-panellel van dolgunk, erre szükségünk is lesz, ha szeretnénk homogén, szép képet látni a monitor előtt ülve.
 

Samsung U28D590: alacsony ár, de az extrákat szűken szabta a Samsung (a PCW ajánlata)


Technikai paraméterekben nem tér el jelentősen a többi versenyzőtől, bár érdekes, hogy a Samsung jelentősen nagyobb fényerőt adott meg. A fogyasztással nem volt gondunk, a bemeneteknél pedig nagyon örültünk a két HDMI-csatlakozónak. A hardveres extrák ezzel el is fogytak, sem hangszórót, sem USB HUB-ot nem kapunk, ellenben két HDMI-vel igazán jól kihasználható a PiP és a PbP is (bár MHL nincsen). Mindehhez nagyon agresszív árazás társul, így hiába a hardveres hiányosságok és a dizájn miatt elhagyott univerzális zsanér, ár-érték arányban mindenképpen ajánljuk a Samsung olcsó 4K-s monitorát.


Philips 288P6LJEB/00

A Philips 28 colos modelljében ismét a szokásos TN-panellel találkoztunk, ám emellé szép körítést készített a gyártó. A második legolcsóbb monitor dizájnban nem olyan extravagáns, mint a Samsung vagy a ViewSonic, viszont a tervezők ügyeltek arra, hogy a használhatóság és a szolgáltatások ne csorbuljanak, vagyis a monitor forgatható, dönthető, és pivot módba is állítható. A 60 Hz-es 4K felbontáshoz a megszokott paraméterek tartoznak, ám a mezőnyben egyedüliként ez a monitor gyárilag kalibrálva érkezik, ami mindenképpen piros pontot érdemel és valóban, szabad szemmel is látható az előny. Zavaró tényező, hogy egy kis bemeneti késleltetés érződik DP 1.2 és 60 Hz mellett, de korántsem annyira, mint például a Dell P2815Q esetében.
 

Philips 288P6LJEB/00: rengeteg szolgáltatás, jó felépítés, viszont lehetne gyorsabb (tesztgyőztes)


A bemeneteknél hatalmas a tumultus, ugyanis mindenféle csatlakozó, még D-sub is került a hátlapra – hogy minek, azt pontosan nem tudjuk. A szolgáltatások közül minden szükségeset és manapság divatosat megkapunk, továbbá nem kell nélkülöznünk a beépített „multimédia” hangszórókat és az USB HUB-ot is (2+2 USB 3.0 és 2.0). Összességében ez az a 28 colos 4K-monitor, amely a dobozból kibontva is szép képet ad, jól kezelhető, és minden, manapság fontos szolgáltatással felszerelték. Az már csak hab a tortán, hogy az ára is igen barátságos.


Viewsonic VX2880ml

Látványos és igazán egyedi talpat terveztek a Viewsonic 28 colos 4K-s monitorának, amelyen mindenkinek meg fog akadni a szeme. Mindehhez természetesen nem az irodai, praktikus, hanem a fényes káva tartozik. Ez alól kivétel az alsó részen található két rács, ahová két, alapszintű használathoz épp elegendő hangszórót szereltek. A dizájn itt sem jár kompromisszumok nélkül, így az előre-hátra döntést leszámítva minden más mozgatásról le kell mondanunk ennél a típusnál.
 

Viewsonic VX2880ml: sajnos csak 30 Hz-re képes, cserébe kapunk hangszórót


Bemenetekből egy DisplayPortot, egy mini-DP-t és egy HDMI-t kapunk, és adott egy DP kimenet is, hogy fürtözhessük a monitorokat. A kép minősége megegyezik a többi modellnél tapasztalttal, így a TN-panel színtorzítása hamar jelentkezik, amint nem pontosan szemből nézzük a kijelzőt. Sajnos a Dellhez hasonlóan a Viewsonic modellje is régebbi és/vagy olcsóbb elektronikát kapott, így hiába a DP-bemenet, 4K felbontás mellett csak 30 Hz-re képes a kijelző. Szerencsére a helyzet egy leheletnyit jobb, mint a P2815Q esetében, mert legalább itt a bemeneti késleltetés nem olyan rossz.


Összegzés

28 col, 3840×2160-as felbontás, alacsony árak és sok szolgáltatás; mi kellhet még? Az első generációs és IPS-paneles 4K-monitorokhoz mérten filléres, valójában 140-200 ezer forintos ultra HD-monitorok piaca igen egysíkú – már ami a képminőséget illeti. A 28 colos TN-panel szenved a technológia korlátaitól, így sajnos ezen a nagy képátlón hamar ki fog bukni, hogy a kép bizony nem tökéletes. Ugyanakkor a méret ideális asztalra, és a nagy felbontás így már kezelhető; nekünk skálázás nélkül is kényelmes volt a Windows 8 felülete. A klasszikus, elavult kezelőfelülettel rendelkező programok elmosódottak lesznek, és ez igen zavaró lehet, de szerencsére már sok program alkalmazkodott a nagy felbontáshoz, és a böngészőknél is előny, hogy sokkal több információt láthatunk a kijelzőn.
 


A gyártók az egyen panelhez hozzáadták saját extra szolgáltatásaikat, de a képminőségben hatalmas eltérésekre ne számítsunk. Ez alól kivételek a Dell és a Viewsonic modelljei, ahol sajnos még régebbi UHD-skálázót alkalmaztak, így ezek a monitorok DP 1.2 kapcsolaton sem képesek 60 Hz-es képfrissítési rátára. Emiatt játékra alkalmatlanok, de minket normál használat közben is rettenetesen zavart a lomha képfrissítés (például ablakmozgatás, oldalgörgetés során).


Bele tudnánk kötni ezekbe a monitorokba, de tény, hogy hamar meg lehet szokni a 28 colos 4K felbontást. Ha ilyen monitort vásárolunk, valójában a dizájn és az extrák fognak dönteni. Aki az előbbi tulajdonságot helyezi előbbre, a Samsung U28D590-nel lesz elégedett, de fontos tudni, hogy itt a funkcionalitás és a szolgáltatások limitáltak. Mindezért némileg vigasztalhat, hogy egyben ez a legolcsóbb 28 colos 4K-monitor.


Tesztünk győztese a Philips 288P6LJEB, amely ha nem is a leggyorsabb, azért amit lehet, kihoz ebből a TN-panelből, gyárilag előre kalibrált, jól kezelhető, és az összes szükséges szolgáltatással felszerelték. Szerencsére mindezek mellett ára is kellően barátságos.


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.