Hirdetés

Teszt-előzetes: Core-osodó Pentiumok



|

Lassan végleg kifutnak a Pentium processzorok, helyüket egy sokkal modernebb processzor, a Core 2 veszi át. Tesztlaborunk már nekilátott az új processzor boncolásához, lássuk mit is várhatunk tőle hamarosan.

Hirdetés

Az első változatok 1400-1700 megahertzes órajele mellé 256 kilobájt másodszintű gyorsítótár, 400 megahertzes külső órajel és SSE2 támogatás párosult. A 0,18 mikronos gyártástechnológia kis visszalépést jelentett, hiszen a Pentium 3-asok utolsó verziói (Tualatin) már 0,13 mikronos gyártástechnológiával készültek.

A Pentium 4 hat év alatt több ráncfelvarráson esett át, de az architektúra nem változott: az Intel szerint a NetBurst képes lett volna a 10 gigahertzes álomhatár elérésére, amennyiben a melegedés nem akadályozza meg őket e cél elérésében. Emiatt a Pentium 4 a Prescott maggal csak 3.8 gigahertzig jutott, ami papíron szép teljesítmény, gyakorlatilag nehezen tud lépést tartani az AMD jóval modernebb architektúrájára épülő Athlon 64 processzorokkal.

A megváltó Core 2?
Bár a Core processzorcsalád már piacon van egy ideje, az asztali gépekbe szánt Core 2 egységek esetében csak július 23-án dördül el a startpisztoly.

A Pentium 4 hanyatlása láttán az Intel úgy gondolta, hogy gyökeres változtatásokra van szükség, ha versenyben szeretnének maradni. Éppen ezért most szakítottak az általuk sokat sztárolt -- a felhasználók által inkább sokat kritizált -- NetBurst mikroarchitektúrával, mely nem csak sokat fogyasztott, de rettentően sok hőt is termelt -- ennek ellenére nem tudta vetélytársát egyértelműen megelőzni.

Úgy tűnik az Intel is felismerte, hogy a jelenlegi technológiának nincs jövője, így gyökeres változatásokra van szükség. Ennek okán született meg a Core, illetve a Core 2, amely megásta a Pentiumok sírját, és nyugdíjba küldi a Pentium nevet is -- így az többé már nem létezik. A névváltás jelzésértékű, miszerint az új processzorcsalád annyira különbözik a régitől, hogy még névben sem hasonlítható hozzá.

Világmegváltó újdonságok a Core 2-ben?
A 65 nanométeres gyártástechnológiával készült magok másodlagos gyorsítótára 2 vagy 4 megabájt, és szemben az az eddigi kétmagos Pentiumokkal, már mindkét mag számára elérhető teljes terjedelmében.

A továbbfejlesztett prefetch (előreolvasás) műveletek jelentősen felgyorsultak, valamint jelentős újításnak számít az SSE utasítások egyetlen végrehajtása egyetlen órajelciklus alatt -- ezenfelül SSE 4 támogatás is megtalálható már a Core 2-ben.

A magok futószalag szerkezete jelentősen átalakult a Pentium 4-esekéhez képest, amiből kifolyólag az órajel csökkent, de ez nem megy a teljesítmény rovására (akárcsak az AMD esetében). A fogyasztás csökkentésében nem csak a gyártástechnológia finomítása és az alacsonyabb órajel játszik szerepet, hanem az is, hogy a processzor használaton kívüli részei automatikusan kikapcsolnak, így energiát spórolnak meg, és kevesebb hőt termelnek.

Ahogyan azt az újabb Pentium 4-esek illetve Pentium D-k esetében megszokhattuk, a processzor 32/64-bites. Az új processzorokból nem maradhatott ki az Intel virtualizációs technológia sem, melynek segítségével két operációs rendszert futtathatunk valós időben, párhuzamosan.
Nélkülöznünk kell viszont a többszálú feldolgozást gyorsító Hyper-Threading technológiát, bár ez valószínűleg későbbiekben is csak a csúcskategóriás Extreme Edition-nek megfelelő X jelzésű Core 2 processzorokban láthatjuk majd viszont.

A processzorszámozások a következőképpen alakulnak:
A számok előtt lévő betűk a fogyasztásra vonatkoznak - Az E jelzésű 55-75 Watt, míg az X >75 Watt.


  • E4*** — 1.6 GHz, 800 MHz FSB, 2 MB osztott L2 gyorsítótár.
  • E6300/6400 - 1.86/2.13 GHz, 1066 MHz FSB, 2 MB osztott L2 gyorsítótár
  • E6600/6700 - 2.4/2.66 GHz, 1066 MHz FSB, 4 MB L2 gyorsítótár
  • X6800 (eXtreme Edition) — 2.93 GHz, 1066 MHz FSB, 4 MB L2 gyorsítótár

    A későbbiekben várhatók az 1333 megahertzes külső órajelet használó modellek is, de ez egyelőre még csak feltételezés.

    Jelentés a tesztlaborból
    A tesztcsomag tartalma két darab Core 2 processzor, és egy darab alaplap. Utóbbi az Intel Desktop Board sorozatba tartozó 975X lapkakészletre épülő 975XBX, amellyel már találkozhattunk, azonban ez már a továbbfejlesztett, Core 2-t fogadó változat.

    Nem tudni biztosan, hogy csak egy frissített BIOS-szal ellátott (végleges, letölthető BIOS még nincs), vagy csak egy részben átdolgozott alaplappal van dolgunk, bár a rászitázott felirat tanúsága szerint ez már egy második kiadású lap. A processzorok között egy darab, 2.93 gigahertzes X6800-ast (eXtreme Edition), és egy darab 2.66 gigahertzes E6700 típusjelzésűt találtunk. Minkét processzor külső órajele 1066 megahertz, és 4 megabájt közös L2 gyorsítótárral rendelkezik.


    A tesztelés megkezdődött, az eredményekre azonban még várni kell majdnem egy hónapot, amikor a Core 2 család hivatalosan is megkezdi világmegváltó körútját.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.